Kockázatos a fogyasztószer használata

Szerző: MTI

A koszorúér-betegségben szenvedők csoportjában gyakoribb lett sibutramine szedése esetén a szívroham, különösen akkor, ha cukorbajuk is volt.

A sibutramine sokmillió túlsúlyos embernek segített lefogyni, de egy most befejezett tanulmány eredményei miatt már sem Európában, sem az Egyesült Államokban nem engedélyezik, hogy elhízott szívbetegek vagy cukorbetegek is szedjék a készítményt.

Ellen?rizze magát!

A tiltó rendelkezést veszélyes mellékhatások miatt hirdették ki az illetékes uniós és amerikai hatóságok. Az elhízás a jómódú országokban oly mértékben terjed, hogy sokfelé a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbaj legfontosabb kockázati tényezője lett. A gyógyszeripar világszerte dollármilliókat költ hatásos, biztonságos fogyasztószerek kutatására.

A sibutramine a múlt század utolsó éveiben került forgalomba, és igen sikeresnek bizonyult. Több nagy vizsgálat igazolta, hogy megfelelő életmódi és táplálkozási változtatásokkal együtt alkalmazva a gyógyszer képes hatékonyan csökkenteni a testsúlyt. Már az első tanulmányok során megfigyelték azonban, hogy a fogyasztószer kissé emeli a vérnyomást és gyorsítja a szívműködést, aminek fényében a szakorvosok egy része óvatosságra intett szedésével kapcsolatban.

Ugyanakkor éppen a koszorúér-betegségben, illetve anyagcserezavarban, cukorbetegségben szenvedők esetében volna fontos az esetleges súlytöbblet eltüntetése, tehát olyan gyógyszer adása, amely a diéta betartása, a megfelelő életvitel mellett tovább segíti a fogyást.

Ennek tisztázása végett szervezték meg az angol elnevezése alapján SCOUT betűszóval jelölt tanulmányt.

A vizsgálat 16 ország 300 intézetében zajlott, és több mint tízezer önkéntes, kövér ember vett részt benne.

A cél az volt, hogy pontosan tisztázni lehessen: a testsúly csökkentése éppen a szív- és érrendszeri betegségben, cukorbajban szenvedőknél kifejezettebben lassítja-e a kóros állapot előrehaladását.

A vizsgálat adatainak első elemzése azonban azt jelezte, hogy a koszorúér-betegségben szenvedők csoportjában gyakoribb lett sibutramine szedése esetén a szívroham, különösen akkor, ha cukorbajuk is volt.

A betegségeknek ez a kombinációja igen gyakori és fokozott figyelmet igényel. A sibutramine alkalmazását most éppen ilyen esetben tiltották meg a hatóságok.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

Tegyünk a globális elhízás ellen!

„Obesity calls for actions”, vagyis Akciókat követel az elhízás! mottóval rendezte meg októberben a 8. Közép-európai Elhízástudományi...

Elhízás és koronavírus:...

Az elhízás előfordulása a világ országaiban szoros összefüggést mutat a COVID-19 megbetegedéssel és halálozással a World Obesity adatai szerint.

Újév és karácsony között híznak...

A szűk farmert és a lepattanó inggombokat sokan az adventi időszak számlájára írják, pedig ilyenkor felmérések szerint átlagosan csupán 370 gramm...

Túlsúly: Nem csak a BMI számít

Túlsúly, kóros soványság, normál testsúly, elhízás. A testtömeg index alapján határozható meg, hogy ki melyik csoportba tartozik. A testtömeg...

A túlevést hormon váltja ki

Az étkezés a végéhez ért, az éhség rég eltűnt (talán nem is volt), ám az emberek többsége nem áll meg, tizenkilencre lapot húz, és akkor is...

A túlsúlyosaknál gyakoribb az...

A túlsúlyhoz és kifejezetten az elhízáshoz társuló betegségekről számos adat áll rendelkezésünkre. Közismert a jelentős...

Élet elhízottan - Önt érinti?

A szégyenérzet és a depresszió gyakori az elhízott emberek között, noha az elhízást egy krónikus testi állapotnak is tekinthetjük, nem kell...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.