• A pajzsmirigy-elváltozás tünetei

    Szerző: MTI

    Érdemes jódozott sót fogyasztani, és a figyelmeztető jelek előfordulása esetén szakorvoshoz fordulni, hiszen a pajzsmirigy hormonkiválasztása ugyan bonyolult folyamat, de vizsgálata egyszerű.

    Aggasztó tünetek, egyszerű megoldás. Sokan nem is gondolják, hogy szapora szívverésük, időnkénti remegésük, indokolatlan súlycsökkenésük, fáradtságérzetük pajzsmirigy-megbetegedésre utalnak, mégpedig a fontos szerv túlműködésére.

    A hízás, a bőr kóros kiszáradása, fáradtságérzés és érelmeszesedés viszont a pajzsmirigy alulműködésére figyelmeztet.

    Hirdetés

    - A pajzsmirigynek fontos hormontermelő szerepe van - mondja dr. Szabolcs István, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének vezető professzora.

     

    Pajzsmirigy rendellenességek teszt
    Szeretné tudni, hogy milyen tünetek utalhatnak pajzsmirigy betegségre? Szánjon pár perce egészségére, és töltse ki Pajzsmirigy kérdőívünket!

    - A túlműködés oka a pajzsmirigy túlzott hormontermelése, amitől az anyagcsere felgyorsul.

    Ennek következménye strúma vagy golyva, mivel a betegek nagy részénél a pajzsmirigy jelentősen megnagyobbodik.

    A jódhiányos állapot következtében pajzsmirigy-alulműködés lép fel, ez azt jelenti, hogy nem képes a pajzsmirigy megfelelő mennyiségű hormont termelni és a hiányt - bizonyos esetekben - megpróbálja sejtjeinek megnagyobbításával kiegyenlíteni. Ezáltal alakul ki a strúma.

    Milyen tünetek esetén gondoljon pajzsmirigy-elváltozásra?

     A pajzsmirigybetegségekről
    Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, a betegek fáradtságról, aluszékonyságról panaszkodnak, koncentrációképességük, romlik. Ha túl sok hormont termel, az sem jó: fogyásra, izzadásra, gyengeségre panaszkodhatnak a betegek. A pajzsmirigybetegségekről >>

    Arra a kérdésre, hogy mikor kell a tünetekre felfigyelni, a tanszékvezető főorvos elmondja, hogy kezdetben a laikus talán nem is veszi észre a jeleket, mivel kötelező szűrés nincs a pajzsmirigy-elváltozásokkal kapcsolatban.

    A háziorvosnak kell gyanú esetén megfelelő laboratóriumi vizsgálatokra küldeni a pácienst. - A jódhiány könnyen megszüntethető. Mivel Magyarország négyötödén nem megfelelő az ivóvíz jódtartalma - ez alól csupán az Alföld középső része kivétel -, és a táplálékkal a szervezetbe bevitt só sem elegendő a pajzsmirigy zavartalan működéséhez, ezért az üzletekben kapható jódozott sót kell ételeinkben fogyasztani.

    Azt is megtudom a professzortól, hogy a különböző korosztályok jódigénye nem azonos. Serdülőkorban megnő ez az igény, és a terhes anyáknál kifejezetten nagy, a normálisnak két-két és félszerese, vagyis 200-250 mikrogramm a szükséglet, ami azt jelenti, hogy minden terhes nőnek jódpótló tablettát vagy jódtartalmú multivitamint kell szednie. Idősebb korban a jódhiányt az úgynevezett göbös golyva jelzi, a jódhiányt e korban is pótolni kell.

    Terhesség esetén mire kell figyelni?

     Gombócérzés a torokban - Komolyabb bajt is jelezhet
    Kevesen fordulnak ezzel a bizonytalan panasszal az orvoshoz, pedig akár nagyobb betegség előjele vagy kísérő tünete is lehet, ezért érdemes végig venni, hogy mi minden állhat a hátterében. Tudjon meg többet a "gombócérzés" hátteréről! >>

    Visszatérve a terhességhez, a professzor nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy a terhesség második és harmadik harmadában, valamint a szoptatás alatt is rendkívül fontos a jódpótlás, mivel a magzatnak még nincs saját hormontermelése.

    Mivel tudományosan igazolt, hogy a mérsékelt jódhiány következtében is csökkenhet a gyermek értelmi képessége, a jódpótlásra a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság pajzsmirigyszekciója külön is felhívja a figyelmet.

