Újabb kövérséggént találtak

Szerző: Független Hírügynökség

Brit és francia tudósok kimutatták, hogy a PCSK1 jelű gén több változata is okozhat kövérséget. Eddig úgy tudták, hogy ennek a génnek csak egyetlen, méghozzá rendkívül ritka mutációja serkenti el a hízást.

A kutatók 13 ezer európai kövér ember genomját hasonlították össze egy normál súlyú kontrollcsoport génállományával. Kiderült, hogy a kövéreknél sokkal gyakoribb volt a PCSK1 jelű gén három változatának előfordulása. Ugyanezek a génváltozatok vannak jelen a gyermekkori kövérségnél és a kevéssé szélsőséges túlsúlyosságnál is.

A PCSK1 jelű gén termeli a prokonvertáz-1 enzimet, amely döntő szerepet játszik az étvágyat és az anyagcserét szabályozó hormonok aktiválásában. E hormonok közé tartozik az inzulin és a glukagon, amelyek a cukor, illetve a szénhidrátok lebontását irányítják, továbbá egy olyan molekula, amely a jóllakottságot jelzi az agynak.

A tanulmányozott populáció csaknem 25 százalékánál a prokonvertáz-1 enzim kissé eltérő, és a szokásosnál aktívabb, állapították meg a kutatók.

A fejlett országokban járványszerű méretekben terjed a kövérség. Az okok összetettek, szerepet játszik az ülő életmód valamint a túlzott zsír- és cukorfogyasztás. De egyre több tanulmány mutatja ki, hogy genetikai háttere is van a kövérségnek.

A Nature című brit tudományos folyóiratban júniusban jelent meg egy tanulmány, amely szerint az MC4R gén is szerepet játszik az étvágy alakulásában, valamint az energiaháztartás szabályozásában. Az új génváltozatok szerepét felfedező brit és francia tudósok feltételezik, hogy még az év során 10-12 kövérséget okozó gént fognak azonosítani.

A tanulmány a Nature című brit tudományos folyóiratban jelent meg vasárnap.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Home office torna Home office torna

Az alábbi gyakorlatok segítségével formában tarthatja magát.

Súlyos probléma - Az elhízás és a...

Számos olyan érvet lehetne felsorakoztatni, ami amellett szól, hogy a túlsúly káros az egészségre. A nagyszámú cikknek, vizsgálatnak köszönhetően...

Az elhízás kezelési lehetőségei

Inkább fogyjon kevesebbet tartósan, mint többet, amit visszaszed! A testtömeg lassú, folyamatos csökkentése (kb. heti fél, egy kilogramm) a...

Elhízás és koronavírus:...

Az elhízás előfordulása a világ országaiban szoros összefüggést mutat a COVID-19 megbetegedéssel és halálozással a World Obesity adatai szerint.

A túlsúlyosaknak elsőbbséget...

Azokban az országokban magas a COVID-19 következtében elhunytak aránya, ahol jelentős a túlsúlyosak száma - derült ki egy nagyszabású kutatásból.

Hat ritkán emlegetett ok az elhízás...

Az elhízás nem egyenlő azzal az egyszerű képlettel, hogy sok evés és kevés mozgás, bár a genetikai faktorok mellett ez a két fő rizikótényező a...

A túlsúlyosaknál gyakoribb az...

A túlsúlyhoz és kifejezetten az elhízáshoz társuló betegségekről számos adat áll rendelkezésünkre. Közismert a jelentős...

Az elhízáshoz vezető okok

Bár a testtömeg kialakulásában genetikai hatások is szerepelnek, a többletsúly oka az, hogy a bevitt kalória nagyobb, mint a felhasznált kalória. Ha...

A hízás meglepő okai

Amennyiben több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit eléget, nem meglepő, hogy fölös kilókat szed fel. De mi van olyankor, mikor az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.