• Elsősegélynyújtási tippek laikusoknak

    Szerző: hvg.hu

    Mikor lehet szükség elsősegélynyújtásra? Nem kell feltétlenül látványos tragédiára gondolnunk, elég ha valaki a közelünkben hirtelen rosszul lesz, elájul, félrenyel.

    Van, amikor elég egy apró beavatkozás, míg súlyos esetben maradandó sérüléssel vagy akár halállal járhat, ha elmulasztjuk a segítségnyújtást a mentő megérkezéséig. Íme, néhány gyakorlati tanács; a teljes anyag a sportelsosegely.hu oldalon érhető el.

    Ne pánikoljunk, de vegyük komolyan

    Fontos, hogy legalább annyira megőrizzük a nyugalmukat, hogy ésszerűen fel tudjuk mérni a baleseti szituációt. Ha elveszítjük a fejünket, akkor értékes perceket veszíthet az, aki segítségre szorulna.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    Sajnos esetenként az is előfordul, hogy nem vesznek elég komolyan egy balesetet azért, mert nem jár látványos külső sérüléssel. A belső sérülések sokszor csak napok után mutatnak tünetet, amikor már drasztikusan csökken a gyógyulási esély.

    Mérjük fel a helyszínt és a szituációt

    Két alapvető esetet különíthetünk el: szemtanúja voltunk a balesetnek vagy már a következménnyel szembesülünk, anélkül, hogy pontosan ismernénk a cselekményt.

    A lényeg mindkét esetben, hogy a helyszínt több szempontból is gyorsan felmérjük: sérülés kiváltó oka, valamilyen veszélyforrás fennáll-e, biztonságos e a helyszín? A korai helyzetfelismeréssel sokat segíthetünk a szakszerű alap elsősegélynyújtásnál és a mentők értesítésénél is.

    A cikk partnerünk, a  egészség oldalán olvasható. 
    A teljes cikk olvasásához kattintson ide!

    Módosítva: 2013.08.31 21:11, Megjelenés: 2013.08.31 21:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfi nemi szervek

    Férfi nemi szervek

    Cs. K., fordító

    Ha elváltozást észlel, mielőbb forduljon orvoshoz a diagnózis és kezelés érdekében!

    A neuropátia szűrése

    A neuropátia szűrése

    Prof. Dr. Barkai László

    Fontos a korai felismerés! A szűrés a cukorbeteggondozás elkerülhetetlen eleme.

    Fejlődik a magyar légimentés

    Kilenc EC135P2+ típusú gép váltja az eddig bérelt osztrák tulajdonú helikoptereket. Éjszakai mentésre is alkalmasak lesznek az új helikopterek.

    A bordatörés

    A mellkasi sérülések közül a bordatörés a leggyakoribb. Legtöbbször a középső bordák (4-8.) törnek, repednek. Általában a hónalj vonalában elől vagy hátul, leggyakrabban csak egy helyen, de nagyobb trauma hatására akár több borda több helyen is törhet.

    Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

    Elsősegélytippek háztartási balesetek esetére

    Tudta, hogy a legtöbb baleset az otthonunkban ér minket? Számtalan veszély leselkedhet ránk a saját lakásunkban, amiket a legtöbbször egy kis odafigyeléssel megelőzhetünk. Azonban szinte elkerülhetetlen, hogy néha-néha ne égessük meg magunkat a tűzhelynél, vagy ne vágjuk el az ujjunkat barkácsolás közben. Mit tehetünk, ha megtörtént a baj?

    Balesetek a Balatonnál: Megerősített szolgálatban a mentők

    Idén nyáron is működik a Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata, a BESZ. 13 Balaton-parti település 21 strandján segítenek az önkéntesek, emellett a vízimentők is dolgoznak, közreműködve a mentőkkel. Múlt péntek óta leginkább kagyló okozta vágás vagy horzsolás, valamint rovarcsípés miatt keresték fel őket a fürdőzők - tudtuk meg a vöröskereszt sajtósától.

    Baleset: Minden hetedik embertől várhatunk csak aktív segítséget

    A felnőtt lakosság, csupán 15 százaléka segítene aktívan a sérültek ellátásában egy közúti balesetnél, a balesetet látottak 13 százaléka pedig segítséghívás nélkül tovább menne − derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb lakossági kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg.hu internetes betegportál megbízásából készített. Az eredményeket Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője kommentálta.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.