• A magyarok fele súlyfeleslegre panaszkodik

    Szerző: Független Hírügynökség

    Minden tizedik magyar túlsúlyosnak érzi magát, mégis többnyire azok tesznek sokat az egészséges életért, akik elégedettek a súlyukkal - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből.

    A magyarok számára fontos az egészség, ezzel összefüggésben pedig a testsúly is - áll a 13 országot felölelő nemzetközi kutatásban. Honfitársaink egyharmada elégedett a súlyával, de minden második magyar úgy gondolja: több-kevesebb súlyfeleslege van .

    Mindössze a lakosság egytizede tartja magát elhízottnak és ennél is kevesebben érzik túlságosan soványnak magukat. Férfiak és nők között nincs jelentős eltérés, nem úgy, mint életkor szerint: 30 év alatt kevesen túlsúlyosak, míg 60 felett az átlagosnál több az elhízott.

    Hirdetés

    A fogyni vágyók között egyébként átlagosan több a nő, a férfiak inkább a jelenlegi súlyukat akarják tartani. Érdekesség, hogy a legtöbben azok tesznek az egészséges életért, akik elégedettek a súlyukkal, miközben a legkevesebbet azok, akikre leginkább ráférne.

    Az egészséges táplálkozásra is a nők figyelnek oda jobban: természetes eredetű ételeket választanak, magas rosttartalommal és alacsony zsírtartalommal. Sokan úgy gondolják: a kormányzatnak is be kellene avatkozni a kérdésbe, vagyis szabályoznia kellene, hogy az élelmiszergyártók egészséges termékeket készítsenek. A többség úgy látja: nehéz a helyes étrendet követni a mindennapi életben, és túlságosan kevés az ezzel kapcsolatos információ is.

    (FH)

    Módosítva: 2008.08.13 09:40, Megjelenés: 2008.08.13 09:40
   • Cikkajánló

    Online konzultáció

    Online konzultáció

    Támogatott tartalom

    Bíznak-e az emberek a telefonos vagy Skype-on keresztüli konzultációban? (x)

    Füstmentes technológiák

    Füstmentes technológiák

    Társadalmi célú reklám

    Mi a különbség a füst nélküli technológiák között? Mik azok a dohányhevítő rendszerek? (x)

    Az elhízás betegség, az elhízottakat nem szabad stigmatizálni

    Az elhízottak stigmatizálása ellen emelte fel szavát a Magyar Elhízástudományi Társaság, amely arra is fel akarja hívni a közvélemény és az egészségügyben dolgozók figyelmét, hogy az elhízás betegség, amely diszkrimináció mentes terápiát igényel.

    Összefogtak az Elhízás Világnapja alkalmából

    2025-re a világ összes országát érintheti az elhízás betegség, ezért a világ elhízástudományi szervezetei 2020. március 4-én, az Elhízás Világnapján összefogtak, hogy közös megoldásokat, kezelési stratégiát alakítsanak ki, és jó gyakorlatokat osszanak meg egymás között a világméretű elhízás megfékezésére. Az azonnali cselekvésben a kormányzati szereplők aktív részvételét is várják.

    Tények és tévhitek az anyagcseréről

    Okoznak-e a light termékek túlsúlyt? Lassú-e az elhízottak anyagcseréje? A túlsúlyos személyek alacsonyabb önkontrollal rendelkeznek, mint sovány társaik? Cáfolunk néhány tévhitet.

    Gyors fogyás vagy hízás: a striák

    A stria nem más, mint a bőr olyan területe, mely kinyúlt. Általában jelentős testsúlygyarapodás vagy testsúlyvesztés okozza, s a bőr rugalmasságától függ, hogy mindez a folyamat milyen nyomot hagy.

    Magas vérnyomás és elhízás - Mit okozhat 10 kiló túlsúly?

    Az elhízás korunk járványszerűen terjedő betegsége, mely az egész világon rohamosan terjed mind a felnőtt, mind a gyermek korosztályban. Az elhízás nemcsak esztétikailag nem kívánatos jelenség, hanem számos betegség előidézője is, mint például a magas vérnyomásé.

    Fogyókúra - Íme a leggyakoribb tévhitek

    Számos olyan tévhit van, amik nagyon megnehezítik a vágyott cél - a formás alak és egészséges test - elérését. Ismerkedjünk meg a tíz leggyakrabban előforduló tévhittel!

    Elhízás: kevésbé hatékony a fogamzásgátló

    Az elhízásnak számos kóros következménye közismert. Kevésbé ismert viszont az a tény, hogy a gyógyszerek hatékonysága hogyan változik meg az elhízott emberek esetében, nehéz feladat elé állítva ezzel mind az orvost, mind a beteget.

    Elhízott magyarok: Nézzünk a számok mögé!

    Hazánk az OECD országok között a negyedik, Európában pedig az első helyen áll az elhízottak aránya alapján felállított listán - derül ki a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság felméréséből. Az elhízás az európai régió egyik legnagyobb népegészségügyi kihívása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások