• A lisztérzékenységet kiváltó trió

        Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Brit és ausztrál kutatók szerint a búzában, rozsban és árpában található glutén, három kulcsfontosságú anyaga idézi elő az emésztőrendszer betegségét.

        A lisztérzékenységről
        A betegség diagnosztizálása könnyű, ha gondolunk rá, de a szerteágazó, gyakran atípusos tünetek miatt sokszor akár egy évet is késhet a betegség felismerése.

        A lisztérzékenységről bővebben

        A lisztérzékenységet a glutén intolerancia okozza, mely az olyan élelmiszerekben található meg, mint például a kenyér, tészta, keksz. Körülbelül minden századik embert érintő betegségről van szó, mely főként a nőket érinti.

        A glutén és a cöliákia közötti összefüggést, mintegy 60 évvel ezelőtt ismerték fel, ám a tudósok eddig nem tudták, pontosan a glutén mely összetevői felelősek a betegség kialakulásáért.

        Hirdetés

        A kutatás során 200 lisztérzékeny beteget vizsgáltak Oxford és Melbourne klinikáin, az eredményről pedig a Science Translation Medicine című szakfolyóirat számolt be korábban.

        A kutatásban résztvevő önkénteseket arra kérték, hogy kenyeret, rozs muffint vagy főtt árpát egyenek. Hat nappal később vért vettek tőlük, hogy megmérhessék az immunreakciójukat a több ezer különböző glutén alkotóelemre vagy peptidre.

        Az irritábilis bél szindróma és tünetei
        Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Ötből nagyjából egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, ám a tünetek kellemetlen volta miatt az ember nem szívesen beszél róla.

        Az irritábilis bél szindróma és tünetei

        A vizsgálat 90 olyan peptidet talált, mely valamiféle immunreakciót váltott ki, ezek közül is háromról derült ki, hogy különösen mérgező.

        Bob Anderson professzor, a Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research vezetője szerint, ez a három összetevő felelős a lisztérzékenyeknél megfigyelhető, gluténre adott immunválaszok jelentős részéért.

        Noha a lisztérzékenység gluténmentes diétával kezelhető, ez általában nagy kihívást jelent a betegek számára. A betegek közel felénél, a gluténmentes diéta megkezdését követő öt év múlva is fennáll a bélkárosodás.

        Anderson professzor elmondta, hogy egy új lehetséges terápiát dolgoztak ki, mely az immunterápia segítségével, a három mérgező peptid kis mennyiségének teszi ki a lisztérzékeny betegeket.

        A lisztérzékenységről

        • A lisztérzékenység autoimmun betegség.

        • A búzában, rozsban, árpában található glutén, immunreakciót vált ki az arra érzékenyeknél.

        • Leginkább a vékonybél bélését károsítja, ám más szerveket is érinthet.

        • A tünetek enyhétől a súlyosig egyénenként változnak.

        • Leggyakoribb tünetek a hasmenés, hányás, hányinger, visszatérő hasi fájdalom, fáradtság, fejfájás, fogyás és szájfekélyek.

        • Egyes tüneteket tévesen az irritábilis bél szindrómával, vagy a búza intoleranciával kevernek.

        Forrás: WEBBeteg
        Cs.K., fordító; BBC
        Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Módosítva: 2018.05.15 13:11, Megjelenés: 2017.05.14 18:17
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Éjszakai bepisilés

        Éjszakai bepisilés

        Dr. Sándor György

        A problémával érdemes orvoshoz fordulni. Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

        A prosztata vizsgálata

        A prosztata vizsgálata

        WEBBeteg összeállítás

        Fontos időben kiszűrni a daganatos elváltozást. Milyen vizsgálatok szükségesek?

        Lisztérzékenység tünetei, kezelése

        A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél.

        Lisztérzékenység - A búza mint életveszélyes méreg

        A búza, a búzalisztből készített élelmiszerek képezik az európai ember étrendjének alapját. Száz emberből kettőnek lisztérzékenye miatt viszont ez az alapélelmiszer életveszélyes méreg. De vajon honnan tudhatja, hogy fennáll ez a betegség?

        A méregtelenítés technikái

        A szervezetünk méregtelenítésére számtalan tippet találunk az interneten, reklámokban és különféle magazinokban, de legyünk körültekintőek, mielőtt bármelyik tisztítókúrát elkezdjük. Van közöttük valóban hasznos diétás tanács, de a drasztikus és szigorú étrendi megszorítások akár még veszélyesek is lehetnek számunkra.

        Stressz és emésztőrendszer

        Sokszor halljuk a betegektől: Mostanában nagyon stresszes vagyok, biztosan ezért vannak panaszaim... - Valóban, feszült élethelyzetekben gyakran tapasztaljuk refluxbetegség, irritábilis bél szindróma, fekélybetegség, gyulladásos bélbetegség megjelenését vagy kiújulását.

        Együttélni a lisztérzékenységgel

        A lisztérzékenység (cöliákia) a leggyakrabban előforduló felszívódási zavar. Kezelése szigorú és élethosszig tartó diéta, mely anyagilag és érzelmileg is jelentősen megterheli a beteget és családját.

        Lisztérzékenyek táplálkozása: a gluténmentes diéta

        A lisztérzékenység sajnos egy életre szól, melynek terápiája kizárólag szigorú diétával oldható meg. A cél elsősorban a klinikai tünetek (hasmenés, hányás) megszüntetése, a felszívó funkciók helyreállítása, valamint a daganatos elváltozások kialakulásának megelőzése.

        A lisztérzékenység kivizsgálása

        A lisztérzékenység (cöliákia, nem trópusi sprue, gluténszenzitív enteropathia) a genetikailag fogékony emberekben a táplálkozással bevitt glutén (gliadin) hatására a vékonybél nyálkahártyájának felszívódási zavarokkal járó krónikus, T-sejtekhez kötött autoimmun megbetegedése (az immunrendszer kóros működése).

        Tények és tévhitek a lisztérzékenységről

        A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése. A betegség a búzában található glutén hatására alakul ki az arra fogékony egyénekben. Emellett a rozs (secalin), az árpa (hordein) és feltehetően a zab (avenin) hasonló fehérjéi is okozhatnak gyulladást az arra érzékeny betegekben. Összegyűjtöttünk néhány tényt, illetve tévhitet a betegséggel kapcsolatban. Íme!

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.