El kell-e hagyni a gyógyszerek szedését béltükrözés előtt?

WEBBeteg
megjelent:

Magyarországon a vastag- és végbélrák dobogós helyen áll a daganatos halálokok között. Ennek egyik magyarázata, hogy a bél rákos elváltozásai nagyon sokáig nem okoznak panaszt.

Az első tünetek csak akkor jelentkeznek, amikor a daganat már olyan kiterjedt, hogy beszűkíti a belet, ezért székelési és felszívódási problémákat okoz, illetve felszíne kifekélyesedik, ami vérzéshez vezet.

Kisfokú vérzést ki lehet mutatni székletvér-meghatározással, azonban igazán korán felfedezni a daganatot csak béltükrözéssel lehet. Ez a vizsgálat nemcsak azoknak javasolt, akiknek hasi panaszai vannak, hanem azoknak is, akiknek családjában fordult elő vastagbélrák, illetve valamilyen gyulladásos bélbetegséggel küzdenek. A helytelen táplálkozás, a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás szintén fokozza a vastagbélrák előfordulását, így ilyen esetekben is indokolt évente résztvenni a szűrővizsgálatokon.

Béltükrözéssel (kolonoszkópiával) időben felismerhetőek a bélfal elváltozásai, azonban ez csak akkor lehetséges, ha a vastagbél felszíne tiszta, székletmentes. Éppen ezért a vizsgálat előtt a betegnek diétát kell tartania, illetve béltisztítást kell végeznie. A modern béltisztító oldatok kíméletesen és hatékonyan távolítják el a szennyeződést a bélből, használatuk kevés kellemetlenséggel jár, a mindennapi életvitelt nem zavarják meg jelentősen.

Ezek a cikkek is érdekelhetik a béltükrözésről

A kolonoszkópia többnyire veszélytelen eljárás, de annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb szövődménnyel járjon, kezelőorvosnak ismernie kell a rendszeresen szedett gyógyszereket.

A legtöbb gyógyszer szedése általában nem okoz gondot, de vannak olyanok is, melyek dózisát csökkenteni kell vagy szedésüket fel kell függeszteni. Ez utóbbi csoportba tartoznak a véralvadásgátló, vérhígító készítmények (warfarin, kumarin, clopidogrel, NSAID készítmények), mivel fokozzák a vérzés kockázatát olyan esetekben, amikor a vizsgálat során a bélfalból mintát vesznek szövettani meghatározás céljából, illetve a kolonoszkópba vezetett csipesz segítségével eltávolítják a bélfal kinövését.

Inzulint használó cukorbetegek esetében problémát jelenthet, hogy a vastagbéltükrözés előtt béltisztító diétát kell tartani. Ilyenkor általában az utolsó napon, amikor már csak folyadékot szabad fogyasztani, nem kell beadni az inzulint, de mindig ki kell kérni a kezelőorvos véleményét.

Jelezni kell az orvosnak azt is, ha a páciens hangulatjavítókat, szorongásoldókat szed, mivel a vastagbéltükrözés előkészítése során a kellemetlenségek csökkentése érdekében a páciens kaphat diazepam, midazepam tartalmú készítményt.

Szintén gondot jelenthetnek a vastartalmú szerek, táplálékkiegészítők is, mivel székrekedést okozhatnak, ezzel gátolhatják a béltisztítást. Ilyenkor szükséges a tabletták szedésének felfüggesztése, és a vizsgálatot megelőző napon béltisztító folyadék alkalmazása.

A multivitaminok, táplálékkiegészítők szedése esetén is gondosan kerülni kell azokat, melyek piros vagy narancssárga színanyagot tartalmaznak, mert ezek megfestik a bélfalat, ami téves diagnózishoz vezethet.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.