A balesetek megelőzése fontos része a munkahelyi biztonságnak

Szerző: MTI

A balesetek megelőzése rendkívül fontos része a munkahelyi védelemnek - hangsúlyozta Nesztinger Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának vezetője kedden Budapesten a munkában megrokkantak és elhunytak nemzetközi emléknapján rendezett konferencián.

Munkabalesetek

Elesnek, ennek következtében pedig zárt csonttörést, rándulást és húzódást, felületi sérülést szenvednek a munkavállalók – ezek voltak tavaly a leggyakoribb munkabalesetből származó sérülések. A férfiak a gépiparban, a nők leginkább a kiskereskedelemben szenvednek balesetet. Munkabalesetek: több hónapos kiesést is okozhat egy-egy sérülés>>

Magyarországon minden ötödik napon meghal egy ember munkavégzés közben, hetente pedig több mint 400 olyan munkabaleset történik, amely 3 munkanapon túl gyógyuló sérüléssel jár.

A Főcze Lajos Alapítvány a Munkavédelmi Képviselőkért elnevezésű szervezet a "Biztonságos és egészséges munkát mindenkinek!" címmel rendezett szakmai konferenciát.

A főosztályvezető szólt arról, hogy az elmúlt harminc évben mintegy negyedére csökkent a 3 napon túl gyógyuló munkabalesetek száma, de az elmúlt két évben a csökkenés megállt.

Nesztinger Péter rámutatott arra, hogy a nyugdíjkorhatár emelkedésével a munkavédelemnek még inkább nő a szerepe.

A főosztályvezető kitért arra, hogy a munkavédelmi hatóság a munkavédelemben érintett szereplőket több területen is segíti, köztük ingyenes tanácsadással, célvizsgálatokkal, akcióellenőrzésekkel, különböző intézkedésekkel, a jogszabályváltozások közzétételével és informatikai fejlesztéssel.

Mandrik István, az Országos Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldalának ügyvivője beszélt a versenyszféra konzultatív fórumán múlt év végén született megállapodásról, amely egyebek között érinti a munkavédelemhez kötődő korkedvezményes nyugellátás témát is.

Az ügyvivő hangsúlyozta, hogy a megállapodásban nem a korkedvezményes nyugdíjrendszer felújításáról, hanem a fokozott egészségkárosodási kockázatok kezeléséről van szó.

A munkáltatók a törvénynek megfelelően kötelesek ugyan biztosítani a munkavállalók egészséges és biztonságos munkavégzéséhez szükséges körülményeket, de ez nem valósítható meg teljes körűen minden területen, például a szénbányászatban - tette hozzá.

Mandrik István kiemelte, úgy látják, hogy a korkedvezmény esetében a megelőzés szempontjai fontosabbak, mint a kártalanítás, az új rendszerben meg kell állapítani azt a kört, amely ki van téve a fokozott egészségkárosító kockázatoknak. Ennek a meghatározása egzakt mérőeszközök hiányában nem lehetséges, ezért új protokollokat kell megállapítani, hogy foglalkozás-egészségügyi és munkavédelmi műszaki szempontból is elemezni lehessen az érintett munkaköröket - mondta az ügyvivő.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Sürgős-e a sürgős? Miért olyan...

Gyakran hallott kérdés az egészségügyben: "Mennyit kell még várni?" Ez bizony sok mindentől függ, és a legtöbb esetben a betegellátási szisztéma...

Munkahelyi balesetek: ki az áldozat...

Egy munkahelyi baleset bekövetkezése esetén nem mindig egyértelmű a válasz arra, hogy ki vagy mi tehető felelőssé a sajnálatos eseményekért....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.