• Dengue-láz Pakisztánban: 25 halott

    Szerző: MTI

    Legkevesebb 25 ember halt meg keddig, a gyorsan terjedő dengue-lázban Pakisztánban, és több mint 3 ezer embert vittek kórházba, akiket a lázat okozó szúnyogfajta csípett meg. Eközben a nyári árvíz sújtotta területekről csaknem száz koleraesetet jelentettek.

    Dr. Vaszim Hán, az iszlámábádi Pakisztáni Orvostudományi Intézet szóvivője hétfőn azt közölte, hogy naponta mintegy 150 dengue-lázas beteg kerül az ő kórházukba a főváros külterületeiről. Nyugtatólag hozzátette azonban, hogy "nem kell megrémülni még a pozitív vizsgálati eredményektől sem" - hacsak nem merül fel komplikáció.

    Hirdetés

    Ám a helyzet ennél súlyosabbnak tűnik, mivel a betegség ellen még nincs jóváhagyott oltóanyag. Helyi sajtóhírek szerint, az Országos Egészségügyi Intézetben jelenleg 11 vakcinát tesztelnek, hogy úrrá legyenek a dengue-járványon. A halálos áldozatok közül egyébként legkevesebb 17-et, a déli Szindh tartományban vitt el a kór. Több mint 900 beteget a keleti Pandzsáb tartományban kezelnek kórházban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A nagy nyári áradások következményeként a kolera is felütötte fejét az országban. Három tartományból, Szindhből, Pandzsábból és Haibár Pahtunhvából (korábban Északnyugati határtartomány) egy híján száz esetet jelentettek eddig. A pakisztáni egészségügyi minisztérium október közepén tájékoztatta az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) a betegség megjelenéséről. A kolera hasmenéssel és hányással jár, s főként a szennyezett vízzel terjed.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.10.27 08:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A kolera tünetei és kezelése

    A kolera fertőződést követő hirtelen folyadékveszteség miatt kiszáradás, vérnyomásesés, sőt akár eszméletvesztés is bekövetkezhet - órákon belül is!

    Az UNICEF a szennyezett víz okozta gyermekhalandóságra figyelmeztet a víz világnapján

    A világon naponta halnak meg gyermekek a szennyezett víz, a rossz egészségügyi ellátás és a higiénia hiánya miatt - az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) ezekre a súlyos problémákra hívja fel a figyelmet a víz világnapján.

    Kolerajárvány Haitin: elérte a fővárost

    A haiti egészségügyi miniszter megerősítette, hogy az ország nagy részét sújtó kolerajárvány elérte a 3 milliós fővárost, Port-au-Prince-t is, miután eddig már 73 betegnél állapították meg a kórt - adta hírül kedden a BBC News. A hatóságok hétfőn még csak egy igazolt megbetegedésről tájékoztattak.

    Kolerajárvány: 500 halott Haitin

    A haiti kolerajárvány az egészségügyi minisztérium közleménye szerint már több mint ötszáz halálos áldozatot követelt.

    Közel kétszáz áldozatott szedett a kolerajárvány Haitin

    A Haiti szigetén tomboló kolerajárvány, közel kétszáz áldozatot követelt eddig, a megbetegedések száma mintegy háromezer.

    Döbbenetes védekezés a dengue-láz ellen

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2,5 milliárd embert, a világ népességének kétötödét veszélyezteti a fertőzés, főként Afrikában és Délkelet-Ázsiában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.