A vizsgált 10 szén-monoxid érzékelő egyike sem felelt meg az előírásoknak

Szerző: MTI

Április után idén már másodszor vizsgált szén-monoxid-érzékelőket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH): az ellenőrzött 8 elemes és 2 hálózati feszültségről működtethető érzékelő egyike sem jelezte a meghatározott szén-monoxid-koncentrációt a megadott időn belül - közölte a hatóság.

A CO-riasztó csak félmegoldás

A fűtőberendezés nem megfelelő üzemeltetése, vagy az égéstermék elvezetésének problémái miatt keletkezhet a lakásban szén-monoxid, amely színtelen, szagtalan. Gyakran csak egy megszokott rosszullét figyelmeztet arra, hogy valami gond van. Figyelünk-e a szervezetünk jelzéseire? Megoldás lehet-e a CO-riasztó a lakásban? Gázmérgezések szezonja: a CO-riasztó csak félmegoldás

Az NFH kifejti: amint a levegő szén-monoxid-koncentrációja eléri a megadott szintet, az érzékelőnek fény- és hangjelzéssel kell figyelmeztetnie a felhasználót. Már az alacsony koncentrációt is jeleznie kell a készüléknek, de amint nő a szén-monoxid-szint, a jelzési idő lerövidül. A jelzési időt a szabvány úgy határozza meg, hogy adott koncentráció mellett az érintett helyiségből való távozás biztonságosan megoldható legyen.

Az elvégzett kísérletek rávilágítottak arra, hogy a vizsgált riasztók egyike sem jelzett a megadott koncentrációnál, a megadott időn belül. Az érzékelők közül 6 (5 elemes és egy hálózatról működtethető) egyáltalán nem jelzett a legmagasabb szén-monoxid-koncentrációnál sem.

A fogyasztóvédelmi felügyelőségek mind a 10 vizsgált termék további forgalmazását megtiltották.

A hatóság csak forgalomba hozatal után vizsgálhatja az szén-monoxid érzékelőket

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) csak a forgalomba hozatal után vizsgálhatja az Európai Unióból Magyarországra behozott szén-monoxid érzékelőket - mondta el az MTI-nek szerdán Fülöp Zsuzsanna az NFH szóvivője.

A hatóság április után az idén már másodszor vizsgált szén-monoxid érzékelőket: az ellenőrzött 10 érzékelő egyike sem jelezte a meghatározott szén-monoxid-koncentrációt a megadott időn belül, ezért a fogyasztóvédelmi felügyelőségek az összes vizsgált termék további forgalmazását megtiltották.

Ezzel kapcsolatban Fülöp Zsuzsanna az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az áruk szabad áramlásának uniós alapelve miatt a hatóság előzetesen nem vizsgálhatja be az EU-ból Magyarországra érkező termékeket. Csak azokat az árukat ellenőrizhetik előzetesen, amelyek Magyarországon keresztül jutnak be az EU-ba.

A vizsgált szén-monoxid érzékelőkkel kapcsolatban a szóvivő kifejtette, hogy ideiglenes intézkedésként megtiltották forgalmazásukat, majd az NFH egy hatósági eljárást indít. Ennek során derül ki többek között, hogy kihez jutott el, ki gyártotta, forgalmazta. A forgalmazást akkor lehet véglegesen megtiltani, ha bírósági döntés jogerőre emelkedik és a fogyasztók is ekkor vihetik vissza az üzletekbe az NFH tesztjén elbukott szén-monoxid érzékelőket.

Becslések szerint Magyarországon 100-500 ezer lakás rendelkezik szén-monoxid-riasztóval.

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Veszélyesek lehetnek az autóban...

Veszélyesek lehetnek az autóban hagyott alkoholtartalmú kézfertőtlenítők - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti...

A szén-monoxid mérgezés...

Ahogy az utolsó őszi napsugarak is elbújnak, úgy záródnak egyre szorosabbra a szobák ablakai – a szobában keletkező mérgesgázoknak így esélyük...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.