• Félezer oktatáson is túl - Idén is dübörög a TEVAgy a Hős! újraélesztéses kampány

    Szerző: www.tevagyahos.hu

    4 perc, 100 BPM és végtelen bátorság - ennyi az alap, hogy megmentsünk egy emberéletet. 2014 áprilisában indult útjára Magyarország úttörő újraélesztést oktató programja, a TEVAgy a Hős!, Klupács Péter mentő-technikus és Mészáros Zalán volt mentőtiszt vezetésével.

    Az azóta eltelt 2 évben több mint 500 db személyesen tartott oktatáson vannak túl, ahol közel 10 000 embert tanítottak meg újraéleszteni, de a módszerük által újraéleszteni tanultak száma több milliós nagyságrendre tehető, hiszen a szakmában egyedülállóan egy labdán, otthon tanulásos módszer segítségével is oktatják az érdeklődőket. A program pedig idén is teljes erőbedobással folytatódik!

    A Teva Gyógyszergyár Zrt. által támogatott egészségügyi felvilágosító kampánynak az alapja nem más, mint hogy a közhiedelemmel ellentétben a segítségnyújtónak az elsődleges feladata nem az, hogy a mentőket értesítse. A beteg túlélési esélyeit ugyanis drasztikusan növeli az azonnali szívmasszázs megkezdése, melynek helyes alkalmazásával a legfontosabb érhető el: időt nyerhetünk.

    Hirdetés

    Kevesen tudják, hogy a hirtelen szívhalált követően mindössze 4 perc van az agyhalál beálltáig, de ha rögtön megkezdjük a szívmasszázst (100 BPM-es ritmussal) és csak azt követően tárcsázzuk a 104-es segélyhívószámot, a négy perc újra indul, míg fordított esetben, túllépve a négy perces időkorlátot, csökken az esély a maradandó károsodás nélküli túlélésre.A laikusok számára tartott oktatásoknál Klupács Péter és Mészáros Zalán kiemeli, hogy a mai gyakorlatban már nem feltétel a szájból szájba lélegeztetés egy újraélesztés során. Azok, akik nem rendelkeznek egészségügyi végzettséggel, ezzel a módszerrel többet árthatnak, mint használhatnak a betegnek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    „Idén indul a program 3. éve, mely elé nagy várakozással tekintünk. Ahogy minden évben, idén is célunk, hogy minél többen megtanuljanak újraéleszteni. Ehhez számos segédanyagot és személyes oktatást biztosítunk és igyekszünk minél szélesebb körben népszerűsíteni a kampányt. Ahogy eddig minden évben, idén is izgalmas elemekkel készülünk, külön szólítjuk majd meg a gyerekeket és a felnőtteket, valamint számos szívbarát tippel is ellátjuk az érdeklődőket a program honlapján prevenciós célból.” – mondta Paplanos Péter a Teva Gyógyszergyár Zrt. Kommunikációs Vezetője.

    A program oktatói átlagosan heti 3-4 tanácsadást tartottak kisebb nagyobb csoportoknak az elmúlt időszakban. A felhozatal elég széles és színes volt, hiszen cégek és vállalatok, baráti társaságok, civil és sportegyesületek, vallási csoportok, sport rendezvények, falvak és városok ünnepi rendezvényei, egészségnapok, önkormányzatok, fesztiválok, családi napok, gyermekotthonok, óvodák és iskolák is igénybe vették az életmentők segítségét. Debrecentől Győrig átfogják az egész országot, kis falvaktól a nagyvárosokig. A program nagyszerűsége abban rejlik, hogy játékos formában tanítja meg az embereket az újraélesztésre, és ezzel a módszerrel így akár már 5 éves kortól is elsajátítható a gyakorlat.

    Fontosabb adatok

    Magyarországon évente 20-25 000 embert, egy kisvárosnak megfelelő lakosságot veszítünk el hirtelen szívhalál következtében, mely a vezető halálozási ok. Ez azt jelenti, hogy naponta 70 ember, azaz óránként 2-3 ember hal meg, mert az emberek zöme hazánkban nem tudja, hogyan kell újraéleszteni a rászorultat. Míg Németországban 1000 emberből 973 tud újraéleszteni, addig 1000 magyar közül összesen 17 ember tudja, hogy mitévő legyen ilyen vészhelyzetben.

    (www.tevagyahos.hu)

    Legutóbb frissült: 2016.05.17 23:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vízi balesetek: mit tegyünk, és mit ne?

    Nyáron sajnos gyakran hallunk vízi balesetekről, melyek sokszor tragikus véget érnek. A vízbe fulladással kapcsolatos esetek ugyanakkor a strandok, télen is nyitva tartó fürdők számának megnövekedése miatt minden évszakban előfordulhatnak.

    Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése

    Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk.

    Elsősegély alkoholmérgezés esetén

    Alkoholmérgezésről akkor beszélhetünk, ha a véralkoholszint eléri a 2,5-4 ezreléket, ami körülbelül 100 g alkohol fogyasztása után következik be.

    Az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie

    Az egészségügyi államtitkár szerint az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie, nem szabad másokra várni, sok esetben csak ekkor van esélye a bajba jutott embereknek a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

    Szív City néven életmentést segítő mobilapplikációt mutatott be az OMSZ

    Szív City elnevezéssel az életmentést segítő mobilapplikációt mutatott be az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kedden sajtótájékoztató keretében, Budapesten.

    Az újraélesztés tantervszerű oktatását szorgalmazzák szakemberek

    Az újraélesztés tantervszerű oktatását szorgalmazzák szakemberek, ezért a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája vállalta, hogy minden középiskolában kiképeznek egy tanárt az újraélesztés professzionális oktatására, és ott a képzést hivatalosan is beépítik a tanrendbe.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások