A gyerekkori elhízás és környezetük összefüggése

Szerző: MTI

A Sahlgrenska Egyetem és a Karolinska Institutet kutatói elvégezték az első országos felmérést Svédországban az iskolásgyermekek kövérségére vonatkozólag. Kedvezőtlen eredményeiket az Obesity Reviews közölte.

Az elhízás a jómódú világban fokozódik és már nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekek társadalmát is érinti. Valaha a szülők, nagyszülők számára a jólét és az egészség jele volt a dundi kisgyerek, de ma mind több adat bizonyítja, hogy ez a súlytöbblet legtöbbször felnőttkorban is folytatódik és betegségek egész sora szempontjából jelent kockázati tényezőt.

Agneta Sjöberg és munkacsoportja Svédországban 7-9 éves gyerekek testsúlyát mérte meg 94, véletlenszerűen kiválasztott iskolában. A tudományos program az Egészségügyi Világszervezet, a WHO kezdeményezésére indult Európa 14 országában.

Miért híznak nyáron a gyerekek?
A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.
A nyári hízás okai a WEBBetegen

A kutatók 4600 gyereket vizsgáltak meg, gondosan följegyezve azok lakhelyét, társadalmi helyzetét, szüleinek jövedelmét és iskolázottságát is. Az utóbbi adatok érdekes összefüggéseket mutattak a gyerekek súlytöbbletének gyakoriságával.

A svéd országos átlag azt mutatta, hogy a gyerekek 17 százaléka súlytöbbletet cipel, ezek közül pedig három százalék elhízott. A súlytöbblettel élők testtömegindexe (TTI) 25-30 között volt, az elhízás meghaladta a 30-as TTI értéket. A TTI azt jelenti, hogy a kilogrammban mért testsúlyt elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével.

A svéd munkacsoport azt találta, hogy az elhízás gyakoribb a falusi és kisvárosi gyerekek között, mint a nagyvárosokban. Ez azért van, mert a magasan iskolázott szülők általában a nagyvárosokban laknak - mondotta Sjöberg. Azt észleltük, hogy a gyerekek súlytöbblete és kövérsége döntően attól függ, milyen a tanultsága és műveltsége annak a környezetnek, amelyben élnek.

A korábbi tanulmányok arra utaltak, hogy a felvilágosító, egészségre nevelő munka főleg a nagyvárosoknak azokon a területein kívánatos, ahol a rosszabb társadalmi-gazdasági körülmények között élő családok találhatók. Az új vizsgálat eredményei alapján úgy tűnik, hogy a kisvárosokban és falun is célszerű és hasznos volna a jobb egészségügyi tájékoztatás.

Miért híznak nyáron a gyerekek?
BMI: Az elhízás mértékének számszerűsített meghatározására a testtömeg index (BMI) szolgál, mely a kilogrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa.
Normális súly esetén a BMI 18,5-24,9, túlsúly esetén 25-30, elhízásról 30 feletti BMI érték esetén beszélhetünk. Tesztelje magát!
Derék-csípő hányados: Az elhízás típusának meghatározásában komoly segítség a derék (köldök felett kb. 2-3 haránt ujjnyira) és a csípő körfogat arányának értéke (derék körfogat osztva a csípő körfogat értékével), ugyanis a centrális típusú elhízás egészségügyi kockázata jelentős mértékben fokozott. Ilyen, centrális típusú elhízásról beszélünk, ha a fenti hányados értéke nők esetén meghaladja a 0,85-öt, férfiaknál a 0,9-et.
Bőrredő: Főként gyermekeknél alkalmazzák a bőrredő mérést, melynek során 5 ponton mérik a bőrredő vastagságát és tapasztalati képlettel számolják a testzsír mennyiségét.
CT, MR: Testzsír mértékének meghatározására elvileg a CT vagy MR vizsgálat is alkalmas.

(MTI)

Módosítva: 2011.03.22 11:34, Megjelenés: 2011.03.22 11:34
Címkék: Elhízás, Gyerek
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

Az elhízás alattomos folyamat, de...

Olyan fogyasztói társadalomban élünk, ahol az evés, a túlfogyasztás, a mértéktelen és egészségtelen étkezés a jólét, a bőség és a kevésbé...

Az elhízáshoz vezető okok

Bár a testtömeg kialakulásában genetikai hatások is szerepelnek, a többletsúly oka az, hogy a bevitt kalória nagyobb, mint a felhasznált kalória. Ha...

Miért kell kezelni az elhízást? A...

Minél inkább megnő az ember testtömege, annál több - sok esetben igen súlyos következménnyel járó - betegséggel találhatja magát szemben. Milyen...

Súlyos probléma - Az elhízás és a...

Számos olyan érvet lehetne felsorakoztatni, ami amellett szól, hogy a túlsúly káros az egészségre. A nagyszámú cikknek, vizsgálatnak köszönhetően...

Magas vérnyomás és elhízás - Mit...

Az elhízás korunk járványszerűen terjedő betegsége, mely az egész világon rohamosan terjed mind a felnőtt, mind a gyermek korosztályban. Az...

A krónikus alváshiány növeli az...

A kevesebbet alvó felnőttek és gyerekek esetében jelentősen magasabb testtömegindexet tapasztaltak amerikai kutatók, és az elhízáson kívül számos...

Tegyünk a globális elhízás ellen!

„Obesity calls for actions”, vagyis Akciókat követel az elhízás! mottóval rendezte meg októberben a 8. Közép-európai Elhízástudományi...

Elhízás és koronavírus:...

Az elhízás előfordulása a világ országaiban szoros összefüggést mutat a COVID-19 megbetegedéssel és halálozással a World Obesity adatai szerint.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.