• Három életmentő kérdés egy tragédia apropóján

    Szerző: Győrfi Pál, kommunikációs és pr igazgató, Országos Mentőszolgálat

    Nyilvánosságra hozták, hogy tizenhárom éves korában szénmonoxid-mérgezésben elhunyt az egyik legreményteljesebb magyar atléta, aki zuhanyzás közben szenvedett szénmonoxid-mérgezést.

    A kislányt a mentők a helyszínen újraélesztették, de így is válságos állapotban szállították kórházba, ahol a további erőfeszítések ellenére életét vesztette. Idén már több mint háromszázan szenvedtek mérgezést Magyarországon szénmonoxiddal kapcsolatos balesetek miatt, így az Országos Mentőszolgálat ismét felhívja a lakosság figyelmét a CO - mérgezés fokozott veszélyére. A kiegészítő fűtőberendezések, az ellenőrizetlen, szakszerűtlenül bekötött kazánok, kályhák, a kéményből visszaáramló gázok akár életveszélyt, halált is okozhatnak.

    Hirdetés

    Kérjük, Ön is válaszoljon az alábbi kérdésekre:

    1. Átvizsgáltatta kazánját, fűtőberendezését, gázkészülékét szakemberrel?

    2. Ellenőriztette a kéménye állapotát a fűtési szezon elején?

    3. Van otthon működőképes CO riasztó készüléke?

    Ha bármelyik kérdésre nemmel válaszolt, Ön is veszélyben lehet, még nem késő cselekedni!

    A mérgezésről: a szénmonoxid színtelen, önmagában szagtalan, a levegővel elkeveredő gáz, mely kis mennyiségben émelygést, fejfájást, nagyobb mennyiségben izomgyengeséget, tudatzavart, eszméletvesztést, légzésleállást okozhat. A tünetek észlelésekor, vagy ha a lakásban tartózkodók közül egyszerre többen is rosszullétre panaszkodnak, azonnal szellőztessünk és hívjunk segítséget!

    Szén-monoxid-mérgezés - A figyelemfelkeltő tünetek - A CO-riasztó csak félmegoldás


    Könnyű félrediagnosztizálni, mert a tünetek sokféle bajra utalhatnak. Pszichózis, stroke, infarktus gyanúja is felmerülhet, ha a beteg rossz közérzetre, fejfájásra, szédülésre panaszkodik, hiszen az oxigénhiány, ami ráadásul zavartsággal, bénulásos jelekkel is társulhat, nem csak szén-monoxid-mérgezés következménye lehet. Szakértőket kérdeztünk. A szén-monoxid igen erős mérgező hatása azzal magyarázható, hogy a vér hemoglobinjában található vasatomhoz már nagyon kis koncentrációban is könnyen kötődik a káros gáz: ennek az lesz az eredménye, hogy szervezet oxigénfelvétele és ellátása akadályozottá válik. Szén-monoxid-mérgezés - A figyelemfelkeltő tünetek>>

    A fűtőberendezés nem megfelelő üzemeltetése, vagy az égéstermék elvezetésének problémái miatt keletkezhet a lakásban szén-monoxid, amely színtelen, szagtalan. Gyakran csak egy megszokott rosszullét figyelmeztet arra, hogy valami gond van. Figyelünk-e a szervezetünk jelzéseire? Megoldás lehet-e a CO-riasztó a lakásban? Gázmérgezések szezonja: a CO-riasztó csak félmegoldás>>

    Bármikor bárki kerülhet vészhelyzetbe, akár külföldön is. Ezért hasznos dolog az eszünkbe vésni, hogy veszély esetén egész Európában hívható az egyezményes segélyhívó szám: a 112. A 112-es segélyhívó egész Európában hívható>>

    Az eszméletvesztés olykor néhány pillanat alatt bekövetkezhet, súlyossága különböző mértékű lehet, azonban mindig komoly odafigyelést igényel. Az eszméletlenség során az agy normális működése zavart szenved, megfelelő ellátás hiányában a sérült állapota akár életveszélyessé is válhat, legrosszabb esetben fulladás következhet be. Eszméletvesztés és elsősegély>>

    Télen a sütők és melegítő berendezések miatt nagyobb az esélye a szénmonoxid-mérgezésnek. A megelőző intézkedések megtétele otthonunkban és a munkahelyünkön életeket menthet. Szénmonoxid-mérgezés: Tünetek és megelőzés>>

    (Győrfi Pál, kommunikációs és pr igazgató, Országos Mentőszolgálat)

     

    Módosítva: 2013.12.19 11:17, Megjelenés: 2013.12.19 11:17
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    A prosztata egészsége

    A prosztata egészsége

    Cs. K., fordító

    Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

    Fejlődik a magyar légimentés

    Kilenc EC135P2+ típusú gép váltja az eddig bérelt osztrák tulajdonú helikoptereket. Éjszakai mentésre is alkalmasak lesznek az új helikopterek.

    A bordatörés

    A mellkasi sérülések közül a bordatörés a leggyakoribb. Legtöbbször a középső bordák (4-8.) törnek, repednek. Általában a hónalj vonalában elől vagy hátul, leggyakrabban csak egy helyen, de nagyobb trauma hatására akár több borda több helyen is törhet.

    A szén-monoxid-mérgezés tünetei és megelőzése

    A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan gáz, fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, benzin stb.) tökéletlen égésekor keletkezik. A szén-monoxid-mérgezés oka lehet autó kipufogógázának belélegzése, de a mérgező gáz rosszul beszerelt gázsütők, kályhák, gázkazánok hibás működése során is felszabadulhat.

    A szén-monoxid mérgezés jelei

    Minden fűtési idényben hallani olyan halálesetekről, amelyeket régebbi típusú kazán, nem ellenőrzött kémény vagy rossz kályha okoz. Hogyan ismerjük fel a veszélyt és mit tegyünk mérgezés gyanúja esetén?

    A szén-monoxid mérgezés megelőzhető!

    Ahogy az utolsó őszi napsugarak is elbújnak, úgy záródnak egyre szorosabbra a szobák ablakai – a szobában keletkező mérgesgázoknak így esélyük sincs elhagyni a lakótért.

    Gáz- és gyógyszermérgezés - Tünetek és elsősegély

    Bajbajutott embertársaink közül a mérgezettek azok, akik nagy valószínűséggel mindenképpen külső segítségre szorulnak. Magyarországon sajnálatosan igen magas az öngyilkosok száma, az elmúlt évtizedben az EU-n belül mindig benne voltunk az első ötben, világviszonylatban az első tízben. Az egyik leggyakoribb módszer a gyógyszerrel, vegyszerrel elkövetett szándékos mérgezés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.