• Rovarcsípések - Mikor komoly a veszély?

    Szerző: WEBBeteg, otvenentul.hu

    A rovarok ejtette kisebb-nagyobb csípések, marások, ugyanis nemcsak kellemetlenek lehetnek (a bőr felszíne viszket, ég, esetleg megduzzad), hanem akár el is fertőződhetnek, sőt, súlyos allergiás reakciót is kiválthatnak.

    A legtöbb Magyarországon fellelhető rovar – például a szúnyog, a bögöly, a bolha – csípése általában nem okoz sem betegséget, sem maradandó egészségkárosodást, csupán néhány órán át tartó – viszketéssel, esetleg fájdalommal járó – bőrpírt, bőrduzzanatot.

    Hirdetés

    Az elektromos szúnyogriasztó veszélyei


    Az elektromos szúnyogriasztó veszélyei - Orvosi esetbemutatás

    A fullánkos rovarok – az erdei vöröshangyák, a lódarazsak, a darazsak és a méhek – szúrása akár veszélyessé is válhat, amennyiben a marás helye elfertőződik, vagy ha a rovar által kibocsátott méreganyag allergiás reakciót vált ki.

    Milyen reakcióra számíthat?

    A rovarcsípéssel kapcsolatban fontos megkülönböztetni, mi számít a csípésre adott normális tünetnek, és mi túlérzékenységi reakciónak? A szervezet normális reagálásának számít a bőrpír, a csípés helyén (környékén) jelentkező duzzanat, fájdalom.

    A rovarcsípés veszélyei


    Sokan nem is gondolják, milyen veszélyes lehet egy méh- vagy egy darázscsípés. Ezek a kis teremtmények - főleg védekezés céljából - méreganyagot jutatnak a csípés pillanatában az ember szervezetébe. Ez a méreganyag enyhébb esetben bőrpírt, duzzanatot, fájdalmat okoz, súlyosabb formában viszont akár halálhoz is vezethet.
    A rovarcsípés veszélyei

    Az ilyen tünetek jelentkezésekor nincs más teendő, mint a fullánk gyors eltávolítása, a csípés helyének megtisztítása, majd valamilyen fájdalomcsillapító, bőrnyugtató kenőcs alkalmazása, illetve a duzzadt bőrfelület beborogatása. Ezek segítségével enyhíthető a viszketés, a fájdalomérzet, és megelőzhető az érintett bőrfelület gyulladása is.

    Előfordulhat, hogy a fullánkos rovar csípése nemcsak a bőrfelszínt, hanem az egész szervezetet „érinti”, vagyis súlyos allergiás tüneteket okoz. Enyhe esetben „csak” az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés lép fel, súlyos esetben azonban a bőrtünete(ke)t más szervrendszerek (a keringés, az idegrendszer, a vese, az emésztőrendszer, a légzőrendszer) túl heves védekező reakciója is követheti: szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, gégeödéma.

    E tünetek a csípést követő néhány percben, de akár órák elteltével is jelentkezhetnek. Ezt a heves allergiás tünetegyüttest anafilaxiának nevezik. Az egész szervezetre kiterjedő súlyos reakció esetén feltétlenül vigyük orvoshoz a beteget, aki a csípéstől a szív irányába érlekötést alkalmazhat, injekciót adhat a betegnek, szükségessé válhat továbbá a folyadékpótlás és a hörgőtágító inhaláció, vagy injekció.

    Hogyan védekezzünk rovarcsípés ellen?

    • Ne öltözzünk élénk színű ruhákba, ne használjunk édes illatú kozmetikumokat és szappant, ha a szabadba megyünk!
    • Az ételt és a szemetet fedjük le!
    • Cipőben járjunk, hogy a talpunkat ne érje csípés!
    • Ha a szabadban vagyunk, hordjunk olyan ruhát, mely befedi a kart és a lábakat!
    • Tartózkodjunk a rovarok hessegetésétől, megfogásától!
    • Kerüljük a rovarok fészkét!

    Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

    Módosítva: 2010.07.27 20:07, Megjelenés: 2010.07.27 20:07
   • Cikkajánló

    Ön is szívbeteg?

    Ön is szívbeteg?

    Dr. Vaskó Péter

    A téli hideg, a megerőltető fizikai aktivitás és a szívbetegségek összefüggései.

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Bárki menthet életet

    Balesetek, vészhelyzetek bárhol, bármikor előfordulhatnak akár az utcán, akár az otthonunkban. A váratlan szituációkban gyorsan és összeszedetten kell cselekedni, ám ennek előfeltétele, hogy tisztában legyünk az életmentés alaplépéseivel.

    Megcsípte a darázs? Vegye komolyan az anafilaxiás sokkot!

    A családok szívesen látogatnak el vízpartok, tavak, tengerek közelébe, ám sokan vannak, akik nem készülnek fel kellően a rájuk leselkedő veszélyekre. Ezek közül az egyik leggyakoribb a darázscsípés, amely akár súlyos, olykor halálos sokkot is okozhat az arra érzékenyeknél.

    Miért veszélyes az anafilaxia?

    Mit jelent az anafilaxia? Mi okozza, mik a tünetek, hogyan kezelhető, és hogyan lehet megelőzni?

    Fejlődik a magyar légimentés

    Kilenc EC135P2+ típusú gép váltja az eddig bérelt osztrák tulajdonú helikoptereket. Éjszakai mentésre is alkalmasak lesznek az új helikopterek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.