A vastagbél betegségei

Szerző: WEBBeteg

A vastagbél legjellemzőbb megbetegedése a vastagbélgyulladás, kisebb kitüremkedések keletkezése (divertikulosis), illetve polipok megjelenése, ám a vastagbél daganatos megbetegedései sem számítanak ritka betegségnek.

A vastagbél gyulladása igen gyakori betegség, és bizonyos változatai gyakran érintik a 60 év feletti nőket és férfiakat.

A vastagbélgyulladás típusai

  • Chron féle vastagbélgyulladás (Crohn-betegség): A vastagbél nyálkahártyáján foltokban kialakuló gyulladással, hasmenéssel és fájdalommal járó betegség.
  • Fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa): Jellegzetesen a vastagbél és a végbél, összefüggő területének gyulladása. Hosszan fennálló gyulladás során rosszindulatú elfajulás is kialakulhat.
  • Divertikulosis: Legfőképpen a has bal oldalán elhelyezkedő leszálló vastagbélben kis apró néhány mm-es kitüremkedések (diverticulumok) megjelenése akár nagy számban is. Ebbe a kis boltozatba bekerülő székletrögök irritálják a nyálkahártyát, és gyulladást, vérzést okoznak. A többszöri gyulladás (diverticulosis) következtében hegesedés lép föl, mely szűkületet, és székelési nehézséget okoz. Tünetei a hasi görcsök, láz, és székelési nehézség.

A vastagbél daganatai

A polipok vastagbél jóindulatú elváltozásai az egyik leggyakoribb daganattípusok. Kezdetben apró kis kiemelkedések keletkeznek a bél nyálkahártyájából, mely lassan növekszik, és ha a béltartalom megsérti, akkor vérezhet. Bizonyos nagyság elérése után rosszindulatú elfajulás alakulhat ki.

A vastagbél rosszindulatú daganatainak (vastagbélrák) jelentős része a polipokkal kezdődik, és ha ezeket kezeletlenül hagyják, rosszindulatúvá fajulhatnak. Ha a polip igen nagy és közel helyezkedik el a végbélnyíláshoz, akkor nagyobb a rosszindulatú daganattá alakulásának esélye.

Mi az a familiáris adenomatosus polyposis?

A szindróma a vastagbél olyan ritka, öröklött megbetegedése, amely fokozott kockázatot jelent vastagbélrák kialakulására. A betegség megelőzésére jelenleg sajnos nincs lehetőség, ám a beteget műtéttel meg lehet megóvni a súlyosabb következményektől.

A polipképződésnek van egy öröklött genetikai hibához fűzhető speciális formája, a familiáris polyposis, a betegségben szenvedőknél a polipok száma több mint száz, és a vastagbél teljes hosszában megtalálhatóak. A méretük lehet kicsi vagy nagyobb, és nagy valószínűséggel daganattá alakulnak.

Végbélnek azt a szakaszt nevezzük, mely a végbélnyílástól 16 cm-ig terjed, a vastagbél irányába. A két bélszakasz – a vastagbél és végbél - elkülönítésére azért van szükség, mert eltérő a vérellátása, vénás és nyirokút elvezetése, a daganatok terjedése szempontjából is eltérő sajátosságokat mutatnak.

Bélelzáródás

A daganat folytán kialakult bélelzáródást műtéti úton lehet kezelni, a daganatos bélszakasz eltávolításával. Amennyiben krónikus székrekedésben szenved, azt számos betegség vagy a helytelen életmód is okozhatja, azonban gondolni kell a vastagbéldaganat miatt kialakuló bélelzáródásra is, amely ellátása sürgősségi feladat.

Amennyiben a műtét alatt a bél folytonosságának helyreállítására nincsen lehetőség, vagy a szűkülést előidéző daganatos bélszakasz nem távolítható el, és megkerülő összeköttetést sem lehet végezni, akkor a szűkület előtt lévő bélszakaszt ideiglenesen kivezetik a hasfalon, és úgynevezett sztómát (mesterséges nyílást) képeznek. Egy másik műtét alakalmával a kivezetett bélszakaszt visszaállítják.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Home office torna Home office torna

Az alábbi gyakorlatok segítségével formában tarthatja magát.

Gyanús jelek a vastagbél...

A vastagbélben kialakuló divertikulumok, vagyis kis kitüremkedések a legkülönbözőbb panaszokhoz vezethetnek, és az 50 év feletti lakosság közel...

A vastagbél betegségeinek szűrése

Az ötven év feletti korosztály számára elérhetővé kell tenni a vastagbél daganatainak megelőzésére irányuló szűréseket. A székletminta...

A vastagbél betegségei: gyulladások...

A vastagbélrák a második leggyakoribb daganattípus hazánkban, így a felismerése, szűrése kiemelten fontos. Ezzel együtt is bélrendszerünket számos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.