Utazás - Egészségmegőrzés cikkek

Utazás - Egészségmegőrzés cikkek

A malária tünetei, kezelése és megelőzése

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien infektológus
2017-08-06 17:25

A malária napjainkban is világszerte számos áldozatot követelő, trópusi körülmények között előforduló, szúnyogok által terjesztett fertőző megbetegedés. Neve ("rossz levegő") arra utal, hogy a megfigyelések a mocsarakhoz, azok környezetében előforduló párás, jellegzetes szagú levegőhöz kötötték a betegség kialakulását. A terjedés valódi felelőse a trópusi mocsarak környékén zsúfoltan előforduló Anohpeles szúnyogfaj.

Káros lehet a repülőgépek levegője? Íme, a kutatási eredmények

MTI
2017-03-26 11:25

Az utasok régóta aggályokat fogalmaznak meg azzal kapcsolatban, hogy a gépek fedélzetére befújt levegő minősége rossz. Az EASA szerint az utasok leginkább amiatt aggódnak, hogy a hajtóműből befújt levegő olajból származó illatanyagokat is tartalmazhat, amely káros az egészségre - tette közzé az MTI.

Milyen egészségügyi kockázatokkal kell számolni, ha Dél-Európába utazunk?

WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó
2016-07-15 14:55

Akár szakmai okból gyakran, vagy nyaralás céllal hosszabb időre, esetleg független hátizsákos utazóként látogat valamelyik dél-európai nyaralóhelyre – különösen, ha már van valamilyen egészségügyi problémája – fontos, hogy tisztában legyen az ott fenyegető fertőző betegségekkel, illetve az azokkal kapcsolatos általános és speciális védőoltási ajánlásokat figyelembe vegye!

Magyarországon nincs meg a feltétel egy széles körű malária járványhoz

ÁNTSZ
2016-04-28 23:23

Téves az a megállapítás, miszerint hazánkban malária veszélytől kellene tartani. Magyarországon a honi fertőződésre csekély az esély, mivel a malária kórokozóját hordozó szúnyogok nálunk nem élnek - esetleg akkor bukkanhatnak fel, ha repülőgépen behurcolják az országba. A betegség tömeges felbukkanására Magyarországon nem kell számítanunk, a malária megbetegedés járványos megjelenése gyakorlatilag kizárható.

Nyári táborok: egészségesen és biztonságosan!

WEBBeteg - Tóth András, újságíró
2015-06-24 13:11

Számos kínálattal várják a szünidőző gyerekeket a hazai táborok. A szülő legnagyobb aggodalma, hogy rendesen eszik-e majd a gyerek, iszik-e eleget? Nem beszélve a biztonságról, nagyon fontos ugyanis, hogy ne érje baleset, ne fázzon meg, ne égjen le a napon, és még sorolhatnánk. Kedves anyukák és apukák! Íme, néhány hasznos tanács még a tábor kezdete előtt.

Hogyan tegyük elviselhetőbbé a hosszú repülőutat?

drportal.hu
2014-09-26 23:23

A repülőút sokak számára izgalmas lehet, ám legalább annyian rettegnek a fedélzeten vagy a hosszú üldögélést tartják elviselhetetlennek. Az alábbiakban néhány tanáccsal és praktikus ötlettel próbálunk segíteni a repülőre szállóknak, különösen azoknak, akik hosszabb útra vállalkoznak.

Élelmiszer-biztonsági tanácsok utazóknak

Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
2014-07-02 02:51

Annak érdekében, hogy nyaralásunkról ne betegen térjünk haza, érdemes tájékozódni úti célunk higiénés, járványügyi helyzetéről, a kötelező és ajánlott védőoltásokról, valamint a helyi szokásokról is. Alábbi összeállításunkban az étel-, italfogyasztás veszélyeiről és a megelőzés lehetőségeiről olvashat.

Keletre utazom, milyen védőoltás ajánlott? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
2014-07-01 18:37

Azt szeretném megtudni, hogy milyen ajánlott védőoltásokat kell beadatnom magamnak, ha Kambodzsába szeretnék utazni egy hónapra? Nem szállodai, hanem vadkempinges körülményekre kell készülnöm. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdései közül.

Kell-e védőoltás a nyaraláshoz?

Dr. Rose Medical Center
2014-06-08 16:41

Aki nem csak a poggyászát szeretné biztosíttatni, illetve nem csak baleset esetére szeretné bebiztosítani magát, ha mediterrán, vagy távoli egzotikus országba utazik, de igazán biztonságban szeretné érezni magát, annak fontos tájékozódnia a megfelelő védőoltásokról is.