• Kétharmadával nőtt a kullancsfertőzések száma

    Szerző: FH

    Tavaly csaknem kétharmadával többen betegedtek meg kullancsok miatt, Magyarországon mint egy évvel korábban - hangzott el a Magyar Kullancsszövetség hétfői sajtótájékoztatóján. A vérszívó élősködők egész évben fertőznek. A szakemberek elsősorban a megelőző védőoltást javasolják.

    Kullancs teszt

    Mennyire ismeri Ön a kullancsokat? Tudja milyen betegségeket terjesztenek, hogyan lehet ellenük védekezni és mitől véd a védőoltás? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!
    Töltse ki kullancs tesztünket! >>

    Magyarország kullancsokkal erősen fertőzött területnek számít - mondta hétfői sajtótájékoztatóján a Magyar Kullancsszövetség elnöke. Kapiller Zoltán hozzátette: elsősorban a fővárosban és környékén, valamint Pest, Nógrád, Vas, Zala és Somogy megyében nagy a kockázata a fertőzésnek.

    A kullancsok a Lyme-kór baktériumát, valamint vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást terjesztik. Előbbit antibiotikumos kezeléssel lehet gyógyítani, utóbbi ellen a megelőző védőoltás lehet hatásos.

    Hirdetés
    Kullancs
    Kullancs

    Magyarországon 2006-ban 115-en betegedtek meg kullancscsípés következtében, ám tavaly ez a szám már elérte a 165-öt. Ez 65 százalékos emelkedés, ráadásul a magyarországi fertőzött területek nagysága egyetlen év alatt 10 százalékkal nőtt. A kullancsok egész évben veszélyt jelentenek a kirándulókra. A legnagyobb rajzás elsősorban májustól júniusig és augusztustól októberig tart és elsősorban a délelőtti és délutáni órákban - tette hozzá Kapiller Zoltán.

    A kullancsfertőzés első tünetei az influenzás megbetegedéshez hasonlítanak - mondta Vészi Zsuzsanna gyermekorvos. Először magas láz, fejfájás, hányás, aluszékonyság vagy éppen nyugtalanság jelzi a fertőzést. Ha nem kezelik megfelelően, akkor később bénulás, eszméletvesztés, epilepsziás rohamok következnek és az esetek 1-2 százalékában halállal végződik a kullancstámadás. A gyermekorvos felhívta a figyelmet arra, hogy csak a második oltás után alakul ki immunitás a szervezetben a vérszívók ellen, emiatt a nyaralás előtt már hetekkel be kell szerezni a megfelelő védelmet.

    A kullancsok elsősorban a puha helyeket szeretik, emiatt egy-egy kirándulás után érdemes átvizsgálni a hónalj, a fül és a nemi szervek környékét, hiszen néhány óra alatt még valószínűleg nem fertőzi meg az emberi szervezetett a vérszívó - mondta Monspart Sarolta, az Országos Egészségfejlesztési Intézet életmód osztályvezetője. Az egykori tájfutó világbajnok 1978-ban betegedett meg kullancscsípéstől. A nem megfelelő kezelés ellenére ugyan felépült, de a sportot abba kellett hagynia, mert a lába azóta sem jött rendbe.

    Kullancstérkép Magyarországról

    Kullancstérkép Magyarországról
    Forrás

    (FH)

    Módosítva: 2008.04.28 00:00, Megjelenés: 2008.04.28 00:00
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A prosztata egészsége

    A prosztata egészsége

    Cs. K., fordító

    Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

    A köszvényes diéta

    A köszvényes diéta

    Irinyi-Barta Tünde

    Az egészséges életmódra törekvés az egyik legfontosabb dolog.

    Új eljárás segíthet kimutatni a Lyme-kórt

    Magyarok által kifejlesztett új eljárás segíthet kimutatni a Lyme-kórt. A jelenleg klinikai vizsgálat alatt álló morfológiai vizsgálat során a vérmintából mikroszkóp alatt mutatják ki közvetlenül a kórokozót.

    A Lyme-kór szemészeti tünetei

    A Lyme-kór tünetei általában nem jellegzetesek, így gyakran nem gondolunk időben a kórképre, rég feledésbe merül a hónapokkal korábbi kullancscsípés. A késlekedés miatt viszont későn kezdjük el az antibiotikumkezelést, amikor már esetleg maradandó károsodások is kialakulhatnak.

    Toxoplasmosis - Tünetek, kezelés és megelőzés

    A toxoplasmosis (magyaros írásmóddal toxoplazmózis) kórokozója a Toxoplasma gondii névre hallgató egysejtű parazita, amely súlyos megbetegedést azonban csak gyengült immunitású betegeknél, illetve a terhesség kihordása során fertőződött anyák magzatainál okozhat.

    A Lyme-kór

    A Lyme-kór (Lyme-borreliosis) olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór kialakulásáért. Jelentőségét az adja, hogy kezdeti jellegzetes bőrtünetek hiányában a betegség nehezen felismerhető, megelőzésére pedig nem létezik védőoltás. Helyes diagnózis birtokában antibiotikummal kezelhető.

    A Lyme-kór tünetei

    A Lyme-kórt leggyakrabban a klinikai tünetek alapján lehet és kell felismerni. Fontos azonban, hogy a diagnózisnál a tüneteket együttesen értelmezzük, ugyanis nem mindig a Lyme-kór áll a kör alakú bőrpír hátterében, hanem egészen más betegség. Melyek a Lyme-kór klinikai tünetei?

    Lyme-kór: A téves diagnózis a legnagyobb probléma

    Bár a Lyme-kór Európa szerte a leggyakrabban előforduló kullancsok okozta betegség, az esetek 30 százalékában már a csípést sem vesszük észre, többen pedig főleg a téves diagnózisok miatt életük végéig szenvednek a kór okozta tünetektől.

    A Lyme-kór kórokozója a magzatot is megfertőzheti

    Az idei enyhe tél miatt szakértők szerint kullancsinvázió várható a tavasztól őszig tartó időszakra. A vérszívók által terjesztett agyvelőgyulladás ellen védőoltással védekezhetünk. A másik kullancsok által terjesztett betegség, a Lyme-kór szövődményei ellen azonban csak a mielőbbi felismerés, és az idejében megkezdett antibiotikum kezelés nyújt védelmet. Ez különösen fontos kismamák esetében, a kórokozó ugyanis a magzatot is megfertőzheti, és a fertőzés koraszülést is okozhat.

    Valóban a Lyme-kórt kezeljük?

    Itthon és szerte a világban sokan úgy gondolják, hogy a gyógyuláshoz elegendő az antibiotikum-kezelés, azonban ennek a mentalitásnak rendkívül súlyos következményei lehetnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.