Bárki menthet életet

Semmelweis Egyetem
megjelent: 2019.11.06.

Balesetek, vészhelyzetek bárhol, bármikor előfordulhatnak akár az utcán, akár az otthonunkban. A váratlan szituációkban gyorsan és összeszedetten kell cselekedni, ám ennek előfeltétele, hogy tisztában legyünk az életmentés alaplépéseivel.

A harmadik Semmelweis Egészség Nap előadói november 9-én ingyenes, interaktív foglalkozásokon ismertetik a leggyakoribb, súlyos baleseti helyzeteket, és a legfontosabb, laikusok által is elvégezhető teendőket. Az Elsősegélynyújtás a családban című nap programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Regisztrálni a semmelweis.hu/250 honlapon lehet az Egészség Napok fülre kattintva.

A programok ingyenesek

A legkisebbeket, akár a 2 éves bölcsődéseket és az óvodásokat is várják a Játsszunk orvosost! – eszközös vizsgálatok gyermekek részére című interaktív foglalkozásra, ahol a kicsik játékos formában próbálhatják ki a gyógyítás során használt eszközöket.

Mivel a tapasztalatok szerint a gyerekek is tudnak segíteni, ha ismerik a mentőhívás szabályait, ezért a 3. Semmelweis Egészség Nap Ne ess pánikba! – hogyan hívjunk mentőt, ha baj van című foglalkozásán játékos körülmények között gyakorolhatják, hogyan kell felhívni és milyen információkkal kell ellátni a mentőket, hogy a beteg gyorsan megkapja a megfelelő ellátást.

A sürgősségi ellátás működése című kötetlen hangvételű előadásra várják azokat, akik eddig csak a Vészhelyzet, a Grace Klinika vagy a Dr. House című tévésorozatokban láttak sürgősségi osztályt, de kíváncsiak a valóságra is.

Az Érinthet a cukorbetegség? – nyíltan a diabéteszről című programon az érdeklődők megtudhatják, mik lehetnek az árulkodó jelek, mire kell odafigyelni, hogyan lehet segíteni, ha egy családtagunkról, barátunkról, iskolatársunkról kiderül, hogy cukorbeteg, illetve hogyan lehet gyógyítani a diabéteszt.

A koraszülöttség jelentősége című előadás résztvevői megtudhatják, mit kell tenniük, kit kell hívniuk és hová kell menniük, ha idő előtt elfolyik a magzatvíz vagy erős fájások és vérzés kíséretében a tervezettnél hetekkel, akár hónapokkal korábban megindul a szülés.

A Gyermekkori hasfájás – ismerjük fel az aggasztó jeleket! című előadáson az érdeklődők választ kaphatnak arra, mikor, milyenek tünetek észlelésekor kell azonnal orvoshoz fordulni és mikor lehet várni, illetve mit gondol ma az orvostudomány a csecsemőkori hasfájásról, a székrekedésről és egyéb hasi problémákról.

A Semmelweis Egészség Napok harmadik állomása, az Elsősegélynyújtás a családban című egész napos rendezvény november 9-én (szombat) 10 és 17 óra között várja az érdeklődőket az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika két épületében.

(Semmelweis Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A kalcium hiányának tünetei A kalcium hiányának tünetei

Memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Gyermekeinkre leselkedő veszélyek nyáron

Gyermekeink boldogsággal élvezik a nyári vakációt, a jól megérdemelt szabadságukat, csakhogy a szülők többsége nem minden esetben nyugodt, mivel...

Hogyan tegye bababiztossá a karácsonyt?

A karácsony a fénylő díszek, csillogó fenyőfa és gyertyák szezonja - melyeket nézni is gyönyörűség, ám sokkal izgalmasabb megfogni, különösen...

A zenei fesztiválok veszélyei az egészségre

A zenei fesztiválok jó alkalmat teremtenek a fiatalok számára a kikapcsolódásra, a zene élvezetére, a szórakozásra. Azonban, hogy a közösségben...

A kerti munkák veszélyei - Permetezés

Akinek van kiskertje vagy akár nagy, szívesen tölti az időt a szabadban egy kis kertészkedéssel, barkácsolással, mely nemcsak hasznos elfoglaltság...

A kerti munkák veszélyei

Mivel a bőr legfelső rétegében helyezkedik el a legtöbb fájdalomérző idegvégződés, emiatt a felületes sebzések, horzsolások eleinte gyakran...

Mi legyen az otthoni elsősegély-felszerelésben?

Vajon van otthon elsősegély-felszerelése? Ha van, mikor ellenőrizte utoljára a tartalmát? És vajon minden benne van, ami szükséges lehet? Ez utóbbi...

Nyár - Milyen veszélyben vannak a gyerekek?

Ahogy melegszik az idő, a gyermekgyógyászati sürgősségi osztályt is egyre többen keresik fel. A leggyakoribb okok: vágások, törött csontok és...

Defibrillátor - Mikor és hogyan kell használni?

A defibrillátor egy életmentő eszköz, de nem pótolja az újraélesztést. Hogyan működik a szerkezet, és mikor szükséges használni?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.