• A magyarok fele súlyfeleslegre panaszkodik

    Szerző: Független Hírügynökség

    Minden tizedik magyar túlsúlyosnak érzi magát, mégis többnyire azok tesznek sokat az egészséges életért, akik elégedettek a súlyukkal - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből.

    A magyarok számára fontos az egészség, ezzel összefüggésben pedig a testsúly is - áll a 13 országot felölelő nemzetközi kutatásban. Honfitársaink egyharmada elégedett a súlyával, de minden második magyar úgy gondolja: több-kevesebb súlyfeleslege van .

    Mindössze a lakosság egytizede tartja magát elhízottnak és ennél is kevesebben érzik túlságosan soványnak magukat. Férfiak és nők között nincs jelentős eltérés, nem úgy, mint életkor szerint: 30 év alatt kevesen túlsúlyosak, míg 60 felett az átlagosnál több az elhízott.

    Hirdetés

    A fogyni vágyók között egyébként átlagosan több a nő, a férfiak inkább a jelenlegi súlyukat akarják tartani. Érdekesség, hogy a legtöbben azok tesznek az egészséges életért, akik elégedettek a súlyukkal, miközben a legkevesebbet azok, akikre leginkább ráférne.

    Az egészséges táplálkozásra is a nők figyelnek oda jobban: természetes eredetű ételeket választanak, magas rosttartalommal és alacsony zsírtartalommal. Sokan úgy gondolják: a kormányzatnak is be kellene avatkozni a kérdésbe, vagyis szabályoznia kellene, hogy az élelmiszergyártók egészséges termékeket készítsenek. A többség úgy látja: nehéz a helyes étrendet követni a mindennapi életben, és túlságosan kevés az ezzel kapcsolatos információ is.

    (FH)

    Módosítva: 2008.08.13 09:40, Megjelenés: 2008.08.13 09:40
   • Cikkajánló

    Diabéteszes neuropátia

    Diabéteszes neuropátia

    Prof. Dr. Barkai László

    A cukorbeteg útja a neuropátia felismeréséhez és kezeléséhez, illetve megelőzéséhez.

    Migrén

    Migrén

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Mikor javasolt megelőző kezelés a migréneseknek? Milyen lehetőségek vannak?

    A véltnél legalább kétszer jobban növeli a rák kockázatát az elhízás

    A tanulmányt, mely az International Journal of Epidemiology című szaklapban jelent meg, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéhez tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) vezette, a Bristoli Orvostudományi Egyetem tudósai is részt vettek benne - írta a Medicalxpress.com.

    Az elhízott gyermekeknél nagyobb a szklerózis multiplex kockázata

    Nagyobb a szklerózis multiplex betegség kialakulásának a kockázata az elhízott gyermekeknél, akik ráadásul rosszul reagálnak a betegség kezelésére német kutatók szerint.

    Fogyókúra - Íme a leggyakoribb tévhitek

    Számos olyan tévhit van, amik nagyon megnehezítik a vágyott cél - a formás alak és egészséges test - elérését. Ismerkedjünk meg a tíz leggyakrabban előforduló tévhittel!

    Magas vérnyomás és elhízás - Mit okozhat 10 kiló túlsúly?

    Az elhízás korunk járványszerűen terjedő betegsége, mely az egész világon rohamosan terjed mind a felnőtt, mind a gyermek korosztályban. Az elhízás nemcsak esztétikailag nem kívánatos jelenség, hanem számos betegség előidézője is, mint például a magas vérnyomásé.

    Gyors fogyás vagy hízás: a striák

    A stria nem más, mint a bőr olyan területe, mely kinyúlt. Általában jelentős testsúlygyarapodás vagy testsúlyvesztés okozza, s a bőr rugalmasságától függ, hogy mindez a folyamat milyen nyomot hagy.

    Tények és tévhitek az anyagcseréről

    Okoznak-e a light termékek túlsúlyt? Lassú-e az elhízottak anyagcseréje? A túlsúlyos személyek alacsonyabb önkontrollal rendelkeznek, mint sovány társaik? Cáfolunk néhány tévhitet.

    Elhízás: kevésbé hatékony a fogamzásgátló

    Az elhízásnak számos kóros következménye közismert. Kevésbé ismert viszont az a tény, hogy a gyógyszerek hatékonysága hogyan változik meg az elhízott emberek esetében, nehéz feladat elé állítva ezzel mind az orvost, mind a beteget.

    Elhízott magyarok: Nézzünk a számok mögé!

    Hazánk az OECD országok között a negyedik, Európában pedig az első helyen áll az elhízottak aránya alapján felállított listán - derül ki a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság felméréséből. Az elhízás az európai régió egyik legnagyobb népegészségügyi kihívása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.