• Túlsúlyt cipel a népesség fele

    Szerző: WEBBeteg/Szinapszis

    A 18 év felettiek átlagos testtömeg-indexe a normál fölötti túlsúlyos kategóriába sorolható, a 45 évnél idősebb korosztálynak 65-70 százaléka elhízott – derült ki a WEBBeteg.hu egészségportál és a Szinapszis által végzett reprezentatív kutatásból.

    Noha mindenki tisztában van az elhízás veszélyeivel, egyre drasztikusabb méreteket ölt a túlsúllyal küzdők aránya hazánkban − ezt bizonyítja az 1000 fő bevonásával készült felmérés is, amely a felnőtt (18 év feletti) magyar lakosság körében zajlott márciusban és szeptemberben.

    Hirdetés

    Testtömeg-index (BMI)


    Az átlagos testtömeg-index hazánkban jelenleg 26. Kíváncsi arra, hogy Önnek mekkora a BMI értéke? Számolja ki testtömeg-index kalkulátorunk segítségével!

    Az elhízás mértékének objektív, nemzetközileg elfogadott mutatójául a BMI (testtömeg-index) szolgál, amely a kilogrammban kifejezett tömeg és a méterben megadott testmagasság (négyzetének) hányadosa. Ez az arányszám a megkérdezetteknek mindössze 40 százalékánál felelt meg a normál határértéknek, illetve alatta maradt (alultápláltság) 7 százalék esetében. Nagyobb részük (53 százalék) sajnos túlsúllyal küzd: 37 százalékos a kisebb-nagyobb mértékű súlyfelesleggel bírók aránya (BMI eredményük 25,1 és 30 közötti), míg 16 százalékuk jelentősen elhízott.

    A lakosság egészére vonatkoztatva elmondható: átlagosan 26-os testtömeg-index jellemzi hazánkat, vagyis a normál intervallum feletti túlsúlyos kategória.

    Az erősebbik nem elhízásban is erősebb

    A kutatásról


    A Szinapszis Kft. rendszeresen végez piackutatásokat a felnőtt magyar lakosság körében különböző egészséggel kapcsolatos témákban. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

    A nem szerinti eloszlást tekintve a férfiak között valamivel több a súlyproblémákkal küzdő (59 százalék), mint a nőknél, utóbbiaknak mintegy 47 százaléka nem felel meg a sztenderd BMI értéknek.

    Nem meglepő, a kor is meghatározó az indexszám alakulásánál. A demográfiai adatok viszonylatában jól látszik, hogy az életkor emelkedésével párhuzamosan nő a túlsúlyosok aránya. Gyakorlatilag a 45 év feletti korosztályba tartozóknak mintegy 65-70 százaléka elhízott.

    Krónikus betegek körében is jelentősen több a plusz kilókkal küzdők száma. Ezek közül is a magas vérnyomásban és egyéb kardiológiai problémákban szenvedők körében a legmagasabb a normál érték felettiek aránya, s ezek a betegek jellemzően idősek. Hozzá kell tenni, hasonlóan nagy az érintettség a mozgásszervi megbetegedéssel vagy cukorbetegséggel küzdők esetében is.

    Egészségtudatosság terén még van mit tanulnunk

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatás kitért a testtömeg-index és az egészséges táplálkozás kapcsolatának vizsgálatára is. A tapasztalatok szerint a túlsúlyos emberek 5 százaléka egyáltalán nem figyel a táplálkozására, továbbá egy harmaduk nem étkezik túl egészségesen. A súlyfelesleggel rendelkezőknek majdnem fele (48 százalék) úgy ítéli meg, hogy inkább egészségesen táplálkozik, és csupán 16 százalékuk fordít maximális figyelmet az előírásszerű étkezésre.

    Ám a helytelen étrend csak az egyik ok. A mozgásszegény életmód, a rizikófaktorok ismeretének és az egészségtudatosságnak a hiánya, a túlfogyasztás társadalmi nyomása legalább ennyire felelőssé tehető az elhízás kialakulásáért.

    Jóllehet, főként tőlünk függ, milyen életmódot folytatunk, a számok tükrében úgy tűnik, mégsem teszünk meg mindent annak érdekében, hogy elkerüljük az elhízást, s ezzel együtt csökkentsük a vezető halálokok egyikének, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

    Túlsúlyt cipel a népesség fele
    BMI értékek korcsoportonként

    (WEBBeteg/Szinapszis)

    Legutóbb frissült: 2008.11.10 13:06
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása

    A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja, elsősorban reggelire. Hazánk étkezési szokásait figyelembe véve érdemes lenne növelni az étrendben betöltött súlyát, mivel rendkívül egészséges, és rendszeres fogyasztása számos hosszú távú előnnyel jár. Ezeket tekintjük át a következőkben.

    Miért fontos reggelizni?

    Egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlen a rendszeres, életkorunknak megfelelő testmozgás, valamint a káros szenvedélyektől mentes életmód és a helyesen összeállított étrend.

    Mit együnk, hogy megőrizzük bélflóránk egészségét?

    A normál bélflóra jelentős szerepet tölt be immunrendszerünk működésében. Ahhoz, hogy ez a rendszer optimális szinten működjön, elengedhetetlen egészségének megőrzése. Mit tehet annak érdekében, hogy bélflórája és immunrendszere is tökéletesen működjön?

    Megelőzhető az aranyér? - Az orvos válaszol

    Mivel lehet megelőzni az aranyér kialakulását? A családomban rajtam kívül mindenki küzd ezzel a problémával. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Ön tudta a C-vitaminról?

    A C-vitamin, más néven aszkorbinsav sokrétű védőszerepet tölt be az emberi szervezetben. Testünk nem képes saját maga előállítani, így a C-vitamint az azt tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával juttatjuk szervezetünkbe.

    Nem alkoholos zsírmáj

    Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos folyamatot indít el, melyek fibrózishoz, kötőszövet-felhalmozódáshoz vezetnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.