• Átfogó európai életmódprogram indul az elhízás ellen

    Szerző: Well pr

    Május végén a világ legnagyobb, az elhízás megelőzését szolgáló hálózata, az EPODE egy a gyerekkori elhízást Európa-szerte megelőző átfogó projekt elindítását jelentette be. Három év alatt közel négy millió európait akarnak elérni az OPEN projekttel.

    Táplálkozási tippek túlsúlyos gyerekeknek

    Ha gyermekének fogynia kell, muszáj tartósan megváltoztatni táplálkozási- és életviteli szokásait. A jelszó: sok mozgás sok folyadékkal. Változtatni kell a rossz szokásokon, s néha étkezési napló vezetése is segít. Táplálkozási tippek túlsúlyos gyerekeknek>>

    Az OPEN programban 11, a gyermekelhízás ellen fellépő közösségi kezdeményezés kap személyre szabott támogatást. A projekttel közel négymillió európait szándékoznak elérni, köztük egymillió gyermeket és serdülő korút. A cél az, hogy hozzásegítsék az egyént és a helyi közösségeket az aktív és egészséges életmód kialakításához és annak hosszú távú fenntartásához. A projekt létfontosságú, mert Európában jelenleg minden harmadik 11 éves gyermek túlsúlyos vagy elhízott.

    Az OPEN projektben Magyarország is részt vesz, rajtunk kívül a következő három évben az alábbi országokban indulnak majd el a túlsúly visszaszorítását célzó programok: Belgium, Ciprus, Észtország, Németország, Olaszország, Svédország, Franciaország, Görögország, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia és Spanyolország.

    Hirdetés

    A programok közül számosan használják az EPODE modellt, amelynek lényege, hogy a gyerekkori elhízást helyi szintű kezdeményezésekkel előzik meg. Főként az egészséges étkezés, aktív játék és kikapcsolódás élvezetével kapcsolatos hétköznapi normák és szabályok kialakításában és elsajátítában segítik a gyermekeket.

    Jean-Michel Borys, az EPODE Nemzetközi Hálózat (EIN) európai hálózati igazgatója és főtitkára aztmondta: ”Az EPODE Nemzetközi Hálózatnál úgy gondoljuk, hogy a gyermekkori elhízás kezelésének legígéretesebb módja a közösségi elérésen keresztül lehetséges, az összes érintett mozgósításával, a közösségtől a privát szféráig, a politika képviselőitől a hétköznapi szereplőkig. Ezért az elmúlt 20 évben erőinket arra összpontosítottuk, hogy az összes szektor összehangolásával létrehozzunk és kínáljunk olyan helyi programokat, amelyek valódi változást hoznak a résztvevő családok életébe. Örülünk, hogy támogathatjuk az OPEN projektet és így segíthetünk abban, hogy 2016-ra több százezer gyerek egészséges, aktív életet éljen. ”    

    Elhízás - Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az OPEN projekt keretében kap támogatást például a hét éve Belgiumban elindított VIASANO kísérleti program, amely helyi szereplőkkel működik és 18 belga városban segít a 3 és 12 év közti gyerekeknek az egészséges szokások kialakításában. A program indulása óta 22%-kal csökkent a gyerekkori elhízás a belga kísérleti városokban. Most az OPEN támogatásnak köszönhetően a program tovább bővülhet, amivel így még több gyermeket tudnak majd elérni.

    Az EPODE Nemzetközi Hálózat által társfinanszírozott OPEN projektet a Coca-Cola Alapítvány is támogatja, ezzel is segítve az EPODE módszertanának bevezetését.

