Rohamosan nő az elhízott gyerekek száma Európában

Szerző: Comlab

Európában minden 3. gyermek túlsúlyos vagy elhízott, ez alól Magyarország sem kivétel - jelentette ki Jean-Michel Borys, a világ legnagyobb, az elhízás megelőzését szolgáló hálózataként ismert EPODE főtitkára Budapesten. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ezt a trendet azonnal meg kell állítani.

Közösségi összefogásra van szükség a trend megállításához

Itthon az elmúlt 20 évben megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma, Európában már minden harmadik túlsúlyos vagy elhízott, és megjelent a kettes típusú diabétesz is a gyerekek körében. Ehhez hasonló aggasztó adatok hangzottak el az idei Közép-Európai Elhízástudományi Kongresszuson Budapesten októberben.

Miért kell kezelni az elhízást?

Minél inkább megnő az ember testtömege, annál több - sok esetben igen súlyos következménnyel járó - betegséggel találhatja magát szemben. Milyen szövődményei lehetnek a túlsúlynak? Miért kell kezelni az elhízást? A túlsúly következményei>>

Jean-Michel Borys , az európai EPODE főtitkára és a program alapítójaszerint ennek a tendenciának több oka van: „Miközben a gyorsételek felértékelődtek az étrendünkben és kevesebbet mozgunk, aközben szervezetünk a zsírtárolásra van programozva. Több energiát viszünk be, mint amennyit leadunk, ez pedig már a korai gyermekkorban is megmutatkozik. Nem feledkezhetünk meg a stresszről, a környezetszennyezésről, az alváshiányról sem, ami szintén hozzájárul az elhízáshoz.”

„Szerte a világon komoly problémát jelent a gyermekkori elhízás megjelenése, és ebben mi sem vagyunk kivételek” – figyelmeztet Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. Többek között ezért Magyarország is részt vesz az EPODE programban az MDOSZ szakmai vezetésével. Így elsőként Dunaharasztiban hívták életre 2014-ben a három évre szóló, gyermekkori elhízás megelőzését célul kitűző GYERE – Gyermekek Egészsége Programot a Coca-Cola Alapítvány támogatásával.

„Dunaharasztiban az első hivatalos mérések szerint a 6-12 éves korcsoportba tartozó gyermek - 1424 fő - 26,5 százaléka túlsúlyos, illetve elhízott. Hiába sajátítják el az iskolában az egészséges étkezés alapjait, a változáshoz a szülők támogatására is szükség van” – tette hozzá Kubányi Jolán, a MDOSZ elnöke, a program szakmai igazgatója.

Az elhízásnak nem csak komoly pszichológiai következményei lehetnek - hiszen nem tudnak olyan teljes és kiegyensúlyozott életet élni, amilyet szeretnének–; hanem ezek a gyermekek az egész életükre elhízottak maradhatnak, ez a tendencia pedig az egyes országok GDP-jére – rövid és hosszú távon – is hatással van, ugyanis ezeknek a betegségeknek az egészségügyi költsége nagyon magas.

A szakemberek úgy vélik, hogy a trend megfordítható. „Ehhez a gondolkodásunkat kell megváltoztatni, ez pedig csak helyi szinten, a közösségek és a szülők bevonásával valósulhat meg. Terveink szerint az EPODE programmal 3 év alatt – 2016 végéig – 3,9 millió embert sikerül elérnünk Európában, beleértve 975 000 gyermeket és serdülőt” – tette hozzá az EPODE főtitkára.Magyarországon Dunaharaszti után idén ősztől Szerencsen is elindítja a GYERE Programot a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a Nestlé Hungária Kft. támogatásával.

(Comlab)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

Az elhízás betegség, az...

Az elhízottak stigmatizálása ellen emelte fel szavát a Magyar Elhízástudományi Társaság, amely arra is fel akarja hívni a közvélemény és az...

Hogyan okozhat a stresszes életmód...

A feszültséggel teli mindennapok könnyen és igen hamar okozhatnak kellemetlen mellékhatásokat. A kimerültség, türelmetlenség, a rossz hangulat és az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.