Kétharmadával nőtt a kullancsfertőzések száma

Szerző: FH

Tavaly csaknem kétharmadával többen betegedtek meg kullancsok miatt, Magyarországon mint egy évvel korábban - hangzott el a Magyar Kullancsszövetség hétfői sajtótájékoztatóján. A vérszívó élősködők egész évben fertőznek. A szakemberek elsősorban a megelőző védőoltást javasolják.

Kullancs teszt
Mennyire ismeri Ön a kullancsokat? Tudja milyen betegségeket terjesztenek, hogyan lehet ellenük védekezni és mitől véd a védőoltás? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!
Töltse ki kullancs tesztünket! >>

Magyarország kullancsokkal erősen fertőzött területnek számít - mondta hétfői sajtótájékoztatóján a Magyar Kullancsszövetség elnöke. Kapiller Zoltán hozzátette: elsősorban a fővárosban és környékén, valamint Pest, Nógrád, Vas, Zala és Somogy megyében nagy a kockázata a fertőzésnek.

A kullancsok a Lyme-kór baktériumát, valamint vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást terjesztik. Előbbit antibiotikumos kezeléssel lehet gyógyítani, utóbbi ellen a megelőző védőoltás lehet hatásos.

Kullancs
Kullancs

Magyarországon 2006-ban 115-en betegedtek meg kullancscsípés következtében, ám tavaly ez a szám már elérte a 165-öt. Ez 65 százalékos emelkedés, ráadásul a magyarországi fertőzött területek nagysága egyetlen év alatt 10 százalékkal nőtt. A kullancsok egész évben veszélyt jelentenek a kirándulókra. A legnagyobb rajzás elsősorban májustól júniusig és augusztustól októberig tart és elsősorban a délelőtti és délutáni órákban - tette hozzá Kapiller Zoltán.

A kullancsfertőzés első tünetei az influenzás megbetegedéshez hasonlítanak - mondta Vészi Zsuzsanna gyermekorvos. Először magas láz, fejfájás, hányás, aluszékonyság vagy éppen nyugtalanság jelzi a fertőzést. Ha nem kezelik megfelelően, akkor később bénulás, eszméletvesztés, epilepsziás rohamok következnek és az esetek 1-2 százalékában halállal végződik a kullancstámadás. A gyermekorvos felhívta a figyelmet arra, hogy csak a második oltás után alakul ki immunitás a szervezetben a vérszívók ellen, emiatt a nyaralás előtt már hetekkel be kell szerezni a megfelelő védelmet.

A kullancsok elsősorban a puha helyeket szeretik, emiatt egy-egy kirándulás után érdemes átvizsgálni a hónalj, a fül és a nemi szervek környékét, hiszen néhány óra alatt még valószínűleg nem fertőzi meg az emberi szervezetett a vérszívó - mondta Monspart Sarolta, az Országos Egészségfejlesztési Intézet életmód osztályvezetője. Az egykori tájfutó világbajnok 1978-ban betegedett meg kullancscsípéstől. A nem megfelelő kezelés ellenére ugyan felépült, de a sportot abba kellett hagynia, mert a lába azóta sem jött rendbe.

Kullancstérkép Magyarországról

Kullancstérkép Magyarországról
Forrás

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alváshiány Alváshiány

Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk?

Közel 60 embert fertőzött meg...

A kullancsok által terjesztett SFTS vírus régebb óta ismert a tudósok előtt. A kórokozó most ismét terjedni kezdett - adta hírül a hvg.hu.

A Lyme-kór szemészeti tünetei

A Lyme-kór tünetei általában nem jellegzetesek, így gyakran nem gondolunk időben a kórképre, rég feledésbe merül a hónapokkal korábbi...

A Lyme-kór

A Lyme-kór (Lyme-borreliosis) olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a...

A Lyme-kór tünetei

A Lyme-kórt leggyakrabban a klinikai tünetek alapján lehet és kell felismerni. Fontos azonban, hogy a diagnózisnál a tüneteket együttesen...

Lyme-kór: A téves diagnózis a...

Bár a Lyme-kór Európa szerte a leggyakrabban előforduló kullancsok okozta betegség, az esetek 30 százalékában már a csípést sem vesszük észre...

Valóban a Lyme-kórt kezeljük?

Itthon és szerte a világban sokan úgy gondolják, hogy a gyógyuláshoz elegendő az antibiotikum-kezelés, azonban ennek a mentalitásnak rendkívül...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.