Terjed a dengue-láz a csendes-óceáni térségben

Szerző: MTI

Háromszor több áldozatot szedett a dengue-láz járvány 2008-ban az ázsiai, csendes-óceán térségben, mint a korábbi években - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Tavaly 3255 ember halt meg a betegség következtében a délkelet-ázsiai, és dél-ázsiai országokban, valamint Észak-Koreában, Indonéziában és Kelet-Timoron. 2003-ban ez a szám 1202 volt. A betegség komoly közegészségügyi problémává vált, a járvány egyre gyakrabban üti fel a fejét a térségben - hangzott el a WHO ázsiai dengue-láz szakértőinek szingapúri tanácskozásán.

Mi is a dengue-láz?

A vérzéses dengue-lázban megbetegedettek esetében a halálozás kezelés nélkül eléri a 10 százalékot is. Vírusölő szerek nem állnak rendelkezésre, és védőoltás sincs még. Bővebben a dengue-lázról

A malária után a dengue-láz a legelterjedtebb trópusi betegség. A szúnyogok csípésével terjed, tünetei a magas láz, fejfájás, erőteljes izom- és izületi fájdalmak. Vérzéses változata halálos kimenetelű.

Megközelítőleg 2,5 milliárd ember veszélyeztet a Földön, ebből 1,8 milliárdan az ázsiai, csendes-óceáni térségben élnek. A becslések szerinti évi 230 millió fertőzöttből 2 millió betegnél, főként gyerekeknél alakul a vérzéses láz.

Megkezdődött az oltóanyag klinikai tesztje

A WHO kidolgozott egy stratégiai tervet az ázsiai, csendes-óceáni térségre. Az oltóanyag előállító Sanofi Pasteur cég közölte, hogy februárban megkezdődött, egy gyerekek részére előállított dengue-láz elleni oltóanyag klinikai vizsgálata.

A hónap elején Dél-Amerikában is dengue-láz riadót fújtak, csak Bolíviában február végéig 18 halálos áldozatot szedett a betegség.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Ritka, de igen veszélyes lehet a...

Az elmúlt évtizedekben, szórványosan ugyan, de Európában is felbukkant a Chagas-kór nevű betegség kialakulásáért felelős kórokozó, a Trypanosoma...

COVID-térkép európai nyaralást...

A horvát tengerpart és egyes osztrák tartományok is a sárga zónába kerültek az Európai Betegségvédelmi és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss...

A malária tünetei, kezelése és...

A malária napjainkban is világszerte számos áldozatot követelő, trópusi körülmények között előforduló, szúnyogok által terjesztett fertőző...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.