A fájdalomcsillapítók túl gyakori használatának veszélyei

szerző: Dr. Ertsey Csaba PhD Med. Habil, egyetemi docens
frissítve:

Bár a hazánkban - receptre vagy anélkül - kapható fájdalomcsillapítók a megfelelő elővigyázatosság mellett biztonságosak, érdemes szót ejteni egy olyan jelenségről, mely - hatóanyagtól függetlenül - bármely fájdalomcsillapító gyakori szedése mellett kialakulhat.

Ez a fájdalomcsillapítók túlzott használathoz társuló fejfájás (FTTF), ami olyan, korábban migrénben vagy más önálló fejfájásban szenvedő betegek esetében alakul ki, akik egyszerű vagy kombinált fájdalomcsillapítókat vagy speciális migrénellenes szereket túlzott mennyiségben fogyasztanak (1).

A fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás a lakosság 1-2%-át érinti, ez alapján hazánkban 100-200.000 betegre számíthatunk. A kórkép súlyosságát aláhúzza, hogy a fejfájás-szakambulanciák beteganyagának akár 30-50%-át ilyen betegek teszik ki (2). Bármely önálló fejfájás talaján kialakulhat, de a betegek kétharmada a migrénesek köréből kerül ki (3).

Hatóanyagtípustól függetlenül bármely fájdalomcsillapító rendszeres, havonta legalább 10 napon át történő szedése kiválthatja; barbiturát- vagy opiáttartalmú készítmények ennél ritkább szedése mellett is gyakran fellép (4). Hazánkban leggyakrabban a koffeinnel, illetve szintetikus morfinszármazékokkal kombinált analgetikumok abúzusa felelős a panaszokért (5).

Mikor gondoljunk rá?

Fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájásra minden olyan esetben gondolni kell, amikor egy korábban is fejfájós beteg fejfájásainak gyakorisága – nagyobb mennyiségben szedett fájdalomcsillapítók mellett – megnő. Olyan esetben is kialakulhat, amikor nem a fejfájás, hanem egyéb betegség (pl. ízületi panaszok) miatt van szükség a fájdalomcsillapítók szedésére. A kórkép leggyakrabban a 40-50 éves nőket érinti. Legfontosabb kockázati és egyben kiváltó tényezője maga a túlzott mennyiségű fájdalomcsillapító-szedés (6), de kockázatát növeli a dohányzás, az alkohol-, vagy drog-addikicó, az elhízás, a depresszió, valamint a szorongásos zavar (1).

Kialakulása ma intenzív kutatás tárgya: biológiai tényezők (genetikai megalapozottság, biokémiai és idegélettani eltérések) mellett pszichológiai, illetve életvezetési tényezők, így a fejfájások kialakulásától való félelem, a fájdalom katasztrofizálása, az ezek miatti kényszeres gyógyszerszedő magatartás is fontos szerepet játszanak. A fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás kezelésében alapvető a kórképet kiváltó fájdalomcsillapító megvonása, a megvonási tünetek (köztük a szükségképpen felerősödő fejfájás) kezelése, de szükség van hatékony fejfájás-megelőző kezelés beállítására, az esetleges társuló betegségek, különösen a szorongásos, illetve hangulatzavarok kezelésére, valamint a betegek felvilágosítására, oktatására és pszichés támogatására is (1). A kórkép kezelésére a legjobb lehetőséget a speciális fejfájáscentrumok kínálják.

Megfelelő kezelés mellett is magas, akár 30-40%-os is lehet a visszaesés esélye: ezért alapvető fontosságú a megelőzés. Ebben kiemelten fontos a fájdalomcsillapítók szedésének ésszerű korlátozása, gyakori fejfájások esetén a megfelelő megelőző kezelés beállítása, és a fejfájásban szenvedők felvilágosítása a gyakori fájdalomcsillapító-szedés veszélyeivel kapcsolatban.

Tovább A migrént provokáló tényezők

(Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens - Készült a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. támogatásával)

Hivatkozás

1. Magyar M, Hajnal B, Gyüre T, Ertsey C. Fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás. Orvosi Hetilap 2015;156(30):1195-1202.

2. Evers S, Jensen R. Treatment of medication overuse headache – Guideline of the EFNS headache panel. Eur J Neurol.2011;18:1115-1121.

3. Diener HC, Dahlof CGH. Headache associated with chronic use of substances. In: Olesen J, Tfelt-Hansen P, Welch KMA, editors. The Headaches, 2nd edn. Philadelphia: Lippincott, Williams & Wilkins; 1999. p. 671–878.

4. Bigal ME, Serrano D, Buse D, et al. Acute migraine medications and evolution from episodic to chronic migraine: a longitudinal population-based study. Headache 2008;48(8):1157-1168.

5. Ertsey Cs. Fejfájás a mindennapi orvosi gyakorlatban (Headache in everyday medical practice). Lege Artis Medicinae 2010;20(11):727–731.

6. Katsarava Z, Obermann M. Medication-overuse headache. Curr Opin Neurol. 2013 Jun;26(3):276-81.

Anyaglezárás dátuma: 2019.08.05.

PP-GEP-HUN-0202

Cikkajánló

Migrénem lehet? A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrénes fejfájás rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.