    EPODE Nemzetközi Hálózat (EIN) és az EPODE modell

    EPODE Nemzetközi Hálózat (EIN): Az EPODE Nemzetközi Hálózat (EIN) a világ legnagyobb, az elhízás megelőzését célzó hálózata. Világszerte 25 országban 37 résztvevő taggal van jelen. Küldetése a gyerekkori elhízást hosszú távon mérsékelő közösségi programok támogatása. Európában az EPODE Nemzetközi Hálózat már 10%-kal csökkentette a gyerekkori elhízást a francia és 22%-kal a belga kísérleti városokban. Az EIN által támogatott programokat folyamatosan értékelik, hatásukat és tanulságaikat pedig elemzik. Az EIN működését a Coca-Cola Alapítvány támogatja.

    Az EPODE modell: Az EPODE Nemzetközi Hálózat valósítja meg a 2004-ben indult EPODE modellt, amelynek célja, hogy az egészséges étkezésen, az aktív játék és kikapcsolódás élvezetén alapuló hétköznapi normák és szabályok kialakításában részt vállaló helyi programokon keresztül megelőzzék a gyerekkori elhízást. Az azonos EPODE alapelvek alapján működő modell végrehajtását mindenütt a helyi közösségek egyéni szükségleteihez igazítják. Az EPODE program helyi koordinátora az adott közösség tagjaival működik együtt, és közösen valósítják meg az egészséges életmódot népszerűsítő kezdeményezéseket.


    (Well pr)

     

    Legutóbb frissült: 2014.06.05 17:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az elhízott 2-es típusú diabéteszes betegek kezelése

    Az elhízás és a 2-es típusú diabétesz napjainkban az iparilag fejlett országok legjelentősebb népegészségügyi problémája, gyakoriságuk az elmúlt években járványszerűen emelkedett. A két betegség társulása igen gyakori. Az elhízottak jelentős részénél már észlelhető valamilyen metabolikus anyagcsere-eltérés, prediabétesz, diabétesz. A krónikus szövődmények, társbetegségek kialakulásának kockázata a két betegség társulása esetén összeadódik, tovább emelkedik.

    Nem alkoholos zsírmáj

    Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos folyamatot indít el, melyek fibrózishoz, kötőszövet-felhalmozódáshoz vezetnek.

    A gyermekkori elhízás visszaszorítható

    Az elhízás-járvány nemcsak a felnőtteket érinti, hanem nagy számban a gyerekeket és kamaszokat is. A World Obesity Federation adatai szerint napjainkban világszerte több mint 223 millió iskolás elhízott vagy túlsúlyos, és ez a szám 2025-re várhatóan 268 millióra emelkedik, hacsak nem cselekszünk azonnal.

    A munkahely szerepe a fogyókúra sikerében

    Az ébren töltött idő meglehetősen nagy része munkavégzéssel telik, ezért nem lényegtelen, hogy a munkahely mennyire támogatja dolgozói egészségtudatos életmódját. Néhány munkahelyen ugyan már elérhetők munkahelyi egészségnapok, szűrővizsgálatok, egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadások évente 1-2 alkalommal, ez azonban nem elég, ha az ajánlott egészséges életmód megvalósítása viszont 100%-ban a munkavállalóra hárul.

    Ingyenes tájékoztatóval segítik a szülőket gyermekgyógyászok a kisgyermekek táplálásában

    A Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerész Kamara ajánlásával készült füzet - amely a frissen publikált Hozzátáplálás szakemberektől című könyv kivonata - segítséget nyújt a szülőknek abban, hogy biztonságosabbá tehessék kisgyermekük táplálását, elkerüljék a táplálkozási tévhiteket, így csökkentve minimálisra például a gyermekkori allergia, a cukorbetegség, az ekcéma, vagy épp az elhízás kialakulásának esélyét.

    A gyomorgyűrűműtét

    A gyomorgyűrű behelyezése gyakran emlegetett műtéti eljárás a túlsúly kezelésében. Pofonegyszerű megoldásnak tűnik a módszer, de valójában a beteg részéről ez is nagy akaraterőt igényel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    Olajozott fültisztítás
    A túlzott fülzsír termelődése fülzsírdugó kialakulásához vezethet. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
    Dr. Árki Ildikó

    Dr. Árki Ildikó

    Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások