• Téli krízishelyzet - segítség a bajban

    Szerző: WEBBeteg-TA, MTI, ÁNTSZ, Magyar Vöröskereszt

    Eddig két ember halt meg a havazás következtében történt tömegkarambolban, a mentő egységek országszerte több mint 13 000 embert és 3490 gépjárművet szabadítottak ki a hó fogságából. A megyei és kistérségi tisztifőorvosok a védelmi bizottságok tagjaként koordinálják a mentési, szervezési munkákat, a Magyar Vöröskereszt is segít, ahol tud.

    114 elzárt út van az országban a szombat hajnali adatok szerint. Ma folytatódik a mentés és a hóeltakarítás. Az úton rekedtek ideiglenes elhelyezésére 495 melegedő áll rendelkezésre, nyolcezren kapnak ellátást.

    Hirdetés

    Az ÁNTSZ Gyorsreagálási Főosztályának központi ügyelete a rendkívüli időjárási viszonyok miatt az első percektől folyamatosan monitorozza az egészségügyi ellátással összefüggő eseményeket, hogy ahol szükséges, beavatkozzanak. Minden megyében már korábban összeírták a várandósokat és a dialízisre szorulókat, ez a lista a megyei tisztifőorvosoknál van, ők folyamatosan figyelemmel kísérik az ellátás közeli állapotban lévők helyzetét, állapotát.

    Mit ne igyunk?


    Ha szomjasak is vagyunk, lehetőleg ne együnk havat, ugyanis ettől gyorsul a szervezet kihűlése. Nem véletlen, hogy az orvosok is langyos, meleg italokkal igyekeznek helyreállítani egy kihűléses esetben a normál testhőmérsékletet – írja a hvg.hu. Ugyanígy nem javallott az alkohol fogyasztása sem: egyrészt vizet von el a szervezettől, így gyorsabb a kiszáradás.

    Fejér megyében a dialízisközpont vezetőjével együtt megszervezték a művesekezelésre szoruló betegek ellátását. A móri központi ügyelet két beteg székesfehérvári kórházi elhelyezéséhez lánctalpas segítséget kért a járhatatlan utak miatt.

    Harci jármű ment a betegért

    Pénteken 18 óra után megtalálták a terrorelhárítók azt a tüdőtranszplantáción átesett férfit, aki az M1-es autópálya 92-es és 100-as kilométere közötti szakaszán rekedt egy autóban. A férfi egy élénk színű sálat helyezett a kocsi tetejére, így találtak rá a terrorelhárítók. A férfit kézről kézre adva az egyik harci járműbe helyezték, majd átadták az Országos Mentőszolgálat munkatársainak, akik kórházba vitték.

    Áram nélkül

    Hajdú-Bihar megyében több helyen áramszünet volt, ezt az egészségügyi intézmények, ügyeletek aggregátor beállításával hidalták át. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében azokon a településeken, ahol alapellátás működik, szintén aggregátorokat telepítettek, így az egészségügyi ellátás ott is zavartalan.

    Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az áramkimaradással érintett településeken felhívták a polgármesteri hivatalok figyelmét arra, hogy a háziorvosi rendelőben és a védőnői tanácsadóban található hűtőszekrényekből az oltóanyagot szállítsák át biztonságos helyre, működő hűtőszekrényekbe. A szolgáltatók tájékoztatása szerint ebben a megyében várhatóan csak szombat reggel tudják megkezdeni az áram visszakapcsolását.

    Győr-Moson Sopron megyében a győri, a csornai és a mosonmagyaróvári járásban az elzárt települések háziorvosait felkérték a folyamatos betegellátásra addig, amíg a közlekedési feltételek nem javulnak. A betegeket helyben látják el, nem küldik őket a központi ügyeletre - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

    Lehűlés, fagyás


    Lehűlésről akkor beszélünk, ha a végbélben mért, úgynevezett maghőmérséklet 35 °C alá süllyed. A lehűlés során kimerült, életfolyamataiban lelassult betegnél döntő a szervezet mielőbbi visszamelegítése. Ilyenkor könnyen felborul a szervezet anyagcseréje, a só-víz háztartás egyensúlya, ami szívritmuszavarok kialakulásához vezethet, ezért az ilyen betegek felmelegítését kórházban kell végezni.
    Bővebben a kihűlésről>>

    (WEBBeteg-TA, MTI, ÁNTSZ, Magyar Vöröskereszt)

     

    Legutóbb frissült: 2013.03.15 21:02
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A kerti munkák veszélyei - Permetezés

    Akinek van kiskertje, szívesen tölti az időt a szabadban egy kis kertészkedéssel, barkácsolással, mely nemcsak hasznos elfoglaltság, hanem a kreativitást, életkedvet is növeli, valamint a testedzésnek is igen kiváló formája. A ház körüli, illetve kerti munkáknak azonban vannak veszélyei is!

    A 10 leggyakoribb elsősegélynyújtási hiba

    Hiába állnak rendelkezésünkre jól képzett baleseti sebészek, gyakran előfordul, hogy már a kórházba érkezés előtt szükség van elsősegélynyújtásra. A Newsweek című hetilap összefoglalta a leggyakrabban elkövetett elsősegélynyújtási hibákat, illetve hogy mit tegyünk helyettük.

    Előzze meg a szén-monoxid-mérgezést!

    Mik lehetnek a szén-monoxid-mérgezés tünetei? Mi a teendő mérgezés esetén? Hogyan előzhető meg?

    Crush-szindróma

    A Crush-szindróma elsősorban balesetek, katasztrófák áldozatainál alakulhat ki. Az izmok zúzódása vagy egyéb sérülése az izomszövet elhalásához, vese- vagy májelégtelenséghez vezethet. A sérült baleset helyszínén történő ellátása jelentősen befolyásolja a Crush-szindróma prognózisát.

    A karácsonyi időszakban is folyamatos betegellátás az ÁEEK intézményeiben

    Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) fenntartásában működtetett intézményekben, kórházakban a betegellátás a karácsonyi időszakban is folyamatos és zökkenőmentes lesz.

    Kampány a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat támogatására

    Különleges kampányt indított a Magyar Vöröskereszt kiemelt Balaton parti vendéglátóhelyekkel és borászatokkal összefogva, hogy adományokat gyűjtsön a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat további sikeres működtetéséhez. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat az 1359-es adományvonal felhívásával vagy ’ADOMANY’ szó SMS-ben való elküldésével.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások