A svéd gyerekek hajlamosabbak a gluténérzékenységre

MTI
megjelent:

A svéd gyerekek hajlamosabbak a gluténérzékenységre - ezt állapította meg egy frissen publikált nemzetközi tanulmány.

Lisztérzékenység

A lisztérzékenység hosszú időn át lappanghat, kései felismerése azonban súlyos felszívódási zavarhoz és tápanyaghiányhoz vezethet. A lisztérzékenység figyelmeztető tünetei.>>

A kutatást svéd részről Daniel Agardh, a Lund Egyetem orvosa vezette. A Stockholmtól délre fekvő egyetemhez nagy kórház tartozik.

A tanulmányhoz német, finn és amerikai kutatók is csatlakoztak. A szakemberek a vizsgálat során csaknem 8700, cukorbetegségre hajlamos, gluténérzékenységben szenvedő gyereket követtek születésüktől hatéves korukig.

A gluténérzékenységet - közkeletűbben lisztérzékenységet - elsősorban a gabonafélékben megtalálható sikérfehérje, a glutén váltja ki. A vizsgált országokban a gabonák fontos részét képezik a táplálkozásnak.

A kutatók nem tudják hogy mi okozhatja

A kutatók megállapították, hogy a svéd gyerekek esetében kétszer akkora a kockázata a gluténérzékenységnek, mint az amerikai gyerekeknél. Mi több, az is kiderült, hogy a Svédország déli részén élő gyerekek hajlamosabbak a gluténérzékenységre, mint északabbra élő társaik.

Agardh a Dagens Nyheter svéd napilapnak elmondta: a kutatók nem tudják, miért több a lisztérzékeny gyerek az országban, és vajon mi okozza, hogy délen még rosszabb a helyzet ezzel kapcsolatban. Az orvos szerint a genetikai és környezeti tényezők kombinációja lehet a kulcs, de mindenképpen további kutatások szükségesek ennek kiderítésére.

Világszerte átlagosan az emberek 1,5 százalékánál fordul elő lisztérzékenység, Svédországban azonban átlagosan 3 százaléknál. A svéd gyerekeknél ráadásul fiatalabb korban alakul ki, mint más országok gyerekeinél.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.