Kullancsveszély - Továbbra is fennáll

Szerző: MTI

Miközben állandóan változnak a rizikótérségek, a fertőzéses esetek száma pedig hullámzik, a kullancs encephalitis (TBE) továbbra is nagy veszélyt jelent.

Mindazonáltal forgalomban vannak nagyon hatékony és a betegek által jól tolerált oltóanyagok az agyvelőgyulladás vírusa ellen, olyanok, amelyek 99 százalékos védelmet nyújtanak ellene. Ezt állapította meg a Kullancs-encefalitisz Tudományos Munkacsoport (ISW-TBE).

"Megcsípett egy kullancs, milyen tünetekre számíthatok?"
"Kullancsot találtam az oldalamon. Egyelőre semmilyen rendellenességet nem észleltem magamon, a csípés helyén egy kb. 1 cm átmérőjű (halvány) piros folt jelent meg. Milyen tüneteket figyeljek magamon az esetleges fertőzések megállapítása érdekében?"
Az orvos válaszol >>

A ISW-TBE - amely több mint tíz éve küzd az emberéletre veszélyes TBE vírus ellen - 2010. január 28-29-én tartja Bécsben 12. rendes évi tanácskozását. Az utóbbi években a rizikótérségek kiterjedtek észak felé és a magasabban fekvő területekre is, amit az éghajlatváltozásnak lehet betudni.

Ugyanakkor a TBE-fertőzések száma nagyon hullámzik: Európa és Oroszország 12 ezer 733 esetet jelentett 1996-ban, ami a legmagasabb szám volt az 1990 és 2007 közötti időszakban. Bár az esetek száma 2007-ben csak 5462 volt, néhány országban növekvő tendencia tapasztalható, például Svédországban, ahol a legmagasabb előfordulási szám a 2008-as évben volt.

Miután a fertőzés ellen nem létezik antivirális kezelés, és miután a fertőzés következményei rendkívül súlyosak lehetnek - a felnőtt betegek 35-38 százaléka szenved tartós utólagos idegrendszeri problémákkal - nagyon fontos a megelőzés, és ennek leghatékonyabb módja a védőoltás. Kutatások szerint az oltóanyagok hatékonysága a 99 százalékos arány körül mozog.

Az ISW-TBE azt tanácsolja, hogy mindenki oltassa be magát, aki rizikótérségben él vagy oda utazik. Ugyanis nagy árat fizethet az, aki ezt elmulasztja: Dr Vera Weld 1995-ben fertőződött meg TBE-vel. Miután nem volt beoltva, betegsége nagyos súlyos lefolyású volt, felépülése három és fél évet vett igénybe.

Hála az osztrák lakosság magas beoltottsági arányának, az ilyen súlyos esetek száma jelentősen lecsökkent: míg az oltókampány előtt évente 700 eset fordult elő évente, azután már kevesebb mint 100. Tekintve, hogy elérhetők a biztonságos és hatékony oltóanyagok, egyetlen TBE-eset is túl sok.

(MTI)

Módosítva: 2010.01.29 10:24, Megjelenés: 2010.01.29 10:24
Címkék: Kullancs, TBE
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

Kullancs által terjesztett...

A kullancsok a legkülönbözőbb kórokozók hordozói, melyeket a kullancscsípés során át is adhatnak a gazdának. Ily módon súlyos betegségek...

Kullancs terjesztette betegségek és...

Európában tucatnyi fertőzést terjesztenek a kullancsok. Az embereket és állatokat is veszélyeztető kórok közül az emberek szempontjából a négy...

Kullancsveszély - Fontos tudnivalók

A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról támadják meg áldozataikat és nem is kizárólag az erdőben jelentenek veszélyt. A fűben...

Alapvető tudnivalók a kullancsokról

A kullancs egy világszerte elterjedt vérszívó parazita, mely a gazdaállat vagy az ember vérével táplálkozik. Emberi és állati betegségek...

Mikor forduljunk orvoshoz...

Csak, ha valamilyen tünetünk, panaszunk van. A légúti betegségek sokkal gyakoribbak, mint a kullancs által terjesztett fertőzések. Számtalan írás...

Közel 60 embert fertőzött meg...

A kullancsok által terjesztett SFTS vírus régebb óta ismert a tudósok előtt. A kórokozó most ismét terjedni kezdett - adta hírül a hvg.hu.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.