Egzotikus betegségek, utazás

Egzotikus betegségek, utazás

Klímaváltozás: új betegségek Európában

Független Hírügynökség
2008-09-30 09:19

A klímaváltozás miatt gyakoribbak lesznek az árvizek Európa észak-nyugati és középső területein, délen vízhiány alakul ki, továbbá bizonyos vírusterjesztő szúnyogok megjelennek majd Európában is - olvasható az Európai Környezetvédelmi Hivatal (EAA) legfrissebb jelentésében.

Egészségesek is kaphatnak allergiás rohamot

Független Hírügynökség
2008-07-06 14:25

Az allergiás, asztmás embereknek komoly egészségügyi problémákat okozhatnak a nyaralás alatt a gyomnövények, a koszos klímaberendezések, ezért indulás előtt érdemes orvossal konzultálni. A vakáció alatt rovarcsípésektől és bizonyos ételektől pedig még azok is életveszélybe kerülhetnek, akik addig egészségesnek gondolták magukat.

Tengeri kagylóba lépve is elkapható a Hepatitis

Független Hírügynökség
2008-06-14 14:39

Kevés magyar turista számol azzal, hogy Törökországban jelentős a hastífusz, egyéb mediterrán országokban pedig a Hepatitis-A kockázata. Ráadásul ez utóbbit úgy is el lehet kapni, ha véletlenül rálép valaki egy fertőzött kagylóra.

Új betegségek a klímaváltozás miatt

Független Hírügynökség
2008-06-13 10:36

A klíma melegedése miatt Európában gyakoribbak lesznek a rovarok és rágcsálók által terjesztett betegségek - erre a következtetésre jutottak az Európai unió közegészségügyi szakértői Stockholmban csütörtökön.

Áttörés a dengue-láz megfejtésében

Független Hírügynökség
2008-05-22 10:57

Tajvani tudósok felfedezték a dengue-láz egyik veszélyes formájának okát. Bizonyos esetekben az egyébként csak enyhe lázat okozó vírus életveszélyes sokkot vált ki. A kutatásról a Nature című brit tudományos magazin csütörtöki száma adott hírt.

ENSZ-program a malária kiirtásáért

FH
2008-04-25 10:41

Az ENSZ pénteken harcot hirdet az afrikai malária kiirtására. Ban Ki Mun főtitkár a Malária Világnapján jelenti be a több milliárd dollár értékű program elindítását. A világon évente félmilliárd ember betegszik meg, és több mint egymillió hal meg maláriában.

A sárgalázzal és a hepatitissel kell vigyázni

FH
2008-04-04 15:06

Nemcsak az egzotikus országokban kell vigyázniuk a turistáknak az idén: a horvát tengerparton, és más mediterrán országokban is, például a hepatitis A vírus fertőz. Nem árt tájékozódni útnak indulás előtt!

Japán orrsprayvakcina a H5N1 ellen

Független Hírügynökség
2008-03-12 14:42

Japán kutatók szerdán bejelentették, hogy kifejlesztettek egy olyan madárinfluenza elleni védőoltást, amelyet fájdalommentesen, orrspray formájában lehet beadni. A vakcinával kapcsolatos munka, a japánok szerint már az utolsó fázisban van.

Madárinfluenza-vakcina a mutációk ellen

Független Hírügynökség
2008-03-10 16:17

Japán kutatók hétfőn bejelentették, hogy olyan oltást fejlesztettek ki a madárinfluenza ellen, amely a vírus később kialakuló mutánsaival szemben is védelmet nyújt.