• A magyarok többsége nem tudja, milyen védőoltást kapott

    Szerző: MTI

    A magyarok jelentős része nincs tisztában azzal, milyen oltásokat kapott gyermekkorában - állapította meg az Egészségtudatos Utazásért Program online felmérése.

    A válaszadók közel egynegyede nem tudta, kapott-e hepatitis elleni védőoltást, a beoltottak egyharmada pedig nem tudta megmondani, hepatitis A, vagy B védőoltást kapott-e.

    Hirdetés

    A megkérdezettek többsége nincs tisztában azzal, hogy milyen oltásokban részesült gyermekkorában és utazásai során, ezért nehéz az orvosnak eldönteni, a páciensnek mire van szüksége.

    Fontos lenne az oltási könyv megőrzése és figyelemmel követése, amely hasznos információkat biztosít az utazási oltásokat ajánló szakorvosoknak. Nagyon sok olyan betegség van, amely ellen csak átmeneti védelem szerezhető, így az oltásokat újra kell ismételni.

    A 2006-os kötelező oltási rendszer szerint a hathetes kisbabák megkapják BCG-oltásukat, majd következik a mai oltási naptár szerinti többi vakcina. A mostani felnőtt korosztály túlnyomó része még nem ebben a rendben lett beoltva, így érdemes életkor alapján utánanézni a korábbi évtizedekben kapott kötelező oltásoknak.

    Ajánlott lehet megismételni az oltást

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A rendszeresen utazóknak érdemes utánanézni, hogy életük folyamán és gyermekkorukban, milyen fertőző betegség ellen lettek beoltva, és folyamatosan vezetni kellene az oltási könyvet arról is, hogy felnőttként milyen vakcinákat vettek fel.

    Fontos tudni azt is, hogy bizonyos gyermekkori védőoltásokat felnőttkorban, az utazás előtti tanácsadás alapján - a kockázat figyelembevételével - ajánlott megismételni.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.06.17 19:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tanácsok az utazási betegség megelőzéséhez

    Az utazási betegség az egyensúly-érzékelés zavarai miatt alakul ki.

    Utazási tippek pajzsmirigybetegeknek

    Akár autóval, repülővel, vonattal vagy hajóval utazik, a pajzsmirigybetegnek pár dolgot előre meg kell terveznie, hogy az utazás alatt is biztonságban tudhassa az egészségét.

    Hogyan tároljuk a gyógyszereket a nyári melegben?

    Hőség idején a gyógyszerek tárolásával, szedésével kapcsolatban különösen körültekintőnek kell lennünk.

    Utazási betegség: Hogyan lehet megelőzni?

    Az utazási betegség egyes embereknél előfordul, másoknál viszont nem jelentkezik. Mi ennek az oka, és hogyan lehet megelőzni a tüneteket?

    A hosszú utak veszélyeit érdemes komolyan venni

    Az már régóta ismert, hogy a hosszabb utazás növeli a trombózis kialakulásának kockázatát. Elsősorban a repülőutakkal kapcsolatban halljuk ezt gyakran, ám a kockázat a jármű fajtájától függetlenül bármely hosszabb utazás során fokozott.

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.