Elsősegélynyújtási tippek laikusoknak

Szerző: hvg.hu

Mikor lehet szükség elsősegélynyújtásra? Nem kell feltétlenül látványos tragédiára gondolnunk, elég ha valaki a közelünkben hirtelen rosszul lesz, elájul, félrenyel.

Van, amikor elég egy apró beavatkozás, míg súlyos esetben maradandó sérüléssel vagy akár halállal járhat, ha elmulasztjuk a segítségnyújtást a mentő megérkezéséig. Íme, néhány gyakorlati tanács; a teljes anyag a sportelsosegely.hu oldalon érhető el.

Ne pánikoljunk, de vegyük komolyan

Fontos, hogy legalább annyira megőrizzük a nyugalmukat, hogy ésszerűen fel tudjuk mérni a baleseti szituációt. Ha elveszítjük a fejünket, akkor értékes perceket veszíthet az, aki segítségre szorulna.

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

Sajnos esetenként az is előfordul, hogy nem vesznek elég komolyan egy balesetet azért, mert nem jár látványos külső sérüléssel. A belső sérülések sokszor csak napok után mutatnak tünetet, amikor már drasztikusan csökken a gyógyulási esély.

Mérjük fel a helyszínt és a szituációt

Két alapvető esetet különíthetünk el: szemtanúja voltunk a balesetnek vagy már a következménnyel szembesülünk, anélkül, hogy pontosan ismernénk a cselekményt.

A lényeg mindkét esetben, hogy a helyszínt több szempontból is gyorsan felmérjük: sérülés kiváltó oka, valamilyen veszélyforrás fennáll-e, biztonságos e a helyszín? A korai helyzetfelismeréssel sokat segíthetünk a szakszerű alap elsősegélynyújtásnál és a mentők értesítésénél is.

A cikk partnerünk, a egészség oldalán olvasható.
A teljes cikk olvasásához kattintson ide!

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Fontos az ajánlott óvintézkedések betartása és az oltás felvétele!

Tévhitek és tények a házi...

Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán...

Elsősegélytippek háztartási...

Tudta, hogy a legtöbb baleset az otthonunkban ér minket? Számtalan veszély leselkedhet ránk a saját lakásunkban, amiket a legtöbbször egy kis...

Veszélyesek lehetnek az autóban...

Veszélyesek lehetnek az autóban hagyott alkoholtartalmú kézfertőtlenítők - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti...

Májrepedés (májruptura)

Májrupturának a máj állományában bekövetkező repedést nevezzük. Mi okozhatja? Mik a tünetei? Hogyan kezelhető?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.