Kockázatos a fogyasztószer használata

MTI
megjelent:

A koszorúér-betegségben szenvedők csoportjában gyakoribb lett sibutramine szedése esetén a szívroham, különösen akkor, ha cukorbajuk is volt.

A sibutramine sokmillió túlsúlyos embernek segített lefogyni, de egy most befejezett tanulmány eredményei miatt már sem Európában, sem az Egyesült Államokban nem engedélyezik, hogy elhízott szívbetegek vagy cukorbetegek is szedjék a készítményt.

Ellen?rizze magát!

A tiltó rendelkezést veszélyes mellékhatások miatt hirdették ki az illetékes uniós és amerikai hatóságok. Az elhízás a jómódú országokban oly mértékben terjed, hogy sokfelé a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbaj legfontosabb kockázati tényezője lett. A gyógyszeripar világszerte dollármilliókat költ hatásos, biztonságos fogyasztószerek kutatására.

A sibutramine a múlt század utolsó éveiben került forgalomba, és igen sikeresnek bizonyult. Több nagy vizsgálat igazolta, hogy megfelelő életmódi és táplálkozási változtatásokkal együtt alkalmazva a gyógyszer képes hatékonyan csökkenteni a testsúlyt. Már az első tanulmányok során megfigyelték azonban, hogy a fogyasztószer kissé emeli a vérnyomást és gyorsítja a szívműködést, aminek fényében a szakorvosok egy része óvatosságra intett szedésével kapcsolatban.

Ugyanakkor éppen a koszorúér-betegségben, illetve anyagcserezavarban, cukorbetegségben szenvedők esetében volna fontos az esetleges súlytöbblet eltüntetése, tehát olyan gyógyszer adása, amely a diéta betartása, a megfelelő életvitel mellett tovább segíti a fogyást.

Ennek tisztázása végett szervezték meg az angol elnevezése alapján SCOUT betűszóval jelölt tanulmányt.

A vizsgálat 16 ország 300 intézetében zajlott, és több mint tízezer önkéntes, kövér ember vett részt benne.

A cél az volt, hogy pontosan tisztázni lehessen: a testsúly csökkentése éppen a szív- és érrendszeri betegségben, cukorbajban szenvedőknél kifejezettebben lassítja-e a kóros állapot előrehaladását.

A vizsgálat adatainak első elemzése azonban azt jelezte, hogy a koszorúér-betegségben szenvedők csoportjában gyakoribb lett sibutramine szedése esetén a szívroham, különösen akkor, ha cukorbajuk is volt.

A betegségeknek ez a kombinációja igen gyakori és fokozott figyelmet igényel. A sibutramine alkalmazását most éppen ilyen esetben tiltották meg a hatóságok.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.