Körkép - Fagyállót ivott, klórmérgezés volt az uszodában

MTI
megjelent: 2010.01.21.

Az óbudai Szent-Györgyi Albert Általános Iskola tanuszodájában történt klórgáz-mérgezés oka az előzetes tűzoltói szakvélemény szerint egyértelműen személyi mulasztás.

Elszabadult klórgáz miatt ki kellett üríteni egy iskolát és egy ahhoz tartozó uszodát a III. kerületben csütörtökön - közölte a Fővárosi Tűzoltóság az MTI-vel.

Életveszélyes állapotba került

Életveszélyes állapotban szállították kórházba azt a jászberényi férfit, aki az első feltételezések szerint fagyálló folyadékot ivott egy üdítős palackból. A férfi egy társaság telephelyén munka közben megszomjazott, és meghúzta egy traktorban talált műanyag flakon tartalmát. Abban azonban - feltehetően - fagyálló folyadék volt, és miután rosszul lett és mérgezési tünetek jelentkeztek nála.

A mentők tájékoztatása szerint a helyszínről 23 gyereket és 6 felnőttet szállítottak kórházba, közülük 8-an súlyosan megsérültek.

A kerületi polgármester a felelősség kivizsgálását sürgette, mert az előzetes szakvélemények szerint személyi mulasztás történt.

A tűzoltóság szóvivője elmondta: Kaszásdűlőn, a Szőlőkert utcai iskola gépházában a dolgozók sósavat fejtettek át, ami az eközben klórral érintkezett.

Az így keletkezett klórgáz pedig bejutott az uszoda és az iskola légterébe.

A tűzoltók semlegesítették a kifolyt veszélyes anyagot és átszellőztették az épületeket.

A szén-monoxid mérgezés jelei

Minden fűtési idényben hallani olyan halálesetekről, amelyeket régebbi típusú kazán, nem ellenőrzött kémény vagy rossz kályha okoz. Hogyan ismerjük fel a veszélyt és mit tegyünk mérgezés gyanúja esetén?
A szén-monoxid (CO) tökéletlen égéskor keletkezik, és mivel az oxigénnél 300-szor erősebben kötődik a hemoglobinhoz, súlyos oxigénhiányt okoz a szervezetben, károsítva az agyat, a tüdőt, a szívet. Tartós belélegzés esetén akár halálhoz is vezethet, de gyakran időben elkezdett kezelés mellett is maradandó károsodást okoz. Azokban a lakásokban, ahol kályhával fűtenek, vagy régebbi típusú kazán, konvektor van, fennáll a szén-monoxidmérgezés lehetősége.
A szén-monoxid mérgezés jelei>>

Kiürítették az épületet, voltak súlyos sérültek

Újraélesztés lépésről-lépésre

A segítőnek fel kell tudnia ismerni, milyen segítségre szorul a sérült személy.
Újraélesztés lépésről-lépésre>>

Egy időre mindkét épületet ki kellett üríteni, de az iskola már újra használható - tette hozzá Molnár Péter.

A mentőszolgálat munkatársa közölte: a helyszínről 23 gyereket és 6 felnőttet szállítottak kórházba. Közülük 8-an súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedtek, intenzív ellátást nem igényelnek.

A többi könnyű sérült várhatóan még a nap folyamán elhagyhatja a kórházat.

Óbuda-Békásmegyer polgármestere közölte az MTI-vel, hogy utasította az iskola vezetését: a személyi felelősség egyértelmű megállapítása után, azonnal indítsanak fegyelmi eljárást.

Kazánok: egy köbméter gázhoz 10 köbméter levegő!

Kazánok: egy köbméter gázhoz 10 köbméter levegő!>>

Ezzel párhuzamosan Bús Balázs az eljárás idejére felfüggeszti a munkavállaló jogviszonyát, és intézményfenntartóként megteszi a szükséges jogi lépéseket.

A polgármester közleménye szerint az óbudai Szent-Györgyi Albert Általános Iskola tanuszodájában történt klórgáz-mérgezés oka az előzetes tűzoltói szakvélemény szerint egyértelműen személyi mulasztás.

Klórgáz mérgezés

Klórgáz mérgezés. Gyakori háztartási baleset a klórgáz mérgezés, mely például hypo és vízkőoldó összeöntésekor képződik, és belélegezve életveszélyes tüdővizenyőt okozhat. A súlyosság a belélegzett gáz mennyiségétől függ, mely nagy koncentráció esetén perceken belül fulladásos halált okoz. Ezért minden tisztítószer használati utasítását alaposan olvassuk el, és ha van rá mód, takarítás közben csináljunk kereszthuzatot. Ha minden elővigyázatosságunk ellenére furcsa, szúrós szagot érzünk, vagy szédülés, hányinger jelentkezik, nehezen kapunk levegőt, azonnal menjünk friss levegőre.
Klórgáz mérgezés>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A cink szerepe A cink szerepe

Miért van rá szükség? Melyek a kedvező élettani hatásai?

Dohányzás Dohányzás

Milyen szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet?

Az uszodai klór az asztma és az allergia egyik rizikófaktora?

A kora gyermekkorban klóros vízben töltött idő nagymértékben meghatározza a bronchiolitis és az ezzel összefüggésbe hozható asztma és allergia...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.