• A vizsgált 10 szén-monoxid érzékelő egyike sem felelt meg az előírásoknak

    Szerző: MTI

    Április után idén már másodszor vizsgált szén-monoxid-érzékelőket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH): az ellenőrzött 8 elemes és 2 hálózati feszültségről működtethető érzékelő egyike sem jelezte a meghatározott szén-monoxid-koncentrációt a megadott időn belül - közölte a hatóság szerdán az MTI-vel. A fogyasztóvédelmi felügyelőségek mind a 10 vizsgált termék további forgalmazását megtiltották.

    A CO-riasztó csak félmegoldás

    A fűtőberendezés nem megfelelő üzemeltetése, vagy az égéstermék elvezetésének problémái miatt keletkezhet a lakásban szén-monoxid, amely színtelen, szagtalan. Gyakran csak egy megszokott rosszullét figyelmeztet arra, hogy valami gond van. Figyelünk-e a szervezetünk jelzéseire? Megoldás lehet-e a CO-riasztó a lakásban? Gázmérgezések szezonja: a CO-riasztó csak félmegoldás>>

    Az NFH kifejti: amint a levegő szén-monoxid-koncentrációja eléri a megadott szintet, az érzékelőnek fény- és hangjelzéssel kell figyelmeztetnie a felhasználót. Már az alacsony koncentrációt is jeleznie kell a készüléknek, de amint nő a szén-monoxid-szint, a jelzési idő lerövidül. A jelzési időt a szabvány úgy határozza meg, hogy adott koncentráció mellett az érintett helyiségből való távozás biztonságosan megoldható legyen.

    Az elvégzett kísérletek rávilágítottak arra, hogy a vizsgált riasztók egyike sem jelzett a megadott koncentrációnál, a megadott időn belül. Az érzékelők közül 6 (5 elemes és egy hálózatról működtethető) egyáltalán nem jelzett a legmagasabb szén-monoxid-koncentrációnál sem.

    A hatóság csak forgalomba hozatal után vizsgálhatja az szén-monoxid érzékelőket

    A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) csak a forgalomba hozatal után vizsgálhatja az Európai Unióból Magyarországra behozott szén-monoxid érzékelőket - mondta el az MTI-nek szerdán Fülöp Zsuzsanna az NFH szóvivője.

    A hatóság április után az idén már másodszor vizsgált szén-monoxid érzékelőket: az ellenőrzött 10 érzékelő egyike sem jelezte a meghatározott szén-monoxid-koncentrációt a megadott időn belül, ezért a fogyasztóvédelmi felügyelőségek az összes vizsgált termék további forgalmazását megtiltották.

    Hirdetés

    Ezzel kapcsolatban Fülöp Zsuzsanna az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az áruk szabad áramlásának uniós alapelve miatt a hatóság előzetesen nem vizsgálhatja be az EU-ból Magyarországra érkező termékeket. Csak azokat az árukat ellenőrizhetik előzetesen, amelyek Magyarországon keresztül jutnak be az EU-ba.

    A vizsgált szén-monoxid érzékelőkkel kapcsolatban a szóvivő kifejtette, hogy ideiglenes intézkedésként megtiltották forgalmazásukat, majd az NFH egy hatósági eljárást indít. Ennek során derül ki többek között, hogy kihez jutott el, ki gyártotta, forgalmazta. A forgalmazást akkor lehet véglegesen megtiltani, ha bírósági döntés jogerőre emelkedik és a fogyasztók is ekkor vihetik vissza az üzletekbe az NFH tesztjén elbukott szén-monoxid érzékelőket.

    Becslések szerint Magyarországon 100-500 ezer lakás rendelkezik szén-monoxid-riasztóval.

    (MTI)

    Módosítva: 2014.12.11 13:11, Megjelenés: 2014.12.11 13:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    Fejlődik a magyar légimentés

    Kilenc EC135P2+ típusú gép váltja az eddig bérelt osztrák tulajdonú helikoptereket. Éjszakai mentésre is alkalmasak lesznek az új helikopterek.

    A bordatörés

    A mellkasi sérülések közül a bordatörés a leggyakoribb. Legtöbbször a középső bordák (4-8.) törnek, repednek. Általában a hónalj vonalában elől vagy hátul, leggyakrabban csak egy helyen, de nagyobb trauma hatására akár több borda több helyen is törhet.

    A szén-monoxid-mérgezés tünetei és megelőzése

    A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan gáz, fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, benzin stb.) tökéletlen égésekor keletkezik. A szén-monoxid-mérgezés oka lehet autó kipufogógázának belélegzése, de a mérgező gáz rosszul beszerelt gázsütők, kályhák, gázkazánok hibás működése során is felszabadulhat.

    A szén-monoxid mérgezés jelei

    Minden fűtési idényben hallani olyan halálesetekről, amelyeket régebbi típusú kazán, nem ellenőrzött kémény vagy rossz kályha okoz. Hogyan ismerjük fel a veszélyt és mit tegyünk mérgezés gyanúja esetén?

    A szén-monoxid mérgezés megelőzhető!

    Ahogy az utolsó őszi napsugarak is elbújnak, úgy záródnak egyre szorosabbra a szobák ablakai – a szobában keletkező mérgesgázoknak így esélyük sincs elhagyni a lakótért.

    Szén-monoxiddal a tüdőért?

    Nagyon alacsony mennyiségű szén-monoxid (az autók kipufogója és a rossz gázkazánok által termelt veszélyes gáz) segíthet az asztma és egyes krónikus tüdőbetegségek tüneteinek enyhítésében, állítja egy kutatás, melyet a hollandiai Groningen orvosi egyetemén végeztek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.