• Hogyan hízlal a válság?

    Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

    Bármilyen meglepő, de a világszerte tapasztalható gazdasági válság egészségi következményekkel is jár: az eladósodott embereknek kétszer annyi esélyük van az elhízásra, mint a kölcsönökkel nem rendelkezőknek – hívja fel a figyelmet a németországi Mainz-i Egyetem egy aktuális tanulmánya.

    A kövérség az előző évszázadok folyamán a gazdagság egyik jele volt, ám mára – minden jel szerint – sokkal inkább a szegénység velejárójaként emlegetik. Eva Münster, a Mainz-i Egyetem kutatója kollégáival arra a kérdésre kereste a választ, napjainkban, a folyamatosan romló gazdasági helyzetben miért nő ennyire drasztikusan az elhízott emberek száma?

    Hirdetés

    Az elhízáshoz vezető okok

    Ha Ön több kalóriát vesz fel, mint amennyit lead, akkor a szervezete zsír formájában tárolni fogja a felesleges kalóriamennyiséget.
    Mi vezet az elhízáshoz?>>

    Tanulmányuk összegzésében az olvasható, hogy a vizsgálódás összesen 9000 résztvevője közül 949 rendelkezett kisebb-nagyobb hitelekkel, s közülük 25 százalék számított egyértelműen túlsúlyosnak, míg a fennmaradó 8318 tartozásokkal nem rendelkező körében csupán 11 százalékot tett ki az elhízottak aránya.

    „A jelenleg is tartó gazdasági válság nyilvánvaló hatásokkal van minden egyes háztartásra” – mondja Eva Münster – „egyértelmű bizonyítékaink vannak arra nézve, hogy a hitelek és tartozások döntő módon hozzájárulnak a túlsúlyosság kialakulásához, s ez teljesen független azoktól a szocioökonómiai tényezőktől, mint jövedelem, végzettség és szakmai státusz, amelyeket az eddigi kutatások során vettek figyelembe.”

    Ellenőrizze magát!

    A kutatók hangsúlyozzák, hogy a hitelek egy sor egészségre ártalmas tényezőt rejtenek: túl kevés szabadidőt és szintén kevés pénzt ahhoz, hogy a megszokott életvitel folytatható legyen. Emellett a válság során eladósodottaknak a korábbiakkal ellentétben arra is nagy figyelmet kell fordítsanak, mennyi pénz költenek havonta élelmiszerekre.

    A többség ekkor kerül az elhízás csapdájába: az olcsóbbnak számító élelmiszerek között ugyanis a legtöbb esetben édességeket és chipseket találunk, amelyekben különösen sok energia rejlik, s amelyek fogyasztása végső soron az elhízáshoz vezet. A válságban az egészségesnek számító friss zöldség és gyümölcs rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása egyre szélesebb rétegek számára válik megfizethetetlenné.

    (WEBBeteg - K.J.)

    Módosítva: 2009.08.12 15:35, Megjelenés: 2009.08.12 15:35
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Érdemes mesélni!

    Érdemes mesélni!

    Szponzorált tartalom

    A meseolvasásnak számos jótékony hatása van. Olvassunk mesét gyermekünknek! (x)

    Psoriasis

    Psoriasis

    K. M.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    A véltnél legalább kétszer jobban növeli a rák kockázatát az elhízás

    A tanulmányt, mely az International Journal of Epidemiology című szaklapban jelent meg, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéhez tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) vezette, a Bristoli Orvostudományi Egyetem tudósai is részt vettek benne - írta a Medicalxpress.com.

    Az elhízott gyermekeknél nagyobb a szklerózis multiplex kockázata

    Nagyobb a szklerózis multiplex betegség kialakulásának a kockázata az elhízott gyermekeknél, akik ráadásul rosszul reagálnak a betegség kezelésére német kutatók szerint.

    Fogyókúra - Íme a leggyakoribb tévhitek

    Számos olyan tévhit van, amik nagyon megnehezítik a vágyott cél - a formás alak és egészséges test - elérését. Ismerkedjünk meg a tíz leggyakrabban előforduló tévhittel!

    Elhízás - Mikor forduljunk orvoshoz?

    Ha rááll a mérlegre, megtudhatja, mennyi a teljes testtömege, de nem kap felvilágosítást arról, hogy ebből mennyi a zsírszövet. A mérleg nem mondja meg azt sem, hogy a zsírszövet Önre jellemző elhelyezkedése mekkora kockázatot jelent.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Miért kell kezelni az elhízást? A túlsúly következményei

    Minél inkább megnő az ember testtömege, annál több - sok esetben igen súlyos következménnyel járó - betegséggel találhatja magát szemben. Milyen szövődményei lehetnek a túlsúlynak?

    A hízás meglepő okai

    Amennyiben több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit eléget, nem meglepő, hogy fölös kilókat szed fel. De mi van olyankor, mikor az étkezés és mozgás egyensúlyára odafigyel, ám mégis hízik? Ássunk a hízás mögött álló dolgok mélyére!

    Elhízott magyarok: Nézzünk a számok mögé!

    Hazánk az OECD országok között a negyedik, Európában pedig az első helyen áll az elhízottak aránya alapján felállított listán - derül ki a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság felméréséből. Az elhízás az európai régió egyik legnagyobb népegészségügyi kihívása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Gyógyulás után…
    Amikor beteg a gyermekünk, fontos, hogy a meseolvasás se kerüljön háttérbe.
    Van megoldás a szürkehályogra
    Ma már korszerű műtéti technológiával fájdalommentesen kezelhető.
    Egymillió migrénes
    Volt már valaha olyan mértékű fejfájásod, hogy nem tudtál dolgozni?
    Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak
    A legfontosabb kérdések és válaszok a férfiegészségről.
    Tiszta orrok, nyugodt napok
    A gátolt orrlégzés rossz közérzetet és táplálási nehézséget is okozhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások