Téli krízishelyzet - segítség a bajban

Szerző: WEBBeteg-TA, MTI, ÁNTSZ, Magyar Vöröskereszt

Eddig két ember halt meg a havazás következtében történt tömegkarambolban, a mentő egységek országszerte több mint 13 000 embert és 3490 gépjárművet szabadítottak ki a hó fogságából. A megyei és kistérségi tisztifőorvosok a védelmi bizottságok tagjaként koordinálják a mentési, szervezési munkákat, a Magyar Vöröskereszt is segít, ahol tud.

114 elzárt út van az országban a szombat hajnali adatok szerint. Ma folytatódik a mentés és a hóeltakarítás. Az úton rekedtek ideiglenes elhelyezésére 495 melegedő áll rendelkezésre, nyolcezren kapnak ellátást.

Az ÁNTSZ Gyorsreagálási Főosztályának központi ügyelete a rendkívüli időjárási viszonyok miatt az első percektől folyamatosan monitorozza az egészségügyi ellátással összefüggő eseményeket, hogy ahol szükséges, beavatkozzanak. Minden megyében már korábban összeírták a várandósokat és a dialízisre szorulókat, ez a lista a megyei tisztifőorvosoknál van, ők folyamatosan figyelemmel kísérik az ellátás közeli állapotban lévők helyzetét, állapotát.

Mit ne igyunk?

Ha szomjasak is vagyunk, lehetőleg ne együnk havat, ugyanis ettől gyorsul a szervezet kihűlése. Nem véletlen, hogy az orvosok is langyos, meleg italokkal igyekeznek helyreállítani egy kihűléses esetben a normál testhőmérsékletet – írja a hvg.hu. Ugyanígy nem javallott az alkohol fogyasztása sem: egyrészt vizet von el a szervezettől, így gyorsabb a kiszáradás.

Fejér megyében a dialízisközpont vezetőjével együtt megszervezték a művesekezelésre szoruló betegek ellátását. A móri központi ügyelet két beteg székesfehérvári kórházi elhelyezéséhez lánctalpas segítséget kért a járhatatlan utak miatt.

Harci jármű ment a betegért

Pénteken 18 óra után megtalálták a terrorelhárítók azt a tüdőtranszplantáción átesett férfit, aki az M1-es autópálya 92-es és 100-as kilométere közötti szakaszán rekedt egy autóban. A férfi egy élénk színű sálat helyezett a kocsi tetejére, így találtak rá a terrorelhárítók. A férfit kézről kézre adva az egyik harci járműbe helyezték, majd átadták az Országos Mentőszolgálat munkatársainak, akik kórházba vitték.

Áram nélkül

Hajdú-Bihar megyében több helyen áramszünet volt, ezt az egészségügyi intézmények, ügyeletek aggregátor beállításával hidalták át. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében azokon a településeken, ahol alapellátás működik, szintén aggregátorokat telepítettek, így az egészségügyi ellátás ott is zavartalan.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az áramkimaradással érintett településeken felhívták a polgármesteri hivatalok figyelmét arra, hogy a háziorvosi rendelőben és a védőnői tanácsadóban található hűtőszekrényekből az oltóanyagot szállítsák át biztonságos helyre, működő hűtőszekrényekbe. A szolgáltatók tájékoztatása szerint ebben a megyében várhatóan csak szombat reggel tudják megkezdeni az áram visszakapcsolását.

Győr-Moson Sopron megyében a győri, a csornai és a mosonmagyaróvári járásban az elzárt települések háziorvosait felkérték a folyamatos betegellátásra addig, amíg a közlekedési feltételek nem javulnak. A betegeket helyben látják el, nem küldik őket a központi ügyeletre - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Lehűlés, fagyás Lehűlésről akkor beszélünk, ha a végbélben mért, úgynevezett maghőmérséklet 35 °C alá süllyed. A lehűlés során kimerült, életfolyamataiban lelassult betegnél döntő a szervezet mielőbbi visszamelegítése. Ilyenkor könnyen felborul a szervezet anyagcseréje, a só-víz háztartás egyensúlya, ami szívritmuszavarok kialakulásához vezethet, ezért az ilyen betegek felmelegítését kórházban kell végezni.
Bővebben a kihűlésről>>

(WEBBeteg-TA, MTI, ÁNTSZ, Magyar Vöröskereszt)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Sürgős-e a sürgős? Miért olyan...

Gyakran hallott kérdés az egészségügyben: "Mennyit kell még várni?" Ez bizony sok mindentől függ, és a legtöbb esetben a betegellátási szisztéma...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.