Rovarcsípések - Mikor komoly a veszély?

Szerző: WEBBeteg, otvenentul.hu

A rovarok ejtette kisebb-nagyobb csípések, marások, ugyanis nemcsak kellemetlenek lehetnek (a bőr felszíne viszket, ég, esetleg megduzzad), hanem akár el is fertőződhetnek, sőt, súlyos allergiás reakciót is kiválthatnak.

A legtöbb Magyarországon fellelhető rovar – például a szúnyog, a bögöly, a bolha – csípése általában nem okoz sem betegséget, sem maradandó egészségkárosodást, csupán néhány órán át tartó – viszketéssel, esetleg fájdalommal járó – bőrpírt, bőrduzzanatot.

Az elektromos szúnyogriasztó veszélyei

Az elektromos szúnyogriasztó veszélyei - Orvosi esetbemutatás

A fullánkos rovarok – az erdei vöröshangyák, a lódarazsak, a darazsak és a méhek – szúrása akár veszélyessé is válhat, amennyiben a marás helye elfertőződik, vagy ha a rovar által kibocsátott méreganyag allergiás reakciót vált ki.

Milyen reakcióra számíthat?

A rovarcsípéssel kapcsolatban fontos megkülönböztetni, mi számít a csípésre adott normális tünetnek, és mi túlérzékenységi reakciónak? A szervezet normális reagálásának számít a bőrpír, a csípés helyén (környékén) jelentkező duzzanat, fájdalom.

A rovarcsípés veszélyei

Sokan nem is gondolják, milyen veszélyes lehet egy méh- vagy egy darázscsípés. Ezek a kis teremtmények - főleg védekezés céljából - méreganyagot jutatnak a csípés pillanatában az ember szervezetébe. Ez a méreganyag enyhébb esetben bőrpírt, duzzanatot, fájdalmat okoz, súlyosabb formában viszont akár halálhoz is vezethet.
A rovarcsípés veszélyei

Az ilyen tünetek jelentkezésekor nincs más teendő, mint a fullánk gyors eltávolítása, a csípés helyének megtisztítása, majd valamilyen fájdalomcsillapító, bőrnyugtató kenőcs alkalmazása, illetve a duzzadt bőrfelület beborogatása. Ezek segítségével enyhíthető a viszketés, a fájdalomérzet, és megelőzhető az érintett bőrfelület gyulladása is.

Előfordulhat, hogy a fullánkos rovar csípése nemcsak a bőrfelszínt, hanem az egész szervezetet „érinti”, vagyis súlyos allergiás tüneteket okoz. Enyhe esetben „csak” az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés lép fel, súlyos esetben azonban a bőrtünete(ke)t más szervrendszerek (a keringés, az idegrendszer, a vese, az emésztőrendszer, a légzőrendszer) túl heves védekező reakciója is követheti: szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, gégeödéma.

E tünetek a csípést követő néhány percben, de akár órák elteltével is jelentkezhetnek. Ezt a heves allergiás tünetegyüttest anafilaxiának nevezik. Az egész szervezetre kiterjedő súlyos reakció esetén feltétlenül vigyük orvoshoz a beteget, aki a csípéstől a szív irányába érlekötést alkalmazhat, injekciót adhat a betegnek, szükségessé válhat továbbá a folyadékpótlás és a hörgőtágító inhaláció, vagy injekció.

Hogyan védekezzünk rovarcsípés ellen?

  • Ne öltözzünk élénk színű ruhákba, ne használjunk édes illatú kozmetikumokat és szappant, ha a szabadba megyünk!
  • Az ételt és a szemetet fedjük le!
  • Cipőben járjunk, hogy a talpunkat ne érje csípés!
  • Ha a szabadban vagyunk, hordjunk olyan ruhát, mely befedi a kart és a lábakat!
  • Tartózkodjunk a rovarok hessegetésétől, megfogásától!
  • Kerüljük a rovarok fészkét!

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A száraz szem kezelése A száraz szem kezelése

Műkönnyek és egyéb megoldások - Mit kell tudnunk róluk?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Az egészséges étrend hozzájárulhat kordában tartásához.

Indokolt esetben hívjuk a mentőket a...

Számos olyan életveszélyes helyzet van, amikor azonnali orvosi beavatkozásra, a mentők értesítésére van szükség. Ám sok esetben hívják a...

Miért veszélyes az anafilaxia? Hogyan...

Mit jelent az anafilaxia? Mi okozza? Mik a tünetei? Hogyan kezelendő? Hogyan lehet megelőzni? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

Sürgős-e a sürgős? Miért olyan...

Gyakran hallott kérdés az egészségügyben: "Mennyit kell még várni?" Ez bizony sok mindentől függ, és a legtöbb esetben a betegellátási szisztéma...

Megcsípte a darázs? Vegye komolyan az...

A családok szívesen látogatnak el vízpartok, tavak, tengerek közelébe, ám sokan vannak, akik nem készülnek fel kellően a rájuk leselkedő...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.