Mikor forduljon orvoshoz hasmenés esetén?

Szerző: WEBBeteg

A hasmenést otthon is lehet kezelni, de amennyiben bármi más tünet is társul mellé ajánlott orvoshoz fordulni. Különösen ajánlott az időseket és a csecsemőket már a hasmenés jelentkezésekor orvoshoz vinni.

A hasmenést otthoni ápolással jó lehet kezelni, ám vannak olyan súlyos esetek, amikor a betegnek orvosi kezelésre van szüksége. Ha a hasmenés mellé egyéb panaszok, szokatlan tünetek társulnak, keresse fel orvosát!

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha az alábbi tüneteket tapasztalja, forduljon szakemberhez:

  • Amikor már semmilyen formában nem lehet a folyadékot pótolni, és a kiszáradás jelei mutatkoznak, a hasmenés egyik velejárója ugyanis a kiszáradás veszélye.
  • Ha a hasmenés mellett magas láz és hasi fájdalom jelentkezik.
  • Ha a hasmenést hányás kíséri.
  • Idősebb korban, ha más betegség is jelen van, mint pl. máj-, szív-, vesebetegség, cukorbetegség, már a hasmenés megjelenésekor ajánlott orvoshoz fordulni a szövődmények elkerülése céljából.
  • Ha a beteg HIV fertőzött.
  • A kiszáradás megelőzése érdekében ajánlott orvoshoz vinni az újszülöttet, csecsemőt, vagy nagyobb gyermeket, akit nem lehet megfelelően itatni.
  • Ha a tünetek nem enyhülnek 2-3 nap alatt, vagy éppen súlyosbodnak.
  • Amennyiben a hasmenés külföldi utazás után jelentkezik, ki kell zárni a szövődménnyel is járóható, súlyos fertőzéseket.
  • Ha szokatlan viselkedés, aluszékonyság, és folyamatos álmosság jelentkezik.

Fertőzéses eredetű hasmenések diétája

A vírusos bélhurutban mindenképpen, de bizonyos életkortól és alapbetegségektől eltekintve, az enyhe vagy középsúlyos bakteriális hasmenések többségében is, a terápiát a helyes diéta következetes alkalmazása jelenti. Fertőzésese eredetű hasmenések diétája>>

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Égési sérülések - A kezelés...

Az égés súlyosságát sok tényező meghatározza, így például az érintett testfelület nagysága, az égés mélysége, foka, a sérült általános...

Cigaretta - 4000 kémiai vegyület...

A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.