Fejfájás, migrén

Fejfájás, migrén

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

WEBBeteg/Magyar Fejfájás Társaság
2020-05-23 15:06

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.

A magas vérnyomás kevesebb fejfájással jár

WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
2019-08-21 05:21

Lehetséges, hogy a magas vérnyomásnak előnye is van? Nos, a különböző fejfájások kialakulásának esélyét csökkenti, beleértve a migrént is - állítják kutatók.

Migrén: Miért gyakoribb a nőknél?

WEBBeteg - B. M., szakfordító
2019-08-11 17:36

Kétszer több nő szenved a migréntől, mint férfi, ami leginkább a hormonális faktoroknak tudható be.

A migrén terápiája - Gyógyszerek és egyéb gyógymódok

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2019-08-04 17:36

A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és a tünetmentes időszakok terápiája közt (migrénmegelőzés).

Mi okozhat agyi ödémát?

WEBBeteg - S. J., újságíró, Lektorálta: Dr. Molnár Dóra
2019-06-10 15:06

A szervezet sérülésekre adott válaszreakciója lehet a duzzanat vagy más néven ödéma, ennek magyarázata az, hogy megnő a sejtek és a sejtek közötti állomány folyadéktartalma, ha megbomlik a szövetközti folyadék termelődésének és elvezetődésének az egyensúlya. Ha megsérül a térd, akkor a legtöbbször gyorsan megdagad, s általában egyszerűen (pl. jegeléssel, pihentetéssel, gyógyszeres terápiával) kezelhető. De mi történik az aggyal sérülés esetén?

A fej idegi eredetű fájdalmai - Betegségek és tüneteik

WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus szakorvos
2019-04-29 04:33

Sokan vannak, akiknek mindennapjait keseríti meg a naponta jelentkező fejfájás. Az esetek döntő többségében nincs szervi eltérés a háttérben, ám a fej- és arcfájdalmak egy részét az érzőidegek kóros működése is okozhatja. Ilyen panasszal minden esetben orvoshoz kell fordulni.

A cluster fejfájás és tünetei

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2019-01-27 09:33

A cluster fejfájás a fejfájások egyik legfájdalmasabb és legjellegzetesebb formája. A betegségre tipikusan a ciklikusan, úgynevezett clusterekben jelentkező fájdalom jellemző. Előfordulása gyakoribb férfiaknál, főleg 20-40 éves kor között.

Mi lehet a fejfájás oka? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
2019-01-04 04:33

Édesanyám 42 éves, és nagyon sokszor van erős fejfájása. Legtöbbször akkor fáj neki, mikor menstruál, de azon kívül is sokszor. Orvoshoz nem megy el, mert évekkel ezelőtt már volt, és csak fájdalomcsillapítókat adtak neki, az okát nem keresték. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdései közül.

A migrén tönkreteheti az ünnepet

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes
2018-12-26 04:33

Sokak számára a karácsony amennyire csak lehet, visszafogott lesz: óvatos étkezések, semmi alkohol, és minimális izgalom. Egy ilyen karácsony talán unalmasnak hangzik, de a migréntől szenvedők számára fontos, hogy csendes legyen az ünnep, hiszen csak így tudják elkerülni a rohamokat.

Krónikus fejfájás? A háttérben gerincproblémák is állhatnak!

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina, alternatív mozgásterapeuta, funkcionális gerinctréner
2018-12-09 19:03

Kevesen tudják, hogy a krónikus fejfájás, szédülés, fülzúgás hátterében igen gyakran a nyaki gerincszakasz elváltozása, az ún. előrehelyezett fejtartás (EFT) áll. Az érintettek többnyire éveken át keresik a probléma forrását és a megoldást, járkálnak rendelőről rendelőre, s bár minden leletük negatív, a fájdalom makacsul kitart és ellehetetleníti mindennapjaikat.

Látótérkiesés, látászavar, zsibbadás - Miért történik?

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
2018-09-14 14:45

Többször előfordult velem jobb oldali látótérkiesés, látászavar, arc- és kézzsibbadás, időnként beszédzavar, majd ez negyed óra múlva megszűnik, és erős féloldali fejfájás alakul ki, ami pár órát tart. A koponya-CT negatív lett. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.