    Érdemes tehát jódozott sót fogyasztani, és a figyelmeztető jelek előfordulása esetén szakorvoshoz fordulni, hiszen a pajzsmirigy hormonkiválasztása ugyan bonyolult folyamat, de vizsgálata egyszerű: laboratóriumi, esetleg ultrahangos.

     Jód - Mikor kell szedni és mikor nem?
    A pajzsmirigy hormonjainak képzéséhez a szervezetnek jódra van szüksége. 
    Mikor kell szedni és mikor nem? >>

    A normális működés pedig jódpótlással visszaállítható, ha időben történik a beavatkozás.

    A megelőzéssel, az időbeni szűréssel, a szükséges jódpótlással sok későbbi komplikáció, rosszindulatú elváltozás elkerülhető.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.11.28 06:35, Megjelenés: 2009.11.28 06:35
   • Cikkajánló

    Vércukornaplózás

    Vércukornaplózás

    Szponzorált tartalom

    Töltse le a Diabétesz Kontroll Program (DKP) alkalmazást, és rögzítheti vércukoradatait. (x)

    PMS

    PMS

    Szponzorált tartalom

    Megnehezíthetik a napjainkat a menstruáció előtti problémák. (x)

    Postprandiális hipotenzió - A vérnyomás csökkenése étkezés után

    Azt az állapotot, amikor étkezés után csökken a vérnyomás, postprandiális hipotenziónak nevezik. A postprandiális kifejezés az étkezés utáni időszakra utal, míg a hipotenzió alacsony vérnyomást jelent.

    A pajzsmirigy betegségei - Tünetek, kivizsgálás és kezelés

    Pajzsmirigyünk számos anyagcsere és hormonális folyamat szabályozásában részt vesz, de még a szív működésére is hat. Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, vagy túl sokat termel, esetleg göb, gyulladás vagy daganat alakul ki benne, szerteágazó tüneteket okozhat. Terhességnél vagy éppen meddőségnél érdemes gondolni a pajzsmirigy vizsgálatára is.

    A láz öt különböző típusa és a velük összefüggésbe hozható betegségek

    Valahányszor az ember úgy érzi, hogy a testhőmérséklete emelkedni kezd, elővesz egy lázmérőt, hogy megnézze, mit is érez. Ha az eredmény 37,5 Celsius-fok vagy ennél magasabb érték, akkor az illető lefekszik, jeges borogatást helyez a homlokára és gyógyszert vesz be a láz csillapítására.

    A pajzsmirigyműködés zavarai

    A pajzsmirigy által termelt hormonok a szervezet számos működési funkcióját befolyásolják. Éppen emiatt a pajzsmirigy funkciójának zavarai számos tünetet okozhatnak, más szervrendszerek működésére is kihatva, így a betegségek felismerése és kezelése rendkívül fontos.

    Az anti-TPO (thyreoidea-peroxidáz autoantitest) vizsgálata

    A pajzsmirigy által termelt hormonok a szervezetben számos funkciót befolyásolnak. Szerepük van többek között a növekedésben, fejlődésben, az alapanyagcserében, a szívműködés szabályozásában, jelentős hatással vannak az idegrendszerre, annak fejlődésére, az izomszerkezetre, a cukorháztartásra és a kalcium-anyagcserére is.

    A pajzsmirigyműtét

    A jóindulatú pajzsmirigybetegségek esetében is egyre inkább a pajzsmirigy kiterjedt csonkolását végzik, míg rosszindulatú elváltozás (pajzsmirigyrák) esetén a pajzsmirigy teljes kiirtása történik a környező nyirokcsomók eltávolításával.

    A pajzsmirigy szerepe és a leggyakoribb eltérései

    A pajzsmirigy az emberi szervezet legnagyobb hormontermelő szerve. A gége, illetve légcső előtt helyezkedik el. Ennek ismerete azért fontos, mert megnagyobbodott pajzsmirigy jelentős nyelési és légzési panaszt is okozhat a légcső és nyelőcső összenyomásával.

    Pajzsmirigyprobléma és potenciazavar

    Az régóta ismert tény, hogy a szív-érrendszeri megbetegedések vagy a cukorbetegség nagymértékben befolyásolják a férfierőt. Korábbi vizsgálatok hasonló összefüggést mutatnak a pajzsmirigyproblémák és a potenciazavar között.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.