Napi egy óra mozgás az elhízás megelőzéséért

MTI
megjelent:

A kutatás eredményei szerint a gének és az életmód együttes hatása okozza az elhízást, a megfelelő étrend és a testmozgás ellensúlyozza az örökletes hajlamot.

Napi egy óra mérsékelt testmozgással sikeresen előzhetik meg az elhízást azok a kamaszok, akik egy hízással kapcsolatba hozott génváltozatot hordoznak - állapította meg egy hétfőn közzétett tanulmány.

Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóirat legfrissebb számában számolnak be vizsgálataikról az Európai Unió HELENA tanulmányának lefolytatói. Eredményeik szerint a gének és az életmód együttes hatása okozza az elhízást, a megfelelő étrend és a testmozgás ellensúlyozza az örökletes hajlamot.

Az FTO jelű gént korábbi kutatások már összefüggésbe hozták az elhízással. Azok a felnőttek, akik az FTO gén bizonyos változatából két kópiát hordoznak - azaz nagyjából minden hatodik ember - nagyobb kockázattal szednek fel túlsúlyt. A mostani tanulmányban 752 tinédzsernél nézték meg, jelen van-e náluk az adott gén.

Fizikai aktivitás és a testsúly kapcsolata

Ezután mérőeszközökkel követték nyomon napi fizikai aktivitásukat egy héten át. Mérték testsúlyukat, derékbőségüket, amiből az derült ki, hogy a gént hordozó és nem hordozó kamaszok között nem volt értékelhető eltérés abban az esetben, ha a hízásra hajlamos fiatalok legalább egy óra mérsékelt testmozgást végeztek.

Az FTO gént hordozó tinik körében azonban több testzsírt és nagyobb derékbőséget mértek azoknál, akik kevesebbet mozogtak napi egy óránál.

A felmérésben részt vevő serdülők Görögországban, Németországban, Belgiumban, Franciaországban, Magyarországon, Olaszországban, Svédországban, Ausztriában és Spanyolországban éltek.

A tanulmányt a svéd és a spanyol kormány, valamint az Európai Unió támogatta.

Tesztek, kalkulátorok

(MTI)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.