• Elsősegélynyújtási tippek laikusoknak

    Szerző: hvg.hu

    Mikor lehet szükség elsősegélynyújtásra? Nem kell feltétlenül látványos tragédiára gondolnunk, elég ha valaki a közelünkben hirtelen rosszul lesz, elájul, félrenyel.

    Van, amikor elég egy apró beavatkozás, míg súlyos esetben maradandó sérüléssel vagy akár halállal járhat, ha elmulasztjuk a segítségnyújtást a mentő megérkezéséig. Íme, néhány gyakorlati tanács; a teljes anyag a sportelsosegely.hu oldalon érhető el.

    Ne pánikoljunk, de vegyük komolyan

    Fontos, hogy legalább annyira megőrizzük a nyugalmukat, hogy ésszerűen fel tudjuk mérni a baleseti szituációt. Ha elveszítjük a fejünket, akkor értékes perceket veszíthet az, aki segítségre szorulna.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    Sajnos esetenként az is előfordul, hogy nem vesznek elég komolyan egy balesetet azért, mert nem jár látványos külső sérüléssel. A belső sérülések sokszor csak napok után mutatnak tünetet, amikor már drasztikusan csökken a gyógyulási esély.

    Mérjük fel a helyszínt és a szituációt

    Két alapvető esetet különíthetünk el: szemtanúja voltunk a balesetnek vagy már a következménnyel szembesülünk, anélkül, hogy pontosan ismernénk a cselekményt.

    A lényeg mindkét esetben, hogy a helyszínt több szempontból is gyorsan felmérjük: sérülés kiváltó oka, valamilyen veszélyforrás fennáll-e, biztonságos e a helyszín? A korai helyzetfelismeréssel sokat segíthetünk a szakszerű alap elsősegélynyújtásnál és a mentők értesítésénél is.

    A cikk partnerünk, a  egészség oldalán olvasható. 
    A teljes cikk olvasásához kattintson ide!

    Módosítva: 2013.08.31 21:11, Megjelenés: 2013.08.31 21:11
   • Cikkajánló

    Derékfájás

    Derékfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Tanácsok a megelőzéshez. Hogyan tarthatja hátát egészségesen és erősen?

    Kipirosodott könyök

    Kipirosodott könyök

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    A könyök területén észlelhető bőrelváltozások hátterében több betegség is állhat.

    Veszélyesek lehetnek az autóban hagyott alkoholtartalmú kézfertőtlenítők

    Veszélyesek lehetnek az autóban hagyott alkoholtartalmú kézfertőtlenítők - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára vasárnap.

    Májrepedés (májruptura)

    Májrupturának a máj állományában bekövetkező repedést nevezzük. Mi okozhatja? Mik a tünetei? Hogyan kezelhető?

    Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

    Elsősegélytippek háztartási balesetek esetére

    Tudta, hogy a legtöbb baleset az otthonunkban ér minket? Számtalan veszély leselkedhet ránk a saját lakásunkban, amiket a legtöbbször egy kis odafigyeléssel megelőzhetünk. Azonban szinte elkerülhetetlen, hogy néha-néha ne égessük meg magunkat a tűzhelynél, vagy ne vágjuk el az ujjunkat barkácsolás közben. Mit tehetünk, ha megtörtént a baj?

    Balesetek a Balatonnál: Megerősített szolgálatban a mentők

    Idén nyáron is működik a Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata, a BESZ. 13 Balaton-parti település 21 strandján segítenek az önkéntesek, emellett a vízimentők is dolgoznak, közreműködve a mentőkkel. Múlt péntek óta leginkább kagyló okozta vágás vagy horzsolás, valamint rovarcsípés miatt keresték fel őket a fürdőzők - tudtuk meg a vöröskereszt sajtósától.

    Baleset: Minden hetedik embertől várhatunk csak aktív segítséget

    A felnőtt lakosság, csupán 15 százaléka segítene aktívan a sérültek ellátásában egy közúti balesetnél, a balesetet látottak 13 százaléka pedig segítséghívás nélkül tovább menne − derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb lakossági kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg.hu internetes betegportál megbízásából készített. Az eredményeket Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője kommentálta.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.