• Ismét Országos Elsősegély-ismereti Verseny

    Szerző: www.iskolaiversenyek.hu

    Az első három forduló az interneten keresztül zajlik, és januárban veszi kezdetét. Elindult a regisztráció.

    Hogyan előzhető meg a hirtelen szívhalál?


    A szívhalál sokszor bevezető tünetek nélkül, hirtelen eszméletvesztés formájában jelentkezik azonban nagy tévedés lenne azt állítani, hogy nem előzhetjük meg.-figyelmeztet szakértőnk. Hogyan előzhető meg a hirtelen szívhalál?>>

    Szívmegállás, ütőeres vérzés, klinikai halál. Amennyiben járókelőként egy embertársunknál észrevesszük a bajt, azonnal értesítjük a mentőket - ám elfeledkezünk arról, hogy sok esetben a helyszíni segítségnyújtás elmulasztása után már hiába érkezik ki a jól felszerelt mentőautó. Éves szinten közel 20 ezer magyar, azaz körülbelül 25 percenként egy fő hal meg hirtelen szívhalálban. Pedig bizonyított tény, hogy hirtelen bekövetkezett egészségkárosodás esetén a sérült életben maradási esélye az első néhány percben elvégzett ellátástól függ. Annak elősegítése érdekében, hogy éles helyzetekben merjünk és tudjunk is szakszerű segítséget nyújtani, az Országos Mentőszolgálat és az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány immár tizenkettedik alkalommal szervezi meg az Országos Elsősegély-ismereti Versenyt. A versenyre három kategóriában, 5-6., 7-8. és 9-12. évfolyam lehet nevezni az iskolaiversenyek.hu oldalon.

    Hirdetés

    Vészhelyzet, elsősegély

    A felnőtt lakosság túlnyomó része a vezetői engedély megszerzéséhez szükséges egészségügyi oktatáson kívül jellemzően nem találkozik sem elméleti, sem gyakorlati elsősegély nyújtási ismeretekkel. Nem meglepő, ám aggodalomra okot adó tehát az a vonatkozó statisztika, mely szerint a hazai lakosság kevesebb, mint 1%-a rendelkezik olyan megbízható elsősegély-nyújtási ismeretekkel, melyet éles helyzetekben, akár életmentés esetén alkalmazni mer és szakszerűen alkalmazni is tud. Különböző kutatások támasztják alá, hogy oly sok más területhez hasonlóan az elsősegélynyújtásnál is döntő fontosságú lehet, hogy minél fiatalabb korban készség szinten elsajátítsák az alapvető ismereteket.

    Az Országos Mentőszolgálatnál hiszik, hogy az elméleti és gyakorlati tudnivalókkal való korai megismerkedés által a segítségnyújtás szinte természetes lehet a későbbi éles helyzetekben. Ezért indították útjára nyolc évvel ezelőtt az Országos Elsősegély- ismereti Versenyt, ahol az általános és középiskolai tanulók az izgalmas vetélkedés által játékos formában sajátíthatják el az elsősegélynyújtáshoz és életmentéshez szükséges ismereteket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Vöröskereszt, az Oxyológiai Társaság, a Magyar Védőnők Egyesülete, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és az elsosegely.hu szakmai támogatásával megvalósuló verseny első három fordulója az interneten keresztül zajlik, és januárban veszi kezdetét. Az élettan, anatómia, elsősegély-ismeretek és egészségvédelem témája köré szerveződő online kérdések és feladatok helyes feldolgozása után a májusi döntőben szituációs feladatok várnak a legjobban teljesítő csapatokra.

    Bővebb információ: iskolaiversenyek.hu

    Mi a teendő szívinfarktus esetén?

    Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető szabályokkal, hiszen ilyen esetekben perceken múlhat az ember élete. Mi a teendő szívinfarktus esetén?>>

     

    Elsősegély - Mit kell tennem? - Az alkalmazás elérhetősége 


    Mobil alkalmazás Android platformra: Google Play

    Mobil alkalmazás iOS platformra: iTunes App Store

    Webes alkalmazás: http://elsosegely.webbeteg.hu

     

    Legutóbb frissült: 2014.11.17 17:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vízi balesetek: mit tegyünk, és mit ne?

    Nyáron sajnos gyakran hallunk vízi balesetekről, melyek sokszor tragikus véget érnek. A vízbe fulladással kapcsolatos esetek ugyanakkor a strandok, télen is nyitva tartó fürdők számának megnövekedése miatt minden évszakban előfordulhatnak.

    Áramütés, villámcsapás - Mi a teendő?

    A mindennapi élet során számos veszélyforrás leselkedik ránk, melyek egy óvatlan pillanatban súlyos sérüléseket okozhatnak. Ezen veszélyforrások közül kiemelendő az elektromos áram, melynek hatásai súlyos károsodásokat okozhatnak.

    A 3 voltos gyermekgyilkos

    Ki ne ismerné, kicsi kerek, fényes, sikamlós és már minden háztartásban megtalálható - ez a gombelem. A távirányító, a kislámpa, a gyermekjáték, na és a számítógép alaplapja is ezzel működik. Elemcserénél gyorsan eltűnik, leejtjük, nem találjuk, sebaj majd meg lesz. De mi van, ha a gyerek találja meg? Baj, nagyon nagy baj! Mert pont olyan, mint a cukorka, fényes, érdekes és gyakrabban, mint gondolnánk, a gyermek orrában, fülében vagy a szájában landol.

    Villámcsapás - Hol vagyunk biztonságban? Mit tegyünk?

    Országunkban májustól augusztusig tart a villámokban gazdag időszak. Évente négyzetkilométerenként legalább két villám csap le. Magyarországon évente 20-40 embert ér villámcsapás, legtöbbjüket kocogás vagy biciklizés közben.

    Kis odafigyeléssel kivédhetők a fulladásos gyerekbalesetek

    A vízbefulladásos balesetek leginkább két korosztályt, a totyogókat és a tinédzsereket érintik - mondta Dr. Krivácsy Péter. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Osztályának főorvosa a közelgő nyári szünet kapcsán kiemelte, a figyelmeztetések ellenére minden évben történnek vízbe fulladások, pedig szinte minden esetben ki lehetne védeni a tragédiát.

    Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások