Elsősegély - Panaszok cikkek

Elsősegély - Panaszok cikkek

Bőrön keresztül is mérgez a metil-alkohol

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2022-04-04 04:33

A metil-alkohol-mérgezés sajnos hazánkban is többször fordul elő, mintsem azt mondhatnánk, hogy azok kizárólag véletlenül bekövetkező mérgezések: gyakran öngyilkossági szándék húzódik meg a háttérben.

Tavaszi nagytakarítás: odafigyeléssel, biztonságosan, mérgezések elkerülésével

ÁNTSZ
2022-03-25 07:33

A tavaszi nagytakarítás során jellemző, hogy a megszokottnál alaposabb munkához nagy hatékonyságú, agresszív tisztító hatással rendelkező szerek használatára is szükség van. Az ilyen készítmények egyben nagyobb kockázatot is jelentenek. Ezért is rendkívül fontos, hogy a háztartási vegyszereket az előírásoknak megfelelően használjuk. Így elkerülhetők a mérgezések is.

Mi legyen az otthoni elsősegély-felszerelésben?

WEBBeteg - Marsi Zoltán
2022-03-23 18:33

Vajon van otthon elsősegély-felszerelése? Ha van, mikor ellenőrizte utoljára a tartalmát? És vajon minden benne van, ami szükséges lehet? Ez utóbbi kérdésre próbálunk választ adni.

Mikor gyanakodjunk belső vérzésre?

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
2022-03-01 20:33

Belső vérzés esetén bár nincs szemmel látható vérzés, mégis nagyon súlyos következményei lehetnek, ugyanis a vér kilép az érrendszerből, és sokk fejlődhet ki. A testüregekben felgyülemlett vér által okozott nyomás szintén életveszélyes lehet.

Vészhelyzet - Általános tennivalók

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
2022-02-18 20:33

Sosem tudhatjuk, hogy mikor kerülünk olyan helyzetbe, ahol a mentők kiérkezéséig nekünk magunknak kell helytállnunk. A higgadt cselekvés életet menthet vagy megelőzheti a súlyosabb károsodásokat.

A csonttörések ellátása

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2022-02-17 17:03

Késő ősszel és télen a szánkózó, korcsolyázó gyerekek és a csúszós járdán eleső idősek tipikus sérülése a csonttörés. Mit tegyünk az orvosi segítség megérkezéséig? Mire számíthatunk az orvosnál?

Indokolt esetben hívjuk a mentőket a betegekhez

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2022-01-27 13:03

Számos olyan életveszélyes helyzet van, amikor azonnali orvosi beavatkozásra, a mentők értesítésére van szükség. Ám sok esetben hívják a mentőket olyan betegekhez is, akiknek ellátását a háziorvossal vagy szakorvossal telefonon is lehetne egyeztetni, a segítő tájékoztatást követően pedig megvárni a vizsgálatot.

A hideg időjárás egészségügyi veszélyei

WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
2022-01-21 14:33

Vajon milyen lesz az idő, figyeljük az időjárás-jelentést, és úgy gondoljuk, az a legfontosabb, hogy hány fok lesz. Pedig ez csak egy tényező, és sok más dolog is befolyásolja, hogy fázunk-e vagy sem. A hőindex a páratartalmat és a harmatpontot is figyelembe veszi, a hőérzet tekintettel van a szélsebességre.

Fagyási sérülések és a kihűlés

WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
2022-01-12 13:03

A fagyási sérülés elsősorban a lábakat, kezeket, orrot, füleket veszélyezteti, ám komolyabb lehűlés esetén külső segítség nélkül nincs esély a fagyhalál elkerülésére.