Fejtetvesség - Hol a leggyakoribb?

MTI
megjelent: 2011.10.28.

Növekedést mutat azon óvodások és általános iskolások száma, akik esetében fejtetvességet mutattak ki. A tavalyi egész éves adatokhoz képest az idén szeptemberben 0,18 százalékos növekedés tapasztalható.

A fejtetű előfordulási aránya a bentlakásos intézmények gyermekközösségeiben a legmagasabb - mondta a megbízott országos tiszti főorvos csütörtökön Salgótarjánban.

Paller Judit az országos kampány első tapasztalatairól szóló sajtótájékoztatón ugyanakkor hozzátette: befolyásolja ezt az eredményt az, hogy a szeptemberben indított országos kampány keretében felerősödtek a szűrővizsgálatok.

Felvilágosítás és szűrés

A tetvesség

A fejtetvesség (Pediculosis capitis) kórokozója a Pediculus capitis, egy körülbelül 3-4 mm-es vérszívó rovar. Főleg gyermekközösségekben, idősek otthonában és elhanyagolt körülmények között élőkön okoz -néha járványszerűen- fertőzést. Tetvesség

Tájékoztatása szerint kiemelten kezelik az ismeretterjesztést, a szülők és a tanulók tájékoztatását, valamint a szűrővizsgálatok minél rövidebb idő alatt történő megszervezését.

A kampány minden gyermekintézményben megkezdődött bő másfél hónapja, egyes megyékben az intézmények több mint 80 százalékában már meg is történtek a vizsgálatok - tette hozzá.

Paller Judit kiemelte, hogy nagyon hangsúlyosan kell segíteni a bentlakásos intézményekben, ahol a fenntartó felelős a gyerekekért és nem kell osztoznia a szülővel ezen a felelősségen.

Mint elmondta, az észak-magyarországi, az észak-alföldi és a dél-dunántúli régiók a legfertőzöttebbek - ez így volt tavaly is -, míg a Nyugat-Dunántúlon a legjobb a helyzet.

Az országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint azért Salgótarjánban tartották az első tájékoztatót, mert a kampányt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Nógrád megyei szervezetének tapasztalatai, gyakorlata, dokumentációi alapján indították el, ez a munka ugyanis példaértékű.

Surján Orsolya, Nógrád megyei tiszti főorvos közölte: a megyében a múlt szeptemberihez képest 60 százalékkal több intézményt ellenőriztek, ez az óvodások és általános iskolások 89 százalékát érintette, a növekedés mértéke pedig 1,1, illetve 2,5 százalékos. Minden, fejtetvesnek talált gyereknél megtörtént a kezelés, de a szülőket még jobban kell erre tanítani, mert a fejtetvek eltávolítását 60 százalékban a védőnők végezték el - tette hozzá.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A cink szerepe A cink szerepe

Miért van rá szükség? Melyek a kedvező élettani hatásai?

Dohányzás Dohányzás

Milyen szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet?

A tetvesség

Milyen tetvek lehetnek az ember parazitái? Hogyan kezelhető a tetvesség? Hogyan lehet elejét venni a fertőzésnek?

Tetves a gyermekem, mit tegyek?

A gyermekközösségekben gyakrabban találkozhatunk egy kellemetlen, élősködő által okozott problémával, a fejtetvességgel. Fejtetű előfordulhat...

Fejtetű és a fejtetvesség elleni védekezés gyermekközösségekben

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Epidemiológiai Központ közösen hívja fel a szülők figyelmét arra, hogy célzott...

Fejtetű - minden tízedik ember elkapja

Az egyre modernebb higiéniás körülmények ellenére, minden tízedik ember találkozik a fejtetvek okozta kellemetlenséggel életében legalább egyszer...

Fejtetű miatt ne maradjon otthon a gyerek

Nem feltétlenül szükséges fejtű felbukkanása miatt otthon tartani a gyerekeket. A megközelítés, miszerint az utolsó serke eltűnéséig otthon a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.