• A vizsgált 10 szén-monoxid érzékelő egyike sem felelt meg az előírásoknak

    Szerző: MTI

    Április után idén már másodszor vizsgált szén-monoxid-érzékelőket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH): az ellenőrzött 8 elemes és 2 hálózati feszültségről működtethető érzékelő egyike sem jelezte a meghatározott szén-monoxid-koncentrációt a megadott időn belül - közölte a hatóság szerdán az MTI-vel. A fogyasztóvédelmi felügyelőségek mind a 10 vizsgált termék további forgalmazását megtiltották.

    A CO-riasztó csak félmegoldás

    A fűtőberendezés nem megfelelő üzemeltetése, vagy az égéstermék elvezetésének problémái miatt keletkezhet a lakásban szén-monoxid, amely színtelen, szagtalan. Gyakran csak egy megszokott rosszullét figyelmeztet arra, hogy valami gond van. Figyelünk-e a szervezetünk jelzéseire? Megoldás lehet-e a CO-riasztó a lakásban? Gázmérgezések szezonja: a CO-riasztó csak félmegoldás>>

    Az NFH kifejti: amint a levegő szén-monoxid-koncentrációja eléri a megadott szintet, az érzékelőnek fény- és hangjelzéssel kell figyelmeztetnie a felhasználót. Már az alacsony koncentrációt is jeleznie kell a készüléknek, de amint nő a szén-monoxid-szint, a jelzési idő lerövidül. A jelzési időt a szabvány úgy határozza meg, hogy adott koncentráció mellett az érintett helyiségből való távozás biztonságosan megoldható legyen.

    Az elvégzett kísérletek rávilágítottak arra, hogy a vizsgált riasztók egyike sem jelzett a megadott koncentrációnál, a megadott időn belül. Az érzékelők közül 6 (5 elemes és egy hálózatról működtethető) egyáltalán nem jelzett a legmagasabb szén-monoxid-koncentrációnál sem.

    A hatóság csak forgalomba hozatal után vizsgálhatja az szén-monoxid érzékelőket

    A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) csak a forgalomba hozatal után vizsgálhatja az Európai Unióból Magyarországra behozott szén-monoxid érzékelőket - mondta el az MTI-nek szerdán Fülöp Zsuzsanna az NFH szóvivője.

    A hatóság április után az idén már másodszor vizsgált szén-monoxid érzékelőket: az ellenőrzött 10 érzékelő egyike sem jelezte a meghatározott szén-monoxid-koncentrációt a megadott időn belül, ezért a fogyasztóvédelmi felügyelőségek az összes vizsgált termék további forgalmazását megtiltották.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ezzel kapcsolatban Fülöp Zsuzsanna az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az áruk szabad áramlásának uniós alapelve miatt a hatóság előzetesen nem vizsgálhatja be az EU-ból Magyarországra érkező termékeket. Csak azokat az árukat ellenőrizhetik előzetesen, amelyek Magyarországon keresztül jutnak be az EU-ba.

    A vizsgált szén-monoxid érzékelőkkel kapcsolatban a szóvivő kifejtette, hogy ideiglenes intézkedésként megtiltották forgalmazásukat, majd az NFH egy hatósági eljárást indít. Ennek során derül ki többek között, hogy kihez jutott el, ki gyártotta, forgalmazta. A forgalmazást akkor lehet véglegesen megtiltani, ha bírósági döntés jogerőre emelkedik és a fogyasztók is ekkor vihetik vissza az üzletekbe az NFH tesztjén elbukott szén-monoxid érzékelőket.

    Becslések szerint Magyarországon 100-500 ezer lakás rendelkezik szén-monoxid-riasztóval.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2014.12.11 13:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hamarosan indul a fűtési szezon - Ellenőriztesse a fűtőeszközét

    Minden évben október 15-én indul a fűtési szezon. Az addig hátralévő egy hónap elegendő ahhoz, hogy mindenki felülvizsgáltassa és kitisztíttassa fűtőeszközét. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet ugyanis a készülékek szabálytalan kivitelezése, illetve a karbantartásnak és a rendszeres műszaki felülvizsgálatnak az elmulasztása.

    A szén-monoxid-mérgezés tünetei és megelőzése

    A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan gáz, fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, benzin stb.) tökéletlen égésekor keletkezik. A szén-monoxid-mérgezés oka lehet autó kipufogógázának belélegzése, de a mérgező gáz rosszul beszerelt gázsütők, kályhák, gázkazánok hibás működése során is felszabadulhat.

    Előzze meg a szén-monoxid-mérgezést!

    Mik lehetnek a szén-monoxid-mérgezés tünetei? Mi a teendő mérgezés esetén? Hogyan előzhető meg?

    Nyáron is balesetet okozhat a szén-monoxid!

    Bár a nyár közepén járunk, távol a fűtési szezontól, mégis fontos figyelni a szén-monoxid jelentette veszélyekre. Az elmúlt hetek statisztikája jól mutatja, hogy országszerte gondot okoz a mérgező gáz visszaáramlása a lakások, fürdőszobák légterébe - elsősorban a gázzal üzemelő, átfolyó rendszerű vízmelegítőkből - olvasható a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság oldalán.

    A kis sérülés is nagy bajhoz vezethet - Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány tanácsai

    Mindennapi életünk során számos olyan kisebb balesetet szenvedhetünk el, amelyeknek komolyabb következményei lehetnek, ha nem figyelünk. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány ezek közül szeretne most néhányat kiemelni.

    A szén-monoxid-mérgezés veszélyére figyelmeztet az OKF

    A fűtési szezon közeledtével érdemes ellenőriztetni a tüzelő- és fűtőberendezéseket, a kéményeket és a szén-monoxid-érzékelőt, mert így megelőzhetők a minden évben halálos áldozatokat követelő balesetek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság az MTI-vel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.