Távirányítással mentettek életet

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Nem lehet rosszabb egy nagymama számára, mint ha a saját unokáját látja fuldokolni.

Egy budapesti nagymama múlt hét csütörtökön szembesült 4 és fél hónapos kisunokája kékülő szájával, remegő kis testével, ám felülkerekedve az első pánikon, végül sikeresen újraélesztette a babát. A nagymama kezét pedig a mentők budapesti segélyhívó központjának dolgozói irányították.

Vészhelyzet
Sosem tudhatjuk, hogy mikor kerülünk olyan helyzetbe, ahol a mentők kiérkezéséig nekünk magunknak kell helytállnunk. A higgadt cselekvés életet menthet vagy megelőzheti a súlyosabb károsodásokat. Vészhelyzet - általános tennivalók

Astellas különdíjat vehettek át a mai napon az Országos Mentőszolgálat budapesti mentésirányítási központjának munkatársai. A mentődolgozók a háttérben végzik munkájukat, velük beteg csak a legritkább esetben találkoziuk, pedig, ha a 104-et hívjuk, segítségük nélkül aligha indulna értünk mentő. Éppen ezért gondolt rájuk a Astellas Pharma Kft., amikor az idei különdíjukat a budapesti kollektívának adták.

A 125 fős csoportról kevesen tudják, hogy évente 650 ezer hívást fogadnak, amelyből 233 ezer feladatot osztanak ki. Tavaly pedig 300 sikeres újraélesztést is levezettek, ahol a kétségbeesett segélyhívókat a legkorszerűbb szaktudással irányították, s ezáltal növelték a beteg túlélési esélyeit. Legutóbb egy 4,5 hónapos csecsemő életét sikerült így megmenteni, akit a nagymamája élesztett újra.

– A csecsemő félrenyelt, nem lélegzett, a nagymamája kétségbeesetten tárcsázta a 104-et. Szerencsére a bejelentők egyre fogékonyabbak a telefonos irányításra, így a nagymamát is rá lehetett beszélni, hogy kezdje meg az újraélesztést. Mire a mentőkollégák kiérkeztek, a baba már sírt és lélegzett – mesélte dr. Golopencza Pál, szolgálatvezető főorvos.

(WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.