A magas vérnyomás kevesebb fejfájással jár

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász frissítve:

Lehetséges, hogy a magas vérnyomásnak előnye is van? Nos, a különböző fejfájások kialakulásának esélyét csökkenti, beleértve a migrént is - állítják kutatók.

Ez talán az egyetlen jó dolog, ami elmondható a magas vérnyomásról, számos egészségügyi probléma okozójáról. A tanulmány mindazonáltal rávilágít arra is, milyen változás állt be, a magas vérnyomás fejfájásban játszott szerepének megítélésében.

A Neurológia című szaklapban, a tudósok évekig arról cikkeztek, hogy azoknak, akiknek magas a vérnyomásuk, sokkal nagyobb az esélyük a különböző típusú fejfájásokra. Aztán a későbbi tanulmányok nem találtak összefüggést.

Azonban az elmúlt években egyre több bizonyíték látott napvilágot, mely azt látszik alátámasztani, hogy az összefüggés a magas vérnyomás és a fejfájás között, pontosan az ellentéte annak, amit korábban oly biztosra vettek. A tanulmány, melyet dr. Erling Tronvik, a norvégiai Trondheim Egyetem kutatója vezetett, több mint 50000 ember adatait vizsgálta, két különböző időszakra vonatkozóan.

A legnagyobb előnye ezen a téren azoknak volt, akiknek legmagasabb a pulzusnyomásuk. Ez az érték az, melyet a szívösszehúzódás és elernyedés nyomáskülönbsége ad, a szívverés pillanatában.

Náluk 50 százalékkal volt kevesebb a fejfájás előfordulásának esélye. Azok, akik gyógyszert szedtek magas vérnyomásuk kezelésére, gyakrabban panaszkodtak fejfájásra, noha ezeket a gyógyszereket migrénre is gyakran adják.

A magyarázat arra, hogy miért csökkenti a magas vérnyomás a fejfájást, a kutatók szerint az lehet, hogy a magas vérnyomásban szenvedők, általában erősebb artériafalakkal rendelkeznek, mely állapot csökkenti az általános fájdalomérzetet.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

Cikkajánló

Migrénem lehet? A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrénes fejfájás rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.