• Folyékony ebéddel a legjobb fogyókúrázni

    Szerző: Független Hírügynökség

    Új kutatások szerint folyékony ételekkel könnyebb fogyókúrázni. Persze nem 1-2 korsó "folyékony kenyérről" van szó. Kiderült, hogy ha az étel vízzel vagy bizonyos gázokkal van dúsítva, akkor a jóllakottságérzés fokozódik és tovább marad meg.

    Erről a most folyó genfi Európai Kövérségi Kongresszuson számoltak be az Unilever élelmiszergyár kutatói. Azt találták, hogy tejkoktélszerű pépes-folyékony ételből fele akkora adag is elég, ha olyan jellegű gázzal dúsítják, mint amilyent az aerosolos tejszínhabban használnak. 

    Hirdetés

    Kiderült, hogy a gázzal dúsított étel jobban csökkentette az étvágyat, mint a hagyományos. A telítettségi érzés 1-2 órára vagy akár még hosszabb időre is megmaradt. Ez meglepő, mert sok embernek éppen az a gondja, hogy már 15 perccel az étkezés után megszűnik a jóllakottság.

    A fogyókúrázók számára legtöbbször az okozza a nehézséget a csökkentett ételadagok fenntartásával, hogy a jóllakottsági érzés hiányát nehezen viselik el hosszabb távon. Rajtuk segíthetnek az olyan ételek, amelyek megadják a telítettséget.

    Erre azonban nem alkalmas bármilyen gáz. A széndioxid például - amely a szénsavas italokban található - nem felel meg. Csak olyan gázok jók, amelyek nem távoznak az ételből, mielőtt az elérné a gyomrot.

    Hogy a gázokkal telített folyadékok miért váltanak ki nagyobb telítettségi érzést, mint a szilárd ételek, egyelőre nem tudják.

    (FH)

    Módosítva: 2008.05.16 12:02, Megjelenés: 2008.05.16 12:02
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tenziós fejfájás

    Tenziós fejfájás

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

    Mozgásszervi betegségek

    Mozgásszervi betegségek

    Feövenyessy Krisztina

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

    A véltnél legalább kétszer jobban növeli a rák kockázatát az elhízás

    A tanulmányt, mely az International Journal of Epidemiology című szaklapban jelent meg, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéhez tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) vezette, a Bristoli Orvostudományi Egyetem tudósai is részt vettek benne - írta a Medicalxpress.com.

    Az elhízott gyermekeknél nagyobb a szklerózis multiplex kockázata

    Nagyobb a szklerózis multiplex betegség kialakulásának a kockázata az elhízott gyermekeknél, akik ráadásul rosszul reagálnak a betegség kezelésére német kutatók szerint.

    Fogyókúra - Íme a leggyakoribb tévhitek

    Számos olyan tévhit van, amik nagyon megnehezítik a vágyott cél - a formás alak és egészséges test - elérését. Ismerkedjünk meg a tíz leggyakrabban előforduló tévhittel!

    Magas vérnyomás és elhízás - Mit okozhat 10 kiló túlsúly?

    Az elhízás korunk járványszerűen terjedő betegsége, mely az egész világon rohamosan terjed mind a felnőtt, mind a gyermek korosztályban. Az elhízás nemcsak esztétikailag nem kívánatos jelenség, hanem számos betegség előidézője is, mint például a magas vérnyomásé.

    Gyors fogyás vagy hízás: a striák

    A stria nem más, mint a bőr olyan területe, mely kinyúlt. Általában jelentős testsúlygyarapodás vagy testsúlyvesztés okozza, s a bőr rugalmasságától függ, hogy mindez a folyamat milyen nyomot hagy.

    Tények és tévhitek az anyagcseréről

    Okoznak-e a light termékek túlsúlyt? Lassú-e az elhízottak anyagcseréje? A túlsúlyos személyek alacsonyabb önkontrollal rendelkeznek, mint sovány társaik? Cáfolunk néhány tévhitet.

    Elhízás: kevésbé hatékony a fogamzásgátló

    Az elhízásnak számos kóros következménye közismert. Kevésbé ismert viszont az a tény, hogy a gyógyszerek hatékonysága hogyan változik meg az elhízott emberek esetében, nehéz feladat elé állítva ezzel mind az orvost, mind a beteget.

    Elhízott magyarok: Nézzünk a számok mögé!

    Hazánk az OECD országok között a negyedik, Európában pedig az első helyen áll az elhízottak aránya alapján felállított listán - derül ki a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság felméréséből. Az elhízás az európai régió egyik legnagyobb népegészségügyi kihívása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.