• Újabb kövérséggént találtak

    Szerző: Független Hírügynökség

    Brit és francia tudósok kimutatták, hogy a PCSK1 jelű gén több változata is okozhat kövérséget. Eddig úgy tudták, hogy ennek a génnek csak egyetlen, méghozzá rendkívül ritka mutációja serkenti el a hízást.

    A kutatók 13 ezer európai kövér ember genomját hasonlították össze egy normál súlyú kontrollcsoport génállományával. Kiderült, hogy a kövéreknél sokkal gyakoribb volt a PCSK1 jelű gén három változatának előfordulása. Ugyanezek a génváltozatok vannak jelen a gyermekkori kövérségnél és a kevéssé szélsőséges túlsúlyosságnál is.

    Hirdetés

    A PCSK1 jelű gén termeli a prokonvertáz-1 enzimet, amely döntő szerepet játszik az étvágyat és az anyagcserét szabályozó hormonok aktiválásában. E hormonok közé tartozik az inzulin és a glukagon, amelyek a cukor, illetve a szénhidrátok lebontását irányítják, továbbá egy olyan molekula, amely a jóllakottságot jelzi az agynak.

    A tanulmányozott populáció csaknem 25 százalékánál a prokonvertáz-1 enzim kissé eltérő, és a szokásosnál aktívabb, állapították meg a kutatók.

    A fejlett országokban járványszerű méretekben terjed a kövérség. Az okok összetettek, szerepet játszik az ülő életmód valamint a túlzott zsír- és cukorfogyasztás. De egyre több tanulmány mutatja ki, hogy genetikai háttere is van a kövérségnek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Nature című brit tudományos folyóiratban júniusban jelent meg egy tanulmány, amely szerint az MC4R gén is szerepet játszik az étvágy alakulásában, valamint az energiaháztartás szabályozásában.  Az új génváltozatok szerepét felfedező brit és francia tudósok feltételezik, hogy még az év során 10-12 kövérséget okozó gént fognak azonosítani.

    A tanulmány a Nature című brit tudományos folyóiratban jelent meg vasárnap.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.07.07 18:45
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Túlsúly és kifulladás - Mi lehet a nehézlégzés valódi oka?

    A plusz kilók cipelése az egész szervezetet megterheli, emiatt ha valaki túlsúllyal küzd, könnyebben kifullad, gyakrabban tapasztal nehézlégzést. Az elhízás több betegség kialakulásának kockázatát növeli, ezek egyike a krónikus légúti gyulladással járó asztma. Gyakran ez áll a légzési gondok hátterében is.

    A hízás meglepő okai

    Amennyiben több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit eléget, nem meglepő, hogy fölös kilókat szed fel. De mi van olyankor, mikor az étkezés és mozgás egyensúlyára odafigyel, ám mégis hízik? Ássunk a hízás mögött álló dolgok mélyére!

    A D-vitamin és az elhízás

    Azoknak a túlsúlyos és elhízott embereknek, akik D-vitamin-hiányban szenvednek, ajánlott a vitamin pótlása, hogy fokozzák a fogyási esélyeiket - állítják szakértők. Kutatások szerint a napfényvitamin alacsony szintje összefüggésben áll a súlygyarapodással és az elhízással.

    Élet elhízottan - Önt érinti?

    A szégyenérzet és a depresszió gyakori az elhízott emberek között, noha az elhízást egy krónikus testi állapotnak is tekinthetjük, nem muszáj morális gyengeségnek vagy személyes választásnak titulálni.

    Az alultápláltság a túlsúlyos embereket is érintheti

    Az alultápláltság (malnutríció) önmagában is gyógyítandó állapot. Ha egyéb betegséghez kapcsolódik, akkor nagymértékben megnöveli a felépülési idő hosszát és rontja a gyógyulás mértékét, ezért mindig kiemelt figyelemmel kell követni a beteg személyek testtömegváltozását, tápláltsági állapotát és étkezési szokásait.

    Törvényszerű az elhízás várandósság esetén?

    Terhes vagyok, kettő helyet kell ennem - hangzik el gyakran a mondat a kismamák szájából, akik mihelyst megtudják, hogy állapotosak, sutba vágják az egészséges étrend követését, és bűntudat nélkül lakmároznak és nassolgatnak. Pedig a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a várandósság során ugyanúgy kell figyelni a túlzott mértékű súlygyarapodásra, ugyanis az mind az anyuka, mind a baba egészségét veszélyezteti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
    Dr. Árki Ildikó

    Dr. Árki Ildikó

    Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások