• Életmentő változtatás

    Szerző: Független Hírügynökség

    Itthon még legalább egy évet kell várni arra, hogy elterjedjen a legújabb újraélesztő módszer. Amerikai szívgyógyászok szerint kétszer annyi beteget lehet megmenteni, ha újraélesztésnél elhagyják a lélegeztetést és csak a szívmasszázst alkalmazzák. Minden évben legalább 20 ezer magyar hal meg hirtelen szívhalálban.

    Szívmasszázs és lélegeztetés - a magyar versenyeken még így kérik. A befújások számát csökkentették ugyan, de néhányat még mindig használnak a magyar orvosok az újraélesztésnél.

    Jajgatás egy eljátszott újraélesztés után. A versenyen ez azt jelenti, a csapatnak sikerült visszahoznia a beteget. A befújásos technikával viszont csak kevesen ilyen szerencsések: tízből legfeljebb három beteg szíve indul újra.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A lélegeztetést hagyták el az amerikai szívgyógyászok, és ők már csak szívmasszázzsal élesztenek újra. Így tíz betegből legalább ötöt-hatot meg tudnak menteni.

    Mianmarba készült a magyar magánmentőcsapat segíteni. Most Törökországban vannak, ahol egy nemzetközi mentőversenyen újraélesztésben a legjobbak lettek. Orvosuk azt mondta, lélegeztetni csak akkor kell, ha valaki vízbe fullad, a szívproblémánál a befújás csak időpocsékolás.

    "Hogyha a mellkasi nyomások között nagy szünet van, akkor nagyon lecsökken a véráramlás, és ez okozza a rosszabb túlélést" - mondta dr. Kovács Eleonóra mentőorvos.

    Magyarországon egy ideig még biztosan a befújásos technikát tanítják és alkalmazzák majd. A mentőorvos szerint legalább egy év, mire változtatnak a szabályokon, és a magyar orvosok is csak szívmasszázzsal élesztenek majd újra.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.06.16 13:39
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vízi balesetek: mit tegyünk, és mit ne?

    Nyáron sajnos gyakran hallunk vízi balesetekről, melyek sokszor tragikus véget érnek. A vízbe fulladással kapcsolatos esetek ugyanakkor a strandok, télen is nyitva tartó fürdők számának megnövekedése miatt minden évszakban előfordulhatnak.

    Áramütés, villámcsapás - Mi a teendő?

    A mindennapi élet során számos veszélyforrás leselkedik ránk, melyek egy óvatlan pillanatban súlyos sérüléseket okozhatnak. Ezen veszélyforrások közül kiemelendő az elektromos áram, melynek hatásai súlyos károsodásokat okozhatnak.

    A 3 voltos gyermekgyilkos

    Ki ne ismerné, kicsi kerek, fényes, sikamlós és már minden háztartásban megtalálható - ez a gombelem. A távirányító, a kislámpa, a gyermekjáték, na és a számítógép alaplapja is ezzel működik. Elemcserénél gyorsan eltűnik, leejtjük, nem találjuk, sebaj majd meg lesz. De mi van, ha a gyerek találja meg? Baj, nagyon nagy baj! Mert pont olyan, mint a cukorka, fényes, érdekes és gyakrabban, mint gondolnánk, a gyermek orrában, fülében vagy a szájában landol.

    Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

    Ezek a gombamérgezés tünetei

    Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel.

    Mi a teendő rovarcsípés esetén?

    Mikor elegendő az otthoni elsősegélynyújtás, és mikor kell haladéktalanul orvosi segítséget hívni?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások