Elsősegély - Egészségmegőrzés cikkek

Elsősegély - Egészségmegőrzés cikkek

Kisgyermekkori vészhelyzetek és megelőzésük

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
2017-09-15 16:04

A kisgyermekek kíváncsiságuknál és életkoruknál fogva igen gyorsan és váratlanul bajba kerülhetnek. Bennük van a felfedezni vágyás késztetése, de a veszélyérzetük még nem alakult ki. Mi felnőttek viszont sokszor apró elővigyázatossággal megelőzhetjük a baleseteket.

A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
2021-11-20 17:36

Az elmúlt évek során egyre többen ismerték fel a szén-monoxid veszélyeit és sokan szereltek fel otthonukban a veszélyes gáz kimutatására alkalmas érzékelőt.

Mustgázmérgezés - A borospincék veszélye

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya
2021-11-10 14:33

Főként a szüret utáni időszakban emelkedik jelentősen a mustgázmérgezés (szén-dioxid-mérgezés) veszélye. A közhiedelemmel ellentétben, ha a kézben tartott gyertya lángja nem alszik el, az sem garancia arra, hogy nincs a pincében halálos koncentrációjú mustgáz.

A gombamérgezés elkerülhető!

WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2021-10-28 16:03

A szép meleg tavaszi és őszi napokon az erdőben kirándulók gyakorta gombagyűjtéssel is színesítik a jó levegőn eltöltött sétáikat. A nyirkosabb, esős, melegebb időjárás kedvez az erdei gombák fejlődésének, ilyenkor több fajtával is találkozhatunk utunk során.

Nyár: önfeledt, de veszélyes üzem!

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
2021-08-16 05:03

A tojás nyáron önmagában is veszélyes, mint ahogy a csúszdázás vagy az önfeledt focizás is. Ám azzal kevesebben vannak tisztában, hogy egy ártatlannak tűnő rakott zöldbab, vagy a vasárnapi ebédből a szürke hétköznapokra átmentett palacsinta is lehet súlyos veszélyforrás a gyerekre nézve. A nyári szünetben azonban nemcsak az egyes fertőzések, hanem a gyermekbalesetek is megszaporodnak!

Kisgyerekek: a második leggyakoribb halálok

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2021-08-13 13:03

Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben a nyári időszak alatt - állítja egy tanulmány.

Milyen veszélyek leselkednek gyermekeinkre a nyári szünidőben?

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2021-08-12 16:03

A nyári vakáció megannyi öröme mellett a szülőkre, nagyszülőkre, táboroztató pedagógusokra hatalmas felelősség hárul, hogy a gyermekek testi épségét biztonságban tudják. Igaz, a legnagyobb óvatosság mellett is egyetlen pillanat alatt bekövetkezhet a baj, a sérülés.

Az aloe vera rejtelmei

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2021-08-10 03:06

Az aloe verát a közvélemény szinte csodaszernek tartja, bár sokan - gyakran éppen a túlzott reklámkampányok következtében - szkeptikusak a hatásaival kapcsolatban. De mi ez a növény, mire jó és a nagy kérdés: valóban jó-e?

Gyermekeinkre leselkedő veszélyek a nyári szünidőben

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2021-08-08 12:23

Gyermekeink boldogsággal élvezik a nyári vakációt, a jól megérdemelt szabadságukat, csakhogy a szülők többsége nem minden esetben nyugodt, mivel csemetéje felügyelete nehezen megoldható. S mindezek mellett megannyi nyári veszély is leselkedik a gyermekek egészségére, biztonságára.

A kerti munkák veszélyei - Permetezés

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
2021-07-17 13:33

Akinek van kiskertje vagy akár nagy, szívesen tölti az időt a szabadban egy kis kertészkedéssel, barkácsolással, mely nemcsak hasznos elfoglaltság, hanem a kreativitást, életkedvet is növeli, valamint a testedzésnek is igen kiváló formája. A ház körüli, illetve kerti munkáknak azonban vannak veszélyei is!

Úti patika - Mit vigyen magával nyaralásra?

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
2021-07-16 13:03

Ha valaki kisebb-nagyobb utazásra készül, érdemes szem előtt tartani, hogy egy jól összeállított úti patika aranyat ér baj esetén. Különösen igaz ez akkor, ha külföldre utazunk, ahol nehezen tudjuk kiismerni magunkat, drágábbak az ellátások és a gyógyszerek.