A fiatalkori túlsúly beteges öregséget jelent

Független Hírügynökség
megjelent:

Drámaian csökken az egészséges öregkorra való esélyük azoknak a nőknek, akik fiatal felnőtt korukban túlsúlyosak - állapították meg egy tanulmányban, amely szerdán jelent meg a British Medical Journal (BMJ) című brit orvosi lapban.

A kutatók több mint 17 ezer amerikai nő egészségi állapotát vizsgálták kétévenként, attól kezdve, hogy a páciensek 50 év körüli korba léptek, addig, amíg el nem érték legalább a 70 éves kort.

Egészséges idősnek az számít, aki 70 felett mentes 11 főbb krónikus betegségtől, és nincs nála lényeges szellemi vagy fizikai hanyatlás. A kísérleti alanyok 10 százaléka volt ebben az értelemben egészséges 70 év fölött. Túlnyomó többségüknek stabil vagy mérsékelt volt a testsúlya, háromnegyedük vagy sosem dohányzott vagy középkorára abbahagyta.

Az elhízás

Különböző más tényezőket is figyelembe véve a kutatók azt találták, hogy ha a közepes életkorban a testsúly testtömegindexben számolva egy egységgel nőtt, akkor 12 százalékkal csökkent az egészséges öregkorra való esély.

Még szembeötlőbb volt azonban a fiatalkori elhízás hatása. Ahány kilót felszedett valaki 18 éves kora után, annyiszor 5 százalékkal csökkent az esélye arra, hogy 70 felett még egészséges legyen.

Azoknak a nőknek, akik 18 éves korukban túlsúlyosak voltak, és fiatal felnőtt korukra még 10 kilót szedtek magukra, azoknak 82 százalékkal csökkent az esélyük arra, hogy 70 felett ne legyenek egészségi problémáik.

(FH)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.