Az Elsősegély applikációval az újraélesztés nem ördöngösség

Szerző: WEBBeteg

Az újraélesztés nem ördöngösség, orvosi diploma nélkül is életben lehet tartani az embert hirtelen szívmegállás esetén. Ebben is segít az Elsősegély - Mit kell tennem? mobil alkalmazás.

Október 16-a volt az Európai Újraélesztési nap. Az Európai Újraélesztési Társaság kezdeményezésére 2013 óta tartják meg minden évben ezt a napot. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány közleménye szerint évente mintegy 25 ezer ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául Magyarországon, pedig az esetek 90 százalékában meg lehetne menteni a beteget, ha a laikusok tudnának és mernének újraéleszteni. Akik tisztában vannak a helyes módszerrel, azok sem szívesen alkalmaznak szájból szájba lélegeztetést, illetve félnek, hogy bordát törnek. Pedig szájból orrba is lehet lélegeztetni, és "a bordatörés semmi" az élet megmentéséhez képest - fogalmaztak.

Az újraélesztés "nem ördöngösség", orvosi diploma nélkül is életben lehet tartani az embert hirtelen szívmegállás esetén – nyilatkozta Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője a nemzetközi nap alkalmából. Hozzátette, bár újraélesztésnek hívják, valójában életben tartásról van szó. Ha jól, megfelelő ütemben nyomják a mellkast, az keringeti a vért a testben, ellátja oxigénnel az agyat, amíg a megérkezik az orvosi segítség. Ez azért fontos, mert 4 perccel a vérkeringés megállása után már visszafordíthatatlanul károsodik az agy. A mentők általában 8-10-15 perc alatt érnek ki a helyszínre - mondta.

Zsebben a segítség

Az Országos Mentőszolgálat és a WEBBeteg.hu egészségportál együttműködésében ezért fejlesztették ki az Elsősegély - Mit kell tennem? mobil alkalmazást, amely 2012 óta gyakorlati tanácsokkal segíti az applikáció használóit a mentők megérkezéséig.

A lakosság 80 százaléka vett már részt valamilyen elsősegélynyújtó tanfolyamon, ám baleset esetén az elsősegélynyújtásban aktívan részt vevők aránya legfeljebb 18 százalék lenne. A közúti balesetet látottak 12 százaléka segítségnyújtás nélkül továbbmenne a helyszínről, döntő többségében (59%) pedig segítséget hívnak a szemtanúk, ám más formában nem tudnak vagy nem mernek segíteni a bajba jutottakon a mentők megérkezéséig.

Az alkalmazás egyszerre segít az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátításában, illetve nyújt gyorsan elérhető konkrét tanácsokat bármilyen váratlan helyzetben. A fejlesztés során a tömör és gyorsan áttekinthető utasításokra, valamint az informatív képi megjelenítésre helyezték a hangsúlyt, emellett telefonunk a tartózkodási helyünkhöz legközelebbi defibrillátort és kórházat is megjeleníti számunkra. Legyen szó akár arról, hogy a vasárnapi ebédnél a gyermekünk félrenyel, szívinfarktusra gyanakszunk egy munkatársunknál, vagy éppen erőteljes allergiás rohamunk van, az alkalmazás megmutatja, mi a teendő. Azok, akik nem tudják telefonjukon maguknál tartani az alkalmazást, a http://elsosegely.webbeteg.hu internetes címen is elérik annak webes változatát.

Az alkalmazás mely funkciói a legnépszerűbbek?

A statisztikák szerint az elsősegély applikációt 2012-es indulása óta 1 465 125 alkalommal használták. Az eltelt négy év alatt a legtöbben a kórházkereső (58 142) és a defibrillátor kereső (15 329) funkciót vették igénybe, míg konkrét vészhelyzetben infarktusnál (12 467), vérzésnél (6 617), stroke-nál (5 648), újraélesztésnél (5 499) és alkoholmérgezés esetén (4 874) hívták segítségül az applikációt.

Az alkalmazás ingyenesen letölthető ITT.

WEBBetegForrás: WEBBeteg/MTI

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tévhitek és tények a házi...

Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán...

Elsősegélytippek háztartási...

Tudta, hogy a legtöbb baleset az otthonunkban ér minket? Számtalan veszély leselkedhet ránk a saját lakásunkban, amiket a legtöbbször egy kis...

Veszélyesek lehetnek az autóban...

Veszélyesek lehetnek az autóban hagyott alkoholtartalmú kézfertőtlenítők - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti...

Májrepedés (májruptura)

Májrupturának a máj állományában bekövetkező repedést nevezzük. Mi okozhatja? Mik a tünetei? Hogyan kezelhető?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.