Hirdetés
      • Ételintolerancia: kellemetlen tünetek

        Szerző: WEBBeteg

        Gyermekek esetében különösen fontos az ételérzékenységek meghatározása, mivel megfelelő diéta alkalmazása esetén nemcsak a tünetek, hanem maga a túlérzékenység is sok esetben megszüntethető.

        A friss gyümölcsök és zöldségek, tej, és a búzafélék egészséges ételek- de vajon valójában jót tesznek gyermeke egészségének? Nem, ha gyermekének ételintoleranciája van. Az ételintolerancia számos gyermekkori betegséget okozhat, mint például a hiperaktivitás, figyelemhiány, ekcéma, középfülgyulladás vagy az elhízás, ráadásul ezek egyre gyakrabban fordulnak elő. Bár többnyire vannak gyógyszeres kezelések, azok megkezdése előtt érdemes a betegség lehetséges okait kivizsgálni és ezek közé tartozik az ételintolerancia is.

        Az ételallergia és tünetei

        Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem olyan gyakori, mint ahogy azt gondolnánk.
        Az ételallergia és tünetei

        Az ételintoleráns gyermek immunrendszere az ételt kórokozónak érzékeli és antitestet termel ellene. Az IgG antitestek az étel allergénekkel komplexet alakítanak ki, melyek a szervezet különböző helyein lerakódva gyulladást okoznak és károsítják a szöveteket. 

        Az IgG antitest termelődést kiváltó ételreakciót ételintoleranciának nevezzük, megkülönböztetve a klasszikus, gyors lefolyású és heves IgE antitestet termelő ételallergiától. Ételallergia esetén a tünetek röviddel az étkezés után, míg ételintolerancia esetén a tünetek jóval később jelentkeznek. A tünetek lassú kialakulása miatt nehéz meghatározni, hogy mely ételek okozták az intoleranciát. A gyermekeknél az ételintolerancia és ételallergia tünetei jobban hasonlítanak.

        Hirdetés

        A leggyakori tünetek:

        • orrfolyás, orrnyálkahártya gyulladás
        • kiütések és egyéb bőrproblémák
        • ekcéma
        • gyomorfájás vagy hányás
        • hasmenés
        • székrekedés
        • alhasi görcs és fájdalom
        • általános gyengeség és fáradtság

        Gyermekeknél az ételintolerancia előfordulhat ritkán és gyakran fogyasztott ételeknél is. A gyermekkori betegségek megelőzésére, illetve a már meglévő tünetek kiváltó okának megállapítására ételintolerancia mérés a legalkalmasabb. Az ételintolerancia mérés eredménye alapján kialakítható a megfelelő étrend, mellyel a betegség megszüntethető.

        Ételintolerancia és a figyelemhiány

        Hiperaktivitás - Izeg, mozog, nem figyel

        A hiperaktivitást a köznyelv gyakran a "rossz gyermek" szinonimájának tartja, pedig korántsem erről van szó. Egyáltalán nem minden rosszalkodó gyermek hiperaktív.
        Hiperaktivitás - Izeg, mozog, nem figyel

        A gyermekek körében igen elterjedt a figyelem hiánnyal járó hiperaktivitás. Mivel nem létezik laboratóriumi vizsgálat ennek diagnosztizálására, a figyelem hiánnyal küszködő gyermekek élénkítő gyógyszereket kapnak.  Ezek a gyógyszerek nem szüntetik meg a betegség okait, csak a tüneteket kezelik. Sajnálatos módon a napi szinten fogyasztott ételekhez egyre több adalékanyagot adnak és ezek kiválthatják a figyelem hiánnyal járó betegségeket. 
        Dr. Joseph Egger és kutató kollégái a Müncheni Egyetemen kimutatták az összefüggést a gyermekkori figyelemhiány és az ételintolerancia között. Hetvenhat súlyos figyelem hiányban szenvedő gyermeknél tartottak szigorú hipoallergén diétát négy hétig. Az eredmény megdöbbentően hatásos volt: a gyermekek 82%-ánál a diéta javulást, negyedénél pedig teljes gyógyulást eredményezett, továbbá egyéb betegségeikben is javulás következett be.
        Összesen negyvenhat különböző étel okozott allergiás tüneteket. A leggyakoribb tüneteket okozó ételek a következők voltak: szója, tehéntej, búza, szőlő, csokoládé, narancs, tojás és mogyoró. A káposzta, saláta, zeller, karfiol nem okoztak tüneteket.

        A gyermekek ételintoleranciáját úgynevezett kettős vak kontrollos placebo teszttel bizonyították. Ez a mérföldkőnek számító tanulmány megmutatta, hogy az ételintolerancia drámaian befolyásolhatja a gyermekek viselkedését. Sajnos a legtöbb jelenlegi kutatás a gyógyszeres kezelésekre fókuszál a vegyszer-, és allergén mentes ételek alkalmazása helyett.

        Ekcéma (atópiás dermatitis)

        Az ekcéma viszkető piros kiütés, mely a test bármely részén megjelenhet. Számos tanulmány bizonyítja, hogy különösen csecsemőknél és gyermekeknél bizonyos élelmiszerek okozhatnak ekcémát vagy ronthatnak azok állapotán. Minél fiatalabb a gyermek és minél erőteljesebb az ekcéma, annál nagyobb az ételintolerancia valószínűsége. A leggyakoribb ételintoleranciát okozó ételek a tojás, tej, mogyoró félék, búza, szója és a hal. Egy klinikai tanulmányban 113 súlyos ekcémával küszködő gyermeknél vizsgálták az élelmiszer túlérzékenységet, étkezés utáni reakcióik megfigyelésével. Hatvanhárom gyermeknél volt megfigyelhető reakció:

        • 84 százalékban bőrtünetek,
        • 52 százalékban emésztőrendszeri tünetek és
        • 32 százalékbanban légzési tünetek  jelentkeztek.    

        A túlérzékeny reakciók 72 százalékáért a tojás, mogyoró és a tej felelősek. Az eliminációs diéta követése után megszűntek a tünetek és mintegy 40 százalékuknál 1-2 év után elmúlt a túlérzékenység.

        (WEBBeteg)

        Módosítva: 2011.05.19 21:41, Megjelenés: 2011.05.19 21:41
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Térdfájdalom

        Térdfájdalom

        B. M., szakfordító

        Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt? Melyek a térdízületet kímélő sportágak?

        Neuropátia

        Neuropátia

        Prof. Dr. Barkai László

        Milyen következményekkel járhat, ha nem kezelik? Az elhanyagolás veszélyei.

        Béltisztítás - Miért veszélyes?

        A végbél és vastagbél tisztítása témájában számtalan írást találhatunk a világhálón, azonban az ezzel kapcsolatos vélekedés eléggé ellentmondásos. Van, aki kifejezetten hasznosnak és egészségesnek véli, mások inkább csak a hátrányáról írnak.

        Nyolc dolog, ami árt a bélflórának

        A bélflóra az egészség forrása lehet, azonban ha egészséges egyensúlya megváltozik, betegséget és fáradtságot okozhat. Éppen ezért az egészséges bélflóra felépítése és fenntartása nagyon fontos. Cikkünkből megtudhatja, hogyan érheti el ezt, illetve melyik az a nyolc dolog, amit kerülnie kell, ha bélflóráját egészségesnek szeretné tudni.

        Hogyan állapítható meg az ételallergia, ételintolerancia?

        Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.

        Az ételallergia kezelése

        Forduljon orvoshoz, ha allergiás tüneteket tapasztal röviddel étkezés után, különösen, ha ez ismétlődik. Ha lehetséges, akkor keresse meg orvosát, amikor az allergiás válasz még tart. Ez segíteni fog a diagnózis és a terápia felállításában.

        Egyre gyakoribb az ételallergia - Mi az oka?

        Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. A világon átlagosan a gyermekek 5-8 százaléka, a felnőttek 2-19 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre.

        Tények és tévhitek az ételintoleranciákról és ételallergiákról

        Sok tévhit kering a köztudatban mind a táplálékintoleranciáról, mind a táplálékallergiáról, ráadásul gyakran összekeverik a két betegséget. Ezen tévhitek tisztázására nézzünk meg néhány példát.

        Mivel helyettesíthetjük a tiltott ételeket?

        Ha táplálékallergiában vagy táplálékintoleranciában szenvedünk, elsődleges szempont egy olyan terápia tartása, amellyel a tüneteket előidéző élelmi anyagokat, élelmiszereket vagy adalékanyagokat elkerülhetjük. Az élelmiszerek pontos összetevőit megtalálhatják a betegek a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbankban.

        Tények és tévhitek a táplálékallergiáról és intoleranciáról

        Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. Ennek ellenére még mindig sok a tévhit az ételallergiával és intoleranciával kapcsolatban. Nézzünk meg néhányat!

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.