Emelkedett a szalmonella-fertőzések száma

Szerző: MTI

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt tapasztalja, hogy Magyarországon is mérsékelten növekszik a szalmonella-fertőzések száma.

A Nébih honlapján ismertette: az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közös jelentésében szereplő európai országokban 2016-ban 4786 élelmiszer eredetű szalmonellózis (zoonózist okozó szalmonella) megbetegedést regisztráltak, ami 94 530 személyt érintett.

Enyhe növekedés tapasztalható

Bár ez nem tér el jelentősen a 2010 és 2016 közötti esetszámok éves átlagától, az előző évi 4362 esethez képest enyhe növekedést mutat. Ezzel megállt az a kilenc éve tartó tendencia, amelynek során folyamatosan csökkent a regisztrált megbetegedések száma.

A szalmonella tünetei
Vezető tünet a hasmenés. Kezdetben hányinger, hányás, fejfájás, izomfájdalom jelentkezhet. A hasmenéssel az esetek felében magas láz jelentkezik.

Magyarországon 2016-ban a Nébih információi szerint 681 élelmiszer eredetű humán szalmonella-fertőzés történt, közülük 76 esetben volt szükség kórházi ellátásra. A hazai számadatok szintén a megbetegedések mérsékelt növekedését igazolják. Az EU más tagországaihoz hasonlóan - az esetek több mint felénél a tojás, tojástermékek, illetve baromfihús fogyasztásából adódó Salmonella Enteritidis felelős a szalmonellózisok kialakulásáért - írják.

A szalmonella-fertőzésről és a legújabb EU jelentés részleteiről a Nébih honlapján lehet tájékozódni.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alváshiány Alváshiány

Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk, ha alváshiányunk van?

A vastagbél betegségei: gyulladások...

A vastagbélrák a második leggyakoribb daganattípus hazánkban, így a felismerése, szűrése kiemelten fontos. Ezzel együtt is bélrendszerünket számos...

A vastagbél-diverticulosis

A diverticulosis (divertikulumok kialakulása) a vastagbél kiöblösödése, a divertikulumok jellemzően apró, elvékonyodott falú, kitüremkedő tasakok a...

A szalmonella okozta hasmenés

A szalmonellafertőzés gyakori, elsősorban szezonális (nyári) hasmenéssel járó fertőző megbetegedés, sok kisgyermeket betegít meg.

A nyári idény klasszikusa:...

A szalmonella olyan kórokozó, amely valamilyen fertőzött táplálék elfogyasztásával kerül az emberi szervezetbe. Mitől lehet elkapni a fertőzést...

Meddig maradnak életben a...

Egy új kutatás eredményei azt mutatták, hogy a szalmonella és más baktériumok, akár 4 héten keresztül is életben maradhatnak – és élelmiszerrel...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.