• Rovarirtószerek káros hatása - Kutatás

    Szerző: MTI

    A Nebraskai Egyetem munkatársai Whitney S. Goldner vezetésével 16 500, Iowa államban és Észak-Kaliforniában élő nő egészségügyi adatait elemezték.

    Bizonyos típusú rovarirtószerek növelik a nőknél a pajzsmirigy betegségeinek kockázatát, állapították meg amerikai kutatók.

    Hirdetés

     Graves-Basedow-kór - A pajzsmirigy túlműködése

    A betegség a pajzsmirigy olyan autoimmun betegsége, ami pajzsmirigy túlműködést vált ki. Ezt a vérben megjelenő TSH receptor elleni antitestek okozzák, amik a pajzsmirigyet fokozott hormontermelésre kényszerítik. Graves-Basedow-kór - A pajzsmirigy túlműködésről>>

    Pajzsmirigy alulműködés (Hypothyreosis)
    Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, a betegek fáradtságról, aluszékonyságról panaszkodnak, koncentrációképességük, romlik. A hideget rosszul tűrik, hajhullás léphet fel, bőrük száraz, székrekedés és hízás alakul ki.
    A pajzsmirigy alulműködése>>
    A pajzsmirigy a szervezet energiafelhasználásában játszik fontos szerepet, megbetegedése gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál.

    A Nebraskai Egyetem munkatársai Whitney S. Goldner vezetésével 16 500, Iowa államban és Észak-Kaliforniában élő nő egészségügyi adatait elemezték.

    A nők valamennyien olyan férfiak feleségei voltak, akik az 1990-es években korlátozottan forgalomba hozható rovarirtószerek alkalmazására kaptak engedélyt.

    A nők 12,5 százaléka számolt be pajzsmirigye megbetegedéséről, 7 százalékuknál alulműködés, 2 százalékuknál pedig túlműködés jelentkezett.

    Mint Goldner jelezte, az átlagnépesség körében csak 1-8 százalékos gyakorisággal diagnosztizálják ezeket a betegségeket.

    A szakemberek 44-féle növényvédőszert vizsgáltak, ezek közül egyesek különösen emelték a kockázatot.

    A mezőgazdasági gombaölőszereknek kitett nők között például ebben a körben is 1,4-szeres volt a pajzsmirigy alulműködésére való kockázat növekedése. A kutatók felhívták a figyelmet, hogy tanulmányukat nem úgy tervezték meg, hogy közvetlen ok-okozati összefüggést állapíthassanak meg, így ehhez további vizsgálatok szükségesek.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.02.16 21:57
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Mik a tünetei, hogyan kezelhető?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A pajzsmirigyműtét

    A jóindulatú pajzsmirigybetegségek esetében is egyre inkább a pajzsmirigy kiterjedt csonkolását végzik, míg rosszindulatú elváltozás (pajzsmirigyrák) esetén a pajzsmirigy teljes kiirtása történik a környező nyirokcsomók eltávolításával.

    Hajhullás: Pajzsmirigybetegségre is utalhat

    A hajhullás nőket, férfiakat egyaránt érzékenyen érintő jelenség. Bizonyos mértékű hajhullás minden egészséges ember esetében természetes, ugyanakkor időnként komoly kórképek kísérője vagy figyelmeztető jele is lehet: ilyenek például a pajzsmirigybetegségek.

    Mire utalhat a hirtelen hízás?

    Talán még azok sem szeretnének hirtelen nagy súlyt felszedni, akik kicsivel szeretnének gömbölydedebbek lenni. Bár a hirtelen fogyás sokkal riasztóbb, mint a testsúly gyarapodása, ez is jelezhet súlyos megbetegedést.

    Pajzsmirigybetegségek tünetei - Hogyan vizsgálhatja magát?

    A pajzsmirigy-rendellenességek előfordulásuk gyakoriságát tekintve hazánkban is népbetegségnek számítanak. A tünetek igen szerteágazóak lehetnek, az elváltozások korai észlelése a megfelelő kezelés szempontjából is különösen fontos.

    7 hormon, aminek a működését minden nőnek értenie kell

    Az agyunk irányítja a gondolatainkat és cselekedeteinket, ám ha a szervezet belső működéséről van szó, a hormonoké a főszerep.

    Pajzsmirigyprobléma és potenciazavar

    Az régóta ismert tény, hogy a szív-érrendszeri megbetegedések vagy a cukorbetegség nagymértékben befolyásolják a "férfierőt". Korábbi vizsgálatok hasonló összefüggést mutatnak a pajzsmirigyproblémák és a potenciazavar között.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.