Számos betegség forrása lehet - Az egészséges emésztés világnapja

MTI
megjelent:

Május 29. az egészséges emésztés világnapja, amelyet annak emlékére tartanak 2004 óta, hogy 1958. május 29-én alakult meg a Nemzetközi Gasztroenterológiai Társaság (WGO) Washingtonban.

A problémamentes emésztés nemcsak a kellemes közérzet alapja, hanem az egészség megőrzésének egyik záloga is. E világnapon minden évben egy-egy kiemelt téma révén hívják fel a figyelmet az emésztés és egészség kapcsolatára, idén a vastagbél daganatos megbetegedéseit választották fő témának.

E betegségek 100 százalékban megelőzhetőek, illetve orvosolhatóak lennének időben elvégzett szűrővizsgálatok révén, hazánkban így évente ötezer ember élete lenne megmenthető.

A rossz emésztés kihat az egész szervezetre

Tudta?

Az emberi bélflórát 300-500 különböző baktériumfaj alkotja, számuk az emberi sejtek tízszerese. A széklet száraz súlyának 40-60 százalékát is ezen baktériumok adják.

Az emésztés igen bonyolult és egyénenként is változó folyamat, az emésztési problémák az ember közérzetét és életminőségét is befolyásolják. Emésztési problémák sok millió embert érintenek világszerte, és súlyos esetben akár rákos megbetegedésekhez is vezethetnek. A rossz emésztés kihat az egész szervezetre, hiszen nem szívódnak fel azok a fontos ásványi anyagok, vitaminok, amelyek elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez.

Megfelelő minőségű és összetételű táplálkozással, a túlevés, túlivás, dohányzás, gyorsételek elkerülésével jelentősen csökkenthetőek az emésztési problémák okozta kellemetlenségek.

Európában az emésztőrendszeri problémákkal küzdők számát 40-80 millió közé becsülik. Magyarországon minden harmadik ember ilyen jellegű panasszal fordul orvosához, s közülük minden harmadikat irányítják tovább gasztroenterológus szakorvoshoz.

Puffadás, feszülés, telítettség

Az emésztési problémával küzdők aránya nagyobb a nemzetközinél, a magyar felnőttek 64 százalékának van valamilyen emésztési jellegű gondja, s e kellemetlenségek valamivel nagyobb mértékben érintik a nőket.

A leggyakoribb tünetek közé tartoznak a puffadás, gázok és feszítő érzés a hasban, telítettség érzése és általános emésztési problémák. Hatásuk nem elhanyagolható: az érintettek mindennapjait megnehezíthetik, és akár társadalmi aktivitásukat is csökkenthetik.

Tanácsok gyomorégés ellen

Gyomorégést okoz, ha a gyomorsav kiszabadul és feljut a nyelőcsőbe. Ez fájdalmas érzés és kellemetlen állapot, ezen túlmenően pedig a savlepedék további károsodásokat okozhat. Amit Ön is megtehet a reflux ellen

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.