Két meglévő gyógyszer jó lehet a kövérség ellen

Szerző: Független Hírügynökség

Két meglévő gyógyszer hatásos lehet a kövérség ellen, derítették ki amerikai egérkísérletek. Az idegrendszeri és a májproblémákra használt két szer érzékenyebbé teszi az agyat a "jóllakottsági" hormonra.

Normális esetekben a leptin hormon jelzi az agy számára a gyomor telítettségét, és ekkor megszűnik az étvágy. A legtöbb kövér embernél azonban a leptin nem hatásos.

Egereken végzett kísérletekben azonban kiderült, hogy két meglévő gyógyszer-hatóanyag, két epesavszármazék, a fenilbutánsav (PBA) és a taurourszodeoxykolsav (TUDCA) érzékenyebbé teszi az agyat a leptinre.

Ennek alapján a kutatók remélik, hogy a két gyógyszerrel embereknél is fokozható a leptin hormon hatása. Ez új megközelítést jelentene kövérség kezelésére.

A két gyógyszert már régóta használják különböző idegrendszeri betegségek, például Alzheimer- vagy Huntington-kór ellen, és májrendellenességekre. A TUDCA-molekulát a kínai hagyományos orvoslás évszázadok óta alkalmazza májproblémákra.

A kísérletről szóló tanulmány a Cell Metabolism című tudományos lap január 7-i számában jelent meg.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

Elhízás és koronavírus:...

Az elhízás előfordulása a világ országaiban szoros összefüggést mutat a COVID-19 megbetegedéssel és halálozással a World Obesity adatai szerint.

A túlsúlyosaknak elsőbbséget...

Azokban az országokban magas a COVID-19 következtében elhunytak aránya, ahol jelentős a túlsúlyosak száma - derült ki egy nagyszabású kutatásból.

Hat ritkán emlegetett ok az elhízás...

Az elhízás nem egyenlő azzal az egyszerű képlettel, hogy sok evés és kevés mozgás, bár a genetikai faktorok mellett ez a két fő rizikótényező a...

A hízás meglepő okai

Amennyiben több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit eléget, nem meglepő, hogy fölös kilókat szed fel. De mi van olyankor, mikor az...

Vércukorcsökkentő gyógyszerek...

A cukorbetegség (diabetes mellitus, a közbeszédben diabétesz) kezelésére használatos vércukorcsökkentő gyógyszerek (antidiabetikumok) fő hatása...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.