• Könnyebben könnyebb az élet

    Szerző: MTI

    Túlsúlyban a rák rizikója. Akár szójáték is lehetne, de szó szerint veendő: a túlsúly valóban a daganatos megbetegedések egyik lehetséges és létező rizikófaktora.

    Dr. Pados Gyula, a Fővárosi Szent Imre kórház IV. Belgyógyászata lipidológiai részlegének vezető főorvosa naponta szembesül munkája során olyan emberekkel, akik 30, 40, vagy akár 50 kiló túlsúlyuktól akarnak megszabadulni - orvosi segítséggel. Nem véletlen, hogy az orvos a megelőzés fontosságát hangsúlyozza, minden lehetséges alkalommal.

    Hirdetés

    Minden ötödik gyerek elhízott

    A helytelen táplálkozás által okozott betegségek megelőzése igen fontos, mert a súlyfelesleg sok krónikus kórnak, még a ráknak is lehetséges alapja - bocsátja előre. Alapos okkal, hiszen a magyar lakosság fele túlsúlyos, és az elhízás nem egyik napról a másikra megy végbe. Éppen ezért már gyerekkorban kell megfogni a felesleges kilókat.

    A nagymama, a szomszéd, és az ismerősök gyakran megcsodálják a duci babát, a pufók kisgyereket, de mikor a hercig zsírpárnácskák egyre csak gyarapodnak, már elkezdődött a kóros folyamat, amit visszaigazolnak a statisztikák: már a gyerekkorúak 20 százalékát találják túlsúlyosnak. Minden ötödik gyereket! A szép, kövér kicsi gyerek legtöbbször elhízott, beteg felnőtt lesz.

    Személyes tapasztalatom - mondja Pados doktor -, hogy ha néha moziba megyek, a büfé előtt kígyózó sorokba ütközöm. A gyerekek, fiatalok tolonganak a cukros, egészségtelen üdítőkért, a ma annyira divatos, ragacsos, olajjal átitatott cukros, vagy sós popcornért, ami még köszönő viszonyban sincs gyerekkorunk hajdani kedvelt pattogatott kukoricájával. Nagy zacskókkal ülnek be a nézőtérre és egész filmvetítés alatt majszolják az étrendi szempontból rendkívül káros nassolni valót.

    Elhízás okozta világválság fenyegeti az emberiséget a szakember szerint. A szív - és érrendszeri bajok, a magas vérnyomás, a veseelégtelenség, a mozgásszervi betegségek, az érelmeszesedés és egy egész sor más kór melegágya az egészségtelen táplálkozás. A felesleges kilók leadása sokkal nehezebb, mint a plusz kilók felszedése, és csak hosszú, türelmes együttműködéssel, beteget, és orvost egyaránt próbára tevő terápiával hozható egyensúlyba a szervezet.

     - Könnyebben könnyebb az élet - állítja a doktor, és éppen ezért mindenképpen azt javasolja, hogy gyerekkorban kell megfelelő mintát mutatni az egészséges táplálkozásra.

    Ezt az álláspontot vallja Henter Izabella dietetikus is, a Magyar Dietetikusok Szövetségének főtitkára. - Az iskolaorvosoknak minden évben 34 szempont szerint kell elkészíteniük jelentésüket a gyerekek egészségi állapotáról. E szempontok között 14 a táplálkozás helytelenségével, az elhízással foglalkozik. Ez is jelez valamit - mondja.

    - Kiderül többek között, hogy amíg az ötéves gyerekeknek mindössze 1 százaléka, a tízéveseknek már 14 százaléka szenved valamilyen táplálkozással összefüggő betegségben.

    Életmódváltással megelőzhető

    A közétkeztetés - sajnos - kevés kivételtől eltekintve nem ad megfelelő mintát az egészséges étkezésre, sokkal inkább az olcsóbb és laktatóbb étkekre helyezik a hangsúlyt. A gyerekek fele általános iskolában még a menzán étkezik, de középiskolában már csak minden tizedik veszi igénybe ezt a fajta étkeztetést.

    Hasznos


    Táplálkozási zavarok, anorexia, bulimia, BMI-kalkulátor, Energiaigény-kalkulátor, adattárak, E-számok, kalóriatáblázat, koleszterintáblázat, tápanyagtartalom tesztek, állapotfelmérő teszt, méregtelenítés teszt.
    Egészséges táplálkozás a WEBBetegen.

    És hol esznek a többiek? Vagy hoznak otthonról hideget, vagy a büfékben, gyorséttermek műkosztjain élnek, holott a felmérések szerint pedig igényelnék a párolt zöldség köreteket főzelékek helyett, leginkább a választható és változatos koszt mellett teszik le voksukat. Még a tálalás, a tiszta terítő, a megfelelő tálcák, evőeszközök, a személyzet tisztasága is elhangzik részükről, jogos igényként.

    A dietetikus szerint a betegségek fele, harmada életmódváltással megelőzhető lenne. Igen lényeges, hogy a felnőtt világ mit közvetít a gyerekeknek, milyen táplálkozási mintát kapnak. Már az általános iskolákban oktatni kellene táplálkozási ismereteket, hogy a gyerek időben rájöjjön, az egészséges étek is lehet finom, jóízű.

    - A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szóban elmondott bölcsességek kevésbé hatékonyak, mint a gyakorlat. Ahol nem csak beszélnek az egészséges étkezésről, hanem beszereztek alma automatát az iskolában, vagy ingyen zöldség-gyümölcs rágcsálnivalóval kínálják a gyerekeket, ott sokkal nagyobb az igény az egészséges táplálkozásra.

    Fontos a példamutatás

    A gyereket meg kellene tanítani arra, amire ma még a legtöbb felnőtt sem figyel. Nem csak ára van az élelmiszernek, számtalan jelölése, összetételéről, frissességéről, adalékanyagairól és így tovább! Azt, hogy mennyire egészséges egy élelmiszer a vásárlóknak csak 14 százaléka figyeli, 56 százalék nem, 30 százalék pedig mindentől függetlenül azt veszi meg, amit szeret - összegzi a tapasztalatokat Henter Izabella.

    A gyerektől nem várható el, hogy naponta figyelje a testtömeg indexét, testsúlyát, tisztában legyen az INBÉ-vel, vagyis a napi energia-bevitel értékével. De az igenis megtanítható, hogy  a bevitt és a felhasznált energiát egyensúlyba hozza szervezetében, helyes táplálkozással, életmóddal és sok mozgással. Ha ezt sikerül elérni, akkor kevesebb lesz az esztétikailag kifogásolható, és orvosilag kezelésre szoruló túlsúlyos, elhízott felnőtt, kevesebb esélye lesz több súlyos betegségnek, a ma sokakat fenyegető ráknak is.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.02.14 16:40, Megjelenés: 2009.02.14 16:40
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az Ön bőre milyen?

    Az Ön bőre milyen?

    Peterman Krisztina

    Bőrünk típusának megfelelő ápolást igényel. Milyen jelekből határozható meg bőrtípusunk?

    Önálló fejfájások

    Önálló fejfájások

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

    A véltnél legalább kétszer jobban növeli a rák kockázatát az elhízás

    A tanulmányt, mely az International Journal of Epidemiology című szaklapban jelent meg, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéhez tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) vezette, a Bristoli Orvostudományi Egyetem tudósai is részt vettek benne - írta a Medicalxpress.com.

    Az elhízott gyermekeknél nagyobb a szklerózis multiplex kockázata

    Nagyobb a szklerózis multiplex betegség kialakulásának a kockázata az elhízott gyermekeknél, akik ráadásul rosszul reagálnak a betegség kezelésére német kutatók szerint.

    Fogyókúra - Íme a leggyakoribb tévhitek

    Számos olyan tévhit van, amik nagyon megnehezítik a vágyott cél - a formás alak és egészséges test - elérését. Ismerkedjünk meg a tíz leggyakrabban előforduló tévhittel!

    Elhízás - Mikor forduljunk orvoshoz?

    Ha rááll a mérlegre, megtudhatja, mennyi a teljes testtömege, de nem kap felvilágosítást arról, hogy ebből mennyi a zsírszövet. A mérleg nem mondja meg azt sem, hogy a zsírszövet Önre jellemző elhelyezkedése mekkora kockázatot jelent.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Miért kell kezelni az elhízást? A túlsúly következményei

    Minél inkább megnő az ember testtömege, annál több - sok esetben igen súlyos következménnyel járó - betegséggel találhatja magát szemben. Milyen szövődményei lehetnek a túlsúlynak?

    Élet elhízottan - Önt érinti?

    A szégyenérzet és a depresszió gyakori az elhízott emberek között, noha az elhízást egy krónikus testi állapotnak is tekinthetjük, nem kell akaratgyengeségnek vagy személyes választásnak titulálni.

    Elhízott magyarok: Nézzünk a számok mögé!

    Hazánk az OECD országok között a negyedik, Európában pedig az első helyen áll az elhízottak aránya alapján felállított listán - derül ki a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság felméréséből. Az elhízás az európai régió egyik legnagyobb népegészségügyi kihívása